Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 12:05, 27 sty 2017

anbu napisał(a)
WOW ale tu przygotowania do wiosny Super

No bo jeszcze miesiąc i już pierwsze kfiotki się pokażą
sylwia_slomc... 12:13, 27 sty 2017

zawitka napisał(a)
Rynienka do oczka jest super .Mam taką samą ale ją wykopałam bo nie mam siły jej czyścić a nie miałam pompy.chyba trudno ją przegryżć, bo długo stała krety i nornice chodziły pod nią i nic nie zrobiły .Ważne jest żeby eM jak będzie ją wkopywał to bardzo ale to bardzo dobrze zabezpieczył przed opadaniem te wysepki .Jak nie będą miały dobrych podpórek to opadną ,zrobi się zgięcie i po pewnym czasie to miejsce może pęknąć .Jak zechcecie wiedzieć więcej to napisz a powiem jak to dobrze obsadzić w sensie dobrego osadzenia w gruncie. Pozdrawiam

Zawsze chętnie podpowiedzi przeczytam tym bardziej , że na własnym doświadczeniu oparte Planuję zdjąć trawę naa całej wielkości rabaty z oczkiem, ustawić oczko i zaznaczyć na ziemi pierwszy obrys, wykopać na odpowiednią głębokość ten obrys czyli dno, wstawić i obrysować kolejny poziom , wykopać i od nowa następne tak samo. Potem myślę dać włókninę na spód wstawić, produzent mówi , żeby wody nalać i dopiero piaskiem osypywać, ale nie wiem . Ja chyba najpierw pod dno nasypię piasku i dopiero woda i zasypać resztę piaskiem.
Kurcze wolałabym najpierw nasypać sobie ziemię dla roślin, zasypać piaskiem i kamykami, na półkach tak samo, posadzić rośliny i wodą zalać, żeby się nie zamuliła od razu.....tak się robi w akwarium Tak umiem

Napisz czy tak samo robiłaś czy inaczej
ElzbietaFranka 12:17, 27 sty 2017

Moze sie pokorzom moze nie kfiotki. Obejrza ten krzok clematisa to otpisza git?
sylwia_slomc... 12:21, 27 sty 2017

Git
zawitka 12:28, 27 sty 2017

Zostawmy zalewanie do środka to co zrobisz w środku oczka to bedzie Twoje .ja cały czas mówię o zewnętrznej stronie oczka o tym co zrobić żeby dobrze było oczko posadowione w ziemi .Na dno daj piasek jak masz to nie zaszkodzi Potem ziemia dobra jak chcesz żeby Ci rosły rośliny .Jak dobrze obsadzisz go w korytku to syp ziemię i lej wodę do środka trochę/to będzie obciążenie .I wracamy znowu na zewnątrz. Od dna dochodzimy do pierwszego uskoku poszerzającego oczko .Musi woda wsiąknąć w ziemię znowu trza podsypać ziemią i dobrze zlać .Poczekać ubić podsypaną ziemię .i tak do końca aż pod gorny obrys oczka tego nie zrobisz w jeden dzień to musi trwać Ja na półkach wstawiałam rośliny w doniczkach, ale to jak kto woli .
sylwia_slomc... 13:20, 27 sty 2017

Ja planowałam osypywać piaskiem i zalewać wodą z węża, dla zagęszczenia, jak podłoże pod chodnik jak się nie ma zagęszczarki( oczywiście mówię o zewnętrznej stronie)Ziemię z wykopu planuję inaczej wykorzystać, na tylną ścianę tej rabaty.
Milka 13:42, 27 sty 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
A w tym będę jeździć na spotkania w Ogrodach
Zielono mi i do tego mój znak zodiaku

i żebym miała w czym roślinki tachać do ogrodu

A to zostawiam dla Kolegi

Świetne!
ale nasion, ja inne mam, nie doszły jeszcze
violka171 14:49, 27 sty 2017

o raju wiekszość czytam juz się szykuje do zezonu a ja w lesie
koszulki supcio
sylwia_slomc... 17:49, 27 sty 2017

Milka napisał(a)

Świetne!
ale nasion, ja inne mam, nie doszły jeszcze

Na oczko też czekałam przeszło tydzień bo ludzie chorują i kurierzy nie wyrabiają
Co zamówiłaś?
sylwia_slomc... 17:51, 27 sty 2017

violka171 napisał(a)
o raju wiekszość czytam juz się szykuje do zezonu a ja w lesie
koszulki supcio

Za to super różyczki zrobiłaś gdybyś do krzaczków pozawieszała to nie jeden by się nabrał, że zimą zakwitły