Zawsze chętnie podpowiedzi przeczytam tym bardziej , że na własnym doświadczeniu oparte Planuję zdjąć trawę naa całej wielkości rabaty z oczkiem, ustawić oczko i zaznaczyć na ziemi pierwszy obrys, wykopać na odpowiednią głębokość ten obrys czyli dno, wstawić i obrysować kolejny poziom , wykopać i od nowa następne tak samo. Potem myślę dać włókninę na spód wstawić, produzent mówi , żeby wody nalać i dopiero piaskiem osypywać, ale nie wiem . Ja chyba najpierw pod dno nasypię piasku i dopiero woda i zasypać resztę piaskiem.
Kurcze wolałabym najpierw nasypać sobie ziemię dla roślin, zasypać piaskiem i kamykami, na półkach tak samo, posadzić rośliny i wodą zalać, żeby się nie zamuliła od razu.....tak się robi w akwarium Tak umiem
Zostawmy zalewanie do środka to co zrobisz w środku oczka to bedzie Twoje .ja cały czas mówię o zewnętrznej stronie oczka o tym co zrobić żeby dobrze było oczko posadowione w ziemi .Na dno daj piasek jak masz to nie zaszkodzi Potem ziemia dobra jak chcesz żeby Ci rosły rośliny .Jak dobrze obsadzisz go w korytku to syp ziemię i lej wodę do środka trochę/to będzie obciążenie .I wracamy znowu na zewnątrz. Od dna dochodzimy do pierwszego uskoku poszerzającego oczko .Musi woda wsiąknąć w ziemię znowu trza podsypać ziemią i dobrze zlać .Poczekać ubić podsypaną ziemię .i tak do końca aż pod gorny obrys oczka tego nie zrobisz w jeden dzień to musi trwać Ja na półkach wstawiałam rośliny w doniczkach, ale to jak kto woli .
Ja planowałam osypywać piaskiem i zalewać wodą z węża, dla zagęszczenia, jak podłoże pod chodnik jak się nie ma zagęszczarki( oczywiście mówię o zewnętrznej stronie)Ziemię z wykopu planuję inaczej wykorzystać, na tylną ścianę tej rabaty.