Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 21:32, 31 sty 2017

Cała Polska zasmrodzona
Agania 22:07, 31 sty 2017

U mnie mniej smogu, jedymy plus domu na górce
Piszę od razu, że trzymam kciuki za lotosy...jak zdobyłaś nasiona
sylwia_slomc... 22:23, 31 sty 2017

Agania napisał(a)
U mnie mniej smogu, jedymy plus domu na górce
Piszę od razu, że trzymam kciuki za lotosy...jak zdobyłaś nasiona

W Botaniku w Krakowie akurat wysypywały i za zgodą pani, która roślin pilnuje kilka nasion pozyskałam
07:12, 01 lut 2017
z ta darmową komunikacja to śmieszna sprawa bo to nie chodzi o koszty biletów ...tylko o chęć przemieszczania sie nią ...........wiem ile czasu zajmowało mi jeżdżenie tramwajem rano do pracy przez całe miasto około godz.z dwoma przesiadkami a samochodem w 15 -20 min..... (za miasto nie wspomnę np do Skawiny czy Wieliczki ...to już trzeba busem bo komunikacja ułomna) tak wiec to nie kwestia ceny biletu ...bo samochodem zawsze będzie drożej.

tak sobie poczytałam o tym smogu ...i już te zjawiska nazwali w 1930 ....co nie znaczy że nie wystąpiły wcześniej .....zapewne wystąpiły tylko nikt nie umiał ich nazwać .... i w tych czasach nie było samochodów jakoś dużo .....problemem jest pylący przemysł i ogrzewanie węglem .....tyle że władza nie umie/nie chce nic z tym zrobić to wymyśla zapchaj dziurę typu darmowa komunikacja.

jakość powietrza w Polsce ( przez cały rok) wielokrotnie gorsza niż w Niemczech ....jak ktoś jeździ do Austrii na narty to może zwrócił uwagę ....w Niemczech i Austrii niebo jest niebieskie .....przejrzystość powietrza duża ....a im bliżej Polskiej granicy tym nastaje większa szarość i burość na niebie....i to nie jest wina tylko samochodów ...bo tam ludzie jeżdżą takimi samymi samochodami jak u nas i jest ich więcej ....to polityka ....a nasi sie nie chcą uczyć od lepszych ...tylko miesięcznice chcą obchodzić i pomniki budować

smutna ta Polska nasza

abiko 09:38, 01 lut 2017

Sylwia u ciebie wątek smogowy się zrobił
Wyjątkowo się zgodzę z Justyną w sprawie samochodów.
Smog to złożona sprawa, ale inne kraje sobie z tym jakoś poradziły. To kwestia naszej cudownej polskiej mentalności. Dulszczyzny i zakłamania, 'co nam nie wolno palić a kto nam zabroni itd." Do tego beznadziejna polityka dotycząca spalin samochodowych. Kombinują ze sprawdzaniem samochodów, dieslami itd a nikt, nikt nie wprowadzi sprawdzania spalin i norm z tym związanych w samochodach przy badaniu. Wystarczy popatrzeć na busy jeżdżące po kilkanaście razy jeden do KRK. Potem niska jakość węgla i miału. Palenie mokrym drewnem, choć nawet na O. zwolenników pełno, tu się narażę W samym KRK brak tuneli powietrznych, przecież trzeba zabudować każdy kawałek ziemi, a co. Brak nowych roślin, widzieliście jakiś park ostatnio nowy? Wystarczy popatrzeń na nowe osiedla- sam beton.
Brak polityki wymiany pieców, dopłaty są a na decyzję trzeba czekać kilka miesięcy - porażka. Tutaj się nawet ludziom nie dziwię. Brak świadomości w społeczeństwie. Na tel mam zdjęcie moich sąsiadów, którzy palą płytami meblowymi, które im gość z Quercusa przywozi! I co.. schowali po przyjeździe straży i tyle. Ja 5 lat z tym walczę i nikogo to nie obchodzi u mnie, bo im dym na ich stronę nie przechodzi.. ręce opadają.

Połowa Polski się dusi, nie tylko KRK choć tutaj jest tragicznie. Ale sąsiadowi się narazić, bo pali śmieciami..? Lepiej niech dziecko lub żona umrze na raka.
Sam Kraków by się obronił, ale ma takie położenie, że wszystko z okolicznych wiosek idzie właśnie tutaj. Dopóki gminy nie zaczną same z tym walczyć i myśleć o sobie nic się nie zmieni. Na polityków nie ma co liczyć. Kar nie ma a wstyd to mówić Polaków tylko to może odstraszyć od palenia czym popadnie. To jest jak z rzucaniem niedopałków przez szybę samochodu - ma popielniczkę ale wyrzuci, przecież nie u siebie w domu nie.

Sylwia strasznie przepraszam, że się rozpisałam, ten jeden raz mi wybacz
sylwia_slomc... 09:42, 01 lut 2017

Oj smutna
sylwia_slomc... 09:50, 01 lut 2017

Aguś wczoraj właśnie rozmawiałam w busie z kierowcą i pasażerami na temat tych nowych osiedli, jak już coś posadzą to karłowe szczepione, a prawdziwe drzewa to jeszcze tylko na starych osiedlach się widuje, do tego najlepiej do samego pnia kostką to drzewo obłożyć ,a potem jęczeć w lecie , że upał, a co ma chłodzić?
Cienia pod karłowym drzewem niewiele , kostka czy chodnik się nagrzewa i potem oddaje , drzewo bez wody usycha i koło się zamyka
Trzeba by , żeby ogrodnicy wzięli władzę w ręce , od razu świat by był piękniejszy
Taki przewrót czy rewolucja Ogrodowa.....co Wy na to
Radziu2013 09:55, 01 lut 2017

Zdecydowanie rewolucja. Pod moim blokiem rosły piękne wysokie klony...
Niestety w tym roku zapadła decyzja o ich wycince
sylwia_slomc... 10:01, 01 lut 2017

abiko 10:03, 01 lut 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Aguś wczoraj właśnie rozmawiałam w busie z kierowcą i pasażerami na temat tych nowych osiedli, jak już coś posadzą to karłowe szczepione, a prawdziwe drzewa to jeszcze tylko na starych osiedlach się widuje, do tego najlepiej do samego pnia kostką to drzewo obłożyć ,a potem jęczeć w lecie , że upał, a co ma chłodzić?
Cienia pod karłowym drzewem niewiele , kostka czy chodnik się nagrzewa i potem oddaje , drzewo bez wody usycha i koło się zamyka
Trzeba by , żeby ogrodnicy wzięli władzę w ręce , od razu świat by był piękniejszy
Taki przewrót czy rewolucja Ogrodowa.....co Wy na to

Wiesz to jest jak z czarnymi marszami, wszystko się da Huta sobie radzi, ale tam jest zielono. A popatrz na Ruczaj.. Europejskie to masakra. Ale ludzie szczęśliwi, bo w okolicy nie ma żadnego drzewa, widać plac zabaw wybetonowany im wystarczy. Gdzie urbanistyka? Przecież Kraków nie jest żadnym ewenementem, w innych miastach są wyższe bloki niż tutaj. Ale wszystkie tunele zabudowane.
Posadzisz drzewa.. urzędnik Ci je wytnie. Nie wiem Sylwia.. Walka z głupotą ludzką?