Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

abiko 10:44, 01 lut 2017

Sylwia, a ja nie dostałam od Ciebie martagony? Jakoś tak mi się kojarzy.
sylwia_slomc... 11:22, 01 lut 2017

abiko napisał(a)

Wiesz to jest jak z czarnymi marszami, wszystko się da Huta sobie radzi, ale tam jest zielono. A popatrz na Ruczaj.. Europejskie to masakra. Ale ludzie szczęśliwi, bo w okolicy nie ma żadnego drzewa, widać plac zabaw wybetonowany im wystarczy. Gdzie urbanistyka? Przecież Kraków nie jest żadnym ewenementem, w innych miastach są wyższe bloki niż tutaj. Ale wszystkie tunele zabudowane.
Posadzisz drzewa.. urzędnik Ci je wytnie. Nie wiem Sylwia.. Walka z głupotą ludzką?

Jak będą mogli to nawet te place zabaw zabudująZ głupotą nikt jeszcze nie wygrał
sylwia_slomc... 11:23, 01 lut 2017

abiko napisał(a)
Sylwia, a ja nie dostałam od Ciebie martagony? Jakoś tak mi się kojarzy.

Lilie martagon mam dopiero pierwszy raz posadzoneCałe trze szt więc raczej nikomu nie dałam
Bogdzia 19:13, 01 lut 2017

Śliczna ta malutka glediczja. W takim utrzymujacym się smogowym powietrzu to i większosc drzew uschnie.
sylwia_slomc... 19:20, 01 lut 2017

Smog nikomu na zdrowie nie wychodzi, roślinom też szkodzi
Ja przez cztery godziny w masce byłam i potem porównałam ją z taką nowiutką szok po czterech godzinach uzywania maska jest szara miałabym to wszystko w płucach
sylwia_slomc... 19:25, 01 lut 2017

Zrobiłam dzisiaj przegląd wstępny ogrodu i już wiem, że straty są ucierpiały trawy, trzmieliny, dąbrówki, firletki, naparstnice nie widomo jeszcze co więcej
Ale udało mi się skończyć przecinkę w sadzie
Katkak 19:33, 01 lut 2017

Ciekawa jestem czy u mnie jakieś straty będą.
sylwia_slomc... 08:22, 02 lut 2017

Ja wczoraj fotki zrobiłam , ale netu nie było i nie miałam jak pokazać, obawiam się, że jak się zacznie wiosna straty okażą się jeszcze większe Jednak lekkie zimy spowodowały rozhartowanie roślin i teraz mimo śniegu mrozy zrobiły swoje
Nie wiem jeszcze jak róże, ale obawiam się , że pnące trzeba będzie przyciąć do samego kopczyka
Napia 08:31, 02 lut 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Aguś bardzo dziękuję Pamiętaj, że mam wsparcie od eMa i czasem od synów, sama nie dałabym rady
A ten ogród na ostatnich fotkach to ogród nowo poznanych ogrodników , mój pamiętasz to ten pod górkę i z górki

Pamiętam , pamiętam... specjalnie sięgnęłam do wczesnych fotek, by porównać
renatamama3 08:53, 02 lut 2017

Brak polityki wymiany pieców, dopłaty są a na decyzję trzeba czekać kilka miesięcy - porażka. Tutaj się nawet ludziom nie dziwię. Brak świadomości w społeczeństwie. Na tel mam zdjęcie moich sąsiadów, którzy palą płytami meblowymi, które im gość z Quercusa przywozi! I co.. schowali po przyjeździe straży i tyle. Ja 5 lat z tym walczę i nikogo to nie obchodzi u mnie, bo im dym na ich stronę nie przechodzi.. ręce opadają.

Połowa Polski się dusi, nie tylko KRK choć tutaj jest tragicznie. Ale sąsiadowi się narazić, bo pali śmieciami..? Lepiej niech dziecko lub żona umrze na raka.
Sam Kraków by się obronił, ale ma takie położenie, że wszystko z okolicznych wiosek idzie właśnie tutaj. Dopóki gminy nie zaczną same z tym walczyć i myśleć o sobie nic się nie zmieni. Na polityków nie ma co liczyć. Kar nie ma a wstyd to mówić Polaków tylko to może odstraszyć od palenia czym popadnie. To jest jak z rzucaniem niedopałków przez szybę samochodu - ma popielniczkę ale wyrzuci, przecież nie u siebie w domu nie.

Aga ,u mnie też palą płytami meblowymi ,dobrze że nie koło mnie jestem w innej części wsi ,ale wystarczy że idę do sklepu to się dusze ,kicham ,powiedziałam nawet wójtowi ,że wystarczy jakby gmina na początku sezonu grzewczego sprawdziła kotłownie i dała mandat .
Dwa ludzie palący węglem nie są nauczeni palić od góry ,na prawdę prawie dymu wtedy nie ma .mój eM przekonał mojego ojca do takiego palenia .
Po trzecie to nie polityka wymiany jest zła ,mój tata też złożył podanie ,bo musiał ,ale modli się aby jak najpóźniej przyszła decyzja że może wymieniać ,bo kaloryczność gazu na Bielanach jest niska ,trzy lata temu jak mu padł piec na węgiel i odpalił ten na gaz to za 6 tygodni palenia gazem rachunek miał 1.500 zł a w domu temperatura 19 stopni w dzień ,czy na to stać emerytów ?dom ocieplony ,wymienione okna .Woda w kranie zimą leci letnia .Miasto na gaz nie jest przygotowane ,znów zapłaci obywatel .