Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 22:07, 17 wrz 2016

Violu jest szansa, że jeszcze dwie soboty i ten bajzel ogarniemy
A Babcie ....wiesz jak jest .......taki wiek już ma swoje prawa....trzeba oko przymykać i tłumaczyć, że nie śpimy na materacu wypchanym forsą
I czasem coś dłużej potrwa...i trzeba poczekać czasem
sylwia_slomc... 22:11, 17 wrz 2016

violka171 napisał(a)
DAWAJ DO MNIE ROZCIAPCIANE NIEBO,ja z checia przyjme bo puki co nie ma mnie w ogrodzie a i roslinki wody potrzebuja jak człowiek tlenu!!!!!!!!!!
To bierz ile chcesz , ale troszkę sobie zostawie bo mimo , że od południa ciapało to jak sadziliśmy brzoskwinki okazało się, że ziemia nawilgła tylko pół cm, a pod spodem popiół
22:16, 17 wrz 2016
mam takie hałdki do rozgarniecia na froncie ..zachwaszczone po kolana ....rozgarnianie i plantowanie idzie kiepsko ....bardzo wolno...oby nam sie udało przed Bozym Narodzeniem trawe na wyplantowanym posieć

PS. z deszczu sie ciesze! czasem warto posiedzie i popatrzec jak sobie spokojnie pada
violka171 22:17, 17 wrz 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
A Babie ....wiesz jak jest .......taki wiek już ma swoje prawa....trzeba oko przymykać i tłumaczyć, że nie śpimy na materacu wypchanym forsą

tak wiem wiem jak to jest-trzeba mieć duużo cierpliwości albo i więcej ,ludzie na stare lata dziecinnieją z ta niecierpliwością jak u dzieci-na już,a tak się nie da
Życzę Babci dużo zdrówka i troszku wyrozumiałości dla młodzieży
violka171 22:17, 17 wrz 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
A Babie ....wiesz jak jest .......taki wiek już ma swoje prawa....trzeba oko przymykać i tłumaczyć, że nie śpimy na materacu wypchanym forsą

tak wiem wiem jak to jest-trzeba mieć duużo cierpliwości albo i więcej ,ludzie na stare lata dziecinnieją z ta niecierpliwością jak u dzieci-na już,a tak się nie da
sylwia_slomc... 22:46, 17 wrz 2016

eee_taam napisał(a)
mam takie hałdki do rozgarniecia na froncie ..zachwaszczone po kolana ....rozgarnianie i plantowanie idzie kiepsko ....bardzo wolno...oby nam sie udało przed Bozym Narodzeniem trawe na wyplantowanym posieć

PS. z deszczu sie ciesze! czasem warto posiedzie i popatrzec jak sobie spokojnie pada

Oj u nas to by mogło popadać kilka dni nawet bo sucho przeraźliwie, choć jak budleję sadziłam w trocinówce to tam roślinki mają cudnie wilgotno bez podlewania, ale tam gdzie trawa to pustynia na pół metra w ziemię.....gotowe cegły można wycinać
Jeden dzień drobnego deszczu sprawy nie załatwi niestety. Trzy lata temu jak sprzątaliśmy węgiel do drewutni z przydomowego to trawę siałam z końcem listopada....bez przekonania , że coś z tego będzie, a udało się
sylwia_slomc... 22:48, 17 wrz 2016

violka171 napisał(a)

Hahaha a toś mnie tą młodzieżą ubawiła Dzięki
Psiamama 23:45, 17 wrz 2016

Sylwia ciekawy ten płotek tworzycie. Powiedz mi czym łączycie poszczególne elementy i czy jakoś izolujecie je od ziemi czy leżą bezpośrednio?
sylwia_slomc... 10:11, 18 wrz 2016

Psiamama napisał(a)
Sylwia ciekawy ten płotek tworzycie. Powiedz mi czym łączycie poszczególne elementy i czy jakoś izolujecie je od ziemi czy leżą bezpośrednio?

Aguś stemple są zaimpregnowane, to co idzie w ziemię jest olejowane, żeby drewno nie piło wody, a pomiędzy pionowe ściany, a ziemię idzie folia
Stemple od środka zbijamy gwoździami, niewiele mniejszymi niż krokwiaki.
Stemple pionowe mają za zadanie zaprzeć ściany przed naporem ziemi i po skończeniu wyrównamy do podobnej wysokości, w ziemię wkopujemy na pół metra
Em chciał dawać je od środka, ale ja się bałam, że jeśli napór ziemi będzie spory to może konstrukcję rozepchać i stanęło na moim
sylwia_slomc... 10:16, 18 wrz 2016

Tak to wyglądało już wieczorem

to jest najniższy poziom
kolejne będą wyższe o jedną lub dwie belki

Ja się śmieję, że jak nam to wyjdzie to dom z bali możemy stawiać ha ha ha
Folię zakładamy od razu, bo żeby powstał kolejny poziom musimy w pierwszym ziemie rozgarnąć