Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » a czasem nie na temat ...

a czasem nie na temat ...

lorka 21:54, 06 cze 2015

katiaxx napisał(a)

Opowiedz coś o tym ;sioaliście i jak długo potem czekaliście ? potem skosiliscie , zasypaliście ziemią ? i znowu czekaliście ?

bardzo ciekawy temat dla mnie, aż ostałam wypieków

gorczyca jest fajna bo szybko rosnie no i gęsto więc chwasty nie rosną..
jak wrzucisz sobie hasło w googla rosliny na poplon, to ci wyskoczy co mozna siac..
generalnie my wysialismy gorczycę, bo nasiona dostalismy od mojej mamy.. jak juz zrobiło się zielono ale przed kwitnienienim , to skosilismy i przekopaliśmy korzeniami w góre..
tylko nie pamiętam kiedy sialismy, ale chyba w sierpniu i na wiosne trawnik zrobilismy
katiaxx 21:54, 06 cze 2015

lecę szybko po herbate bo za 5 minut 22
katiaxx 21:55, 06 cze 2015

lorka napisał(a)

gorczyca jest fajna bo szybko rosnie no i gęsto więc chwasty nie rosną..
jak wrzucisz sobie hasło w googla rosliny na poplon, to ci wyskoczy co mozna siac..
generalnie my wysialismy gorczycę, bo nasiona dostalismy od mojej mamy.. jak juz zrobiło się zielono ale przed kwitnienienim , to skosilismy i przekopaliśmy korzeniami w góre..
tylko nie pamiętam kiedy sialismy, ale chyba w sierpniu i na wiosne trawnik zrobilismy

i dziady nie rosły po ścięciu do wiosny ?
lorka 21:57, 06 cze 2015

katiaxx napisał(a)

i dziady nie rosły po ścięciu do wiosny ?

nie rosły bo je zmasakrowałam szpadlem
waldek727 22:31, 06 cze 2015

Właśnie miałem polecić Ci Kasiu gorczycę która dodatkowo działa negatywnie na larwy chrabąszcza majowego i opuchlaków.
Sorrki za spóźnienie.
katiaxx 22:35, 06 cze 2015

waldek727 napisał(a)
Właśnie miałem polecić Ci Kasiu gorczycę która dodatkowo działa negatywnie na larwy chrabąszcza majowego i opuchlaków.
Sorrki za spóźnienie.

nie mam opuchlaków, tam nic nie zyje ale poczytam zaraz o gorczycy, o łubienie przeczytałam jako pierwszym w dodatku ładny , teraz czytam o czymś na rdzę, nie mam juz gnojówki z pokrzywy ale przeczytałam że może być odwar z wrotyczu, spróbuję.

Jeśli posieję gorczycę - mam ściąć zanim zakwitnie, przemieszać z ziemią i zostawić do wiosny ?
waldek727 22:42, 06 cze 2015

katiaxx napisał(a)

Jeśli posieję gorczycę - mam ściąć zanim zakwitnie, przemieszać z ziemią i zostawić do wiosny ?

Widzisz jak Ty już dużo wiesz o nawozach zielonych.
Kasiu. Twoja gleba z tego co widzę rzeczywiście nie jest zbyt urodzajna. Czy miałabyś taką możliwość, aby zdobyć trochę obornika?
katiaxx 22:46, 06 cze 2015

waldek727 napisał(a)

Widzisz jak Ty już dużo wiesz o nawozach zielonych.
Kasiu. Twoja gleba z tego co widzę rzeczywiście nie jest zbyt urodzajna. Czy miałabyś taką możliwość, aby zdobyć trochę obornika?

Jak to mówią dla chcącego ... tyle że ja na części rabatowej posadziłam brzozy, czy mogę teraz dać obornik ? żebym ich nie popaliła
katiaxx 22:48, 06 cze 2015

tak teraz oglądam tę gorczycę i jakiś chwast musi byc do niej podobny bo mam wrażenie że rosnie tego u mnie pełno, to znaczy rosło
waldek727 22:56, 06 cze 2015

katiaxx napisał(a)
Mam pytania do Toszki i Waldka i innych ale oni akurat zawsze bardzo konkretni .

Przyjechała glebogryzarka i pocięła na jakieś 20 cm, teren mega zachwaszczony, rosło tam samo zło pt perz itp, grabię to co jest ale jak wbiję widły to wyciągam bryłę z 40 cm - czyli tyle ile sięgną mi widły i tam jeszcze pełno kłączy perzu i innych , czy powinnam tymi widłami operować i wyciągać ile się da i jak głęboko się da ? wydaje mi się że tak, pytam jednak bo jak Ola przewalała ziemie na szpadel to Waldek mówił że nie wolno a ja tu też wyciągam widłami - przetrząsam, obsypuję i ta ziemia zostaje na wierzchu.

pytanie nr 2. mam perowskiją, cześć ziemi gdzie ma być to serio piach - będzie szczęśliwa, część to coś między przecietną a byle jaką, ale już nie piaszczystą. czy mam do dołka dawać piasek ? czy powinnam ten pas ziemi - lub okolice rośliny podsypać wapnem - jeśli tak w jakie ilości ?

Nie znajduję żadnych dżdżownic u mnie , no denerwuje mnie że ta moja ziemia taka jałowa

Kasiu.
Widłami amerykańskimi wyciągnij tylko pozostałe korzenie do głęgokości 10-15 cm. Reszta rozłoży się sama w glebie a wschodzące chwasty zagłuszy gryka. Szpadlem nie odwraca się na sztych gleby ponieważ wszystko to co jest najcenniejsze znajduje się tuż przy powierzchni ziemi. Po co niszczyć próchnicę wraz z pożytecznymi mikroorganizmami. Poleciłbym Ci również na taką glebę rosahumus który powinien pomału przywracać w niej życie.
Perovskię posadź w takiej glebie jaką masz w ogrodzie. Zobacz w doniczkach jaką ma strukturę i przekonasz się, że nie jest to tylko sam piasek. Roślinki udane i zdrowe. Miej jeszcze przy sadzeniu na względzie to, że perovskia lubi się pokładać podobnie jak lawenda czy krwawniki.
Aha, à propos krwawników to jeżeli będą pasowały Ci do koncepcji ogrodu to zainteresuj się terracotą.
Może również namówię Cię w przyszłości na bordowego fenkuła. Ten to ma dopiero możliwości w różnych zestawieniach z roślinami, nawet z ozdobnymi trawami.