Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 10:03, 31 sty 2017

Żartów nie ma, normy powietrza o tysiąc razy przekroczone, zakupiłam maskę z pochłaniaczem, ludzie się dziwnie przyglądają, ale już widziałam takich z hustkami na twarzy. Oddychać w Krakowie się nie da bo mnie w gardle żre i astma dusi, w masce mi łatwiej
abiko 12:25, 31 sty 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Żartów nie ma, normy powietrza o tysiąc razy przekroczone, zakupiłam maskę z pochłaniaczem, ludzie się dziwnie przyglądają, ale już widziałam takich z hustkami na twarzy. Oddychać w Krakowie się nie da bo mnie w gardle żre i astma dusi, w masce mi łatwiej

Każdego dusi, to nie są żarty więc jak czytam, że palenie nie bo przecież palisz suchym to ja zapraszam do KRK, tylko jak jest smog a nie smok
676% normy..
Punkt widzenia zawsze zależy od punktu siedzenia.
sylwia_slomc... 13:50, 31 sty 2017

No właśnie, choć muszę powiedzieć , że maska budowlana z filtrem za 3 zeta bardzo ułatwia mi oddychanie. Duża ulga na ulicy i tego smrodu nie czuję
Ale uciekam z miasta jak tylko mogę U nas wieczorami nie lepiej bo już cieplarki rolnicy odpalili, a w nich pala tym co mają , śmieci niektórzy też spalają , bo z drewna i węgla nie byłoby tego smrodu Na głupotę lekarstwo trzeba wymyślić.
kamila66 13:54, 31 sty 2017

Sylwia a ta glediczja od razu była zielona? Czy miała żółtawe liście na początku?
sylwia_slomc... 15:56, 31 sty 2017

Kamilka początek był taki

Całe dotychczasowe życie glediczji
16:33, 31 sty 2017
No właśnie, choć muszę powiedzieć , że maska budowlana z filtrem za 3 zeta bardzo ułatwia mi oddychanie. Duża ulga na ulicy i tego smrodu nie czuję
Ale uciekam z miasta jak tylko mogę U nas wieczorami nie lepiej bo już cieplarki rolnicy odpalili, a w nich pala tym co mają , śmieci niektórzy też spalają , bo z drewna i węgla nie byłoby tego smrodu Na głupotę lekarstwo trzeba wymyślić.

byłam wczoraj 2h w aglomeracji....to jest koszmar ....w oczy mnie piekł ten pył ....u nas tez niby nie jest idealnie bo to jednak te masy zataczają szerszy krąg ....ale odrobine niebieskiego nieba widzę ....bo w Krakowie to była szarobura mgła
16:41, 31 sty 2017
widziałam foty z wycieczki ....fajnie jest poznawać bliskich sasiadow którzy maja te same zainteresowania

ale jedno mnie zaniepokoiło ....na tych terenach zalewowych ma stanąć dom?

u nas tez jedna strona rzeki to tereny zalewowe ...i stoją tam domy ...urzędnicy wydali pozwolenie ....i co powódź to sama śpiewka ...ze trzeba ich ewakułować w jednym domu to cały parter maja płytkami ceramicznymi wyłożony po sufit ...własnie dlatego że ciągle ich podtapia ...właściwie co rok.

dla mnie to dziwne że ludzie świadomie wybierają sobie takie życie....zważywszy na to ze koszty wybudowania domu wszędzie podobne ...a ceny działek poza aglomeracją nie sa jakieś wysokie.

ogród to tez nie najlepszy pomysł ...tyle ze po zalaniu ziemia bardziej urodzajna jest
Alicja169 16:54, 31 sty 2017

Ktoś wie czy to nasiona katalpy? Czy czego ? Urwałam na spacerze z drzewa za płotem
takie strączki wisiały

Bardzo prawdopodobne, że to katalpa. Widziałaś latem, że kwitła?
sylwia_slomc... 17:36, 31 sty 2017

eee_taam napisał(a)

byłam wczoraj 2h w aglomeracji....to jest koszmar ....w oczy mnie piekł ten pył ....u nas tez niby nie jest idealnie bo to jednak te masy zataczają szerszy krąg ....ale odrobine niebieskiego nieba widzę ....bo w Krakowie to była szarobura mgła

Dzisiaj Wojewoda ogłosił alarm smogowy, a powinien wczoraj.....to ma podobno nieść za sobą jakieś większe konsekwencje.
MPK powinno być bezpłatne bez wzgl. na dowód rejestracyjny w takiej sytuacji bo dowód jest jeden, a samochodami nie rzadko całe rodziny jadą, a każdy potrzebuje w inne miejsce dojechać np. dzieci do przedszkola rodzice do pracy, każde gdzie indziej to jak się mają jednym dowodem podzielić?
Mogliby się też zastanowić nad większą ilością zimozielonych roślin w mieście.
Latem drzewa oczyszczają jednak powietrze, a zimą nie ma co
sylwia_slomc... 17:40, 31 sty 2017

eee_taam napisał(a)
widziałam foty z wycieczki ....fajnie jest poznawać bliskich sasiadow którzy maja te same zainteresowania

ale jedno mnie zaniepokoiło ....na tych terenach zalewowych ma stanąć dom?

u nas tez jedna strona rzeki to tereny zalewowe ...i stoją tam domy ...urzędnicy wydali pozwolenie ....i co powódź to sama śpiewka ...ze trzeba ich ewakułować w jednym domu to cały parter maja płytkami ceramicznymi wyłożony po sufit ...własnie dlatego że ciągle ich podtapia ...właściwie co rok.

dla mnie to dziwne że ludzie świadomie wybierają sobie takie życie....zważywszy na to ze koszty wybudowania domu wszędzie podobne ...a ceny działek poza aglomeracją nie sa jakieś wysokie.

ogród to tez nie najlepszy pomysł ...tyle ze po zalaniu ziemia bardziej urodzajna jest

No ziemię mają cudna Dom ma stanąć w najwyższej części działki, sąsiedzi tak są pobudowani i do budynków nie dotarła jeszcze woda to może ryzyko nie takie duże, choć kto to wie co będzie U nas Wisły nie było , a rów wylał szerzej niż wisła i na głębokość klatki piersiowej dorosłego faceta , i nam do budynków gospodarczych woda z mułem wlazła.....zanim dostaliśmy we władanie. Dlatego mam teraz płyty betonowe pod siatkę , żeby woda wylewała na boisko, a nie na budynki....i ubezpieczam bo kto to przewidzi