Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pod Borem

Ogród pod Borem

Iggia 19:42, 07 wrz 2015

Obiecałam zdjęcia, więc proszę
Mój malepartus wypuszcza kłosy

Iggia 19:44, 07 wrz 2015

I troszeczkę koloru
Połączenie imperaty, żeniszków i lawendy na tle irysów i lilii

Żeniszek i orlik

Calita, Kostrzewa miotlasta 'Teddybar' (niedźwiedzie futro) -Festuca scoparia), Konwalijnik (Ophiopogon Niger) i Kostrzewa sina
Dominika11 20:13, 07 wrz 2015

Super
Iggia 21:04, 07 wrz 2015

Dominika11 napisał(a)
Super

Dzięki
Zdjęcie trochę przekłamuje kolor żeniszka, bo jest taki bardziej fioletowo - niebieski a nie niebieski jak na zdjęciu
Dominika11 21:06, 07 wrz 2015

mi by się ten żeniszek przydał, bo mój dom jest nazwany "w żeniszkach"
Iggia 21:11, 07 wrz 2015

Dominika11 napisał(a)
mi by się ten żeniszek przydał, bo mój dom jest nazwany "w żeniszkach"

Nooo
ale niestety to roślinka raczej w naszym klimacie jednoroczna, choć tania(za 1 kwitnącą roślinkę płaciłam na targu po 1,50zł), urocza i fajnie wyglądająca
To jej drugie kwitnienie. Po pierwszym obcięłam przekwitnięte kwiatostany i teraz ciśnie drugi raz (dużo ładniej niż za pierwszym)
Dominika11 21:14, 07 wrz 2015

szkoda, że jednoroczna, ale chyba z racji domu wypadałoby mieć, chociażby przed wejściem w doniczce - muszę pomyśleć na wiosnę
paula23 21:24, 07 wrz 2015

Iggia napisał(a)

A wiec tak:
- planu jeszcze nie mam /negocjuje z M, bo on chce tylko trawnik, ewentualnie jedną małą rabatę
- typ ogrodu - hmmm uporzadkowany (z bukszpanami) ale i z bylinami
- muszę szaleć - mnożę
- co do drzew też negocjuję

a co do wykańczania siebie - to też i dom też ( na podwórku syf, bo tynkują )

auto mi się rano przed pracą znowu rozkraczyło

Hej
tak na szybko przejrzałam pierwsze i ostatnie strony i widzę mamy trochę wspólnego ja też w trakcie budowy domu tylko mniej zaawansowanej bo dopiero dach zrobiliśmy budowę zaczęliśmy w maju zeszłego roku a od tej wiosny wzięłam się ostro za plac
Co do cytatu wyżej pamiętam jak dziś - wieczorem siedziałam z mężem i planowaliśmy gdzie stanie dom i powiedziałam mu że kiedyś będą przed domem same rabaty wysypane żwirem i ścieżki odpowiedział mi "po mojej śmierci" ale po 2 latach koszenia trawy na placu 60m x 25m zmienił zdanie i na wiosnę pokazuje mu zarys rabaty a on do mnie "taka mała" więc i Twój się urobi

Mam trochę gorzej z bałaganem bo my dom stawiamy sami tylko do dachu braliśmy znajomych dekarzy a tak to własnymi rękami wszystko więc mi naprawdę brak czasu na sprzątanie (właśnie na dniach musimy wnieść na górę jakieś 700 pustaków na ścianki działowe ufff ) do tego synek 19 miesięcy , 2 psy i 2 koty a mieszkamy 100 km od jakiejkolwiek rodziny więc chciałabym mieć co najmniej 4 ręce

Ogrodowisko podczytuje już bardzo długo miałam 23 lata jak założyłam tu konto teraz mam 25

Ograne się trochę i na pewno założę wątek
Dziękuje za zaczęte
Wybacz że się tak rozpisałam
POZDRAWIAM
Iggia 22:00, 07 wrz 2015

paula23 napisał(a)

Hej
tak na szybko przejrzałam pierwsze i ostatnie strony i widzę mamy trochę wspólnego ja też w trakcie budowy domu tylko mniej zaawansowanej bo dopiero dach zrobiliśmy budowę zaczęliśmy w maju zeszłego roku a od tej wiosny wzięłam się ostro za plac
Co do cytatu wyżej pamiętam jak dziś - wieczorem siedziałam z mężem i planowaliśmy gdzie stanie dom i powiedziałam mu że kiedyś będą przed domem same rabaty wysypane żwirem i ścieżki odpowiedział mi "po mojej śmierci" ale po 2 latach koszenia trawy na placu 60m x 25m zmienił zdanie i na wiosnę pokazuje mu zarys rabaty a on do mnie "taka mała" więc i Twój się urobi

Mam trochę gorzej z bałaganem bo my dom stawiamy sami tylko do dachu braliśmy znajomych dekarzy a tak to własnymi rękami wszystko więc mi naprawdę brak czasu na sprzątanie (właśnie na dniach musimy wnieść na górę jakieś 700 pustaków na ścianki działowe ufff ) do tego synek 19 miesięcy , 2 psy i 2 koty a mieszkamy 100 km od jakiejkolwiek rodziny więc chciałabym mieć co najmniej 4 ręce

Ogrodowisko podczytuje już bardzo długo miałam 23 lata jak założyłam tu konto teraz mam 25

Ograne się trochę i na pewno założę wątek
Dziękuje za zaczęte
Wybacz że się tak rozpisałam
POZDRAWIAM

Nie mam czego wybaczać - lubię takie opowieści
U mnie podejrzewam jest dokładnie tak samo jak u Ciebie ( nie będę robić zdjęć tego mojego bałaganu bo wstyd
Przed domem mam wysypane 2 wywrotki ziemi, resztę ziemi po wykopach pod wodę i kanalizację ( pan koparkowy był taki inteligentny że z wykopu na szer. 40cm zrobił pobojowisko na 3m szerokości ( a że kopaliśmy 40 m wody i 15m kanalizacji to przed całym domem ma syf, a dodatkowo panowie od wylewek zostawili mi kilkanaście taczek szarego piachu malowniczo rozsypanego po tym pobojowisku. Z tyłu domu praktycznie to samo (+ przyczepka z gruzem i 2 sterty gruzu obok, porozwalany na 15m2 żwir i 1 cała wywrotka ziemi pomieszanej z piachem z wykopów pod studnię do odwodnienia działki no i oczywiście poukładane pod całą ścianą domu worki z śmieciami (tymczasowo poprzykładane deskami). My tez bardzo dużo robiliśmy sami, ale niektórych rzeczy mój nie umie więc trzeba wołać jakieś ekipy.
Trzymam kciuki za Ciebie i Twoja budowę ( a wg jakiego projektu budujecie??)
Pozdrawiam
paula23 22:20, 07 wrz 2015

Według mojego projektu pół roku szukałam projektu i nic więc wkońcu sama sobie narysowałam naniosłam wymiary i Pani architekt profesjonalnie mi go wykonała wyszło nas taniej jak byśmy mieli kupić gotowy i zmieniać.

To ja już trochę bałagan podgoniłam przed domem zostały tylko deski szalunkowe (pod oknem) i miejsce po piachu a przed bramą góra piachu reszta poszła na drugi koniec placu za stary dom Ale na wiosnę miałam tragedie :

a teraz widok na samym środku jest taki :

Między nowym a starym domem były sterty pustaków, żwiru i piachu:

na wiosnę ucieszył mnie taki widok:

Tym bardziej że plac zabaw zrobiliśmy sami z drzew z własnego lasu teraz już jest ładna trawa i sporo kwiatów.