AgataBC
12:12, 08 lut 2017

Radość z fotografowania
któż jej nie zna ?
wszyscy cieszymy się razem z Tobą-bo to się udziela. Nie wysuwaj rączek przed siebie za daleko, bo dochodzą drgania i zdjęcie może wyjść nie wyraźnie. Mówią, że dobrze jest trzymać łokcie przyciśnięte do boków żeber-wtedy nasze ręce najmniej się trzęsą
Do makro lepiej się położyć lub kucnąć niż wystawić ręce, hehe
Chciałam też napisać, że przez to że Twój aparat ma tak dużą rozdzielczość
to zdjęcia w dobrych warunkach i bez zoomu będą wielkie "wagowo". Małej rozdzielczości zdjęcia szybko Ci się wgrywały, te panoramy czy inne w ciemniejszych warunkach robione lub z zoomem mają mniej szczegółów więc i mniejszą rozdzielczość i szybciej się wgrają. Punkt 8 regulaminu forum mówi m.in.: "Dodawane zdjęcia mogą mieć maksymalnie rozmiar 640x480", dlatego większość z nas nie wgrywa na wątki zdjęć przeniesionych z aparatu od razu tylko najpierw je zmniejszamy do tego rozmiaru w jakimś programie do edytowania, wtedy szybko się wgrywają. Ronin w wątku "Jak dodawać zdjęcia" uzupełnił: " zdjęcia mogą być w dowolnym rozmiarze, po wgraniu są zmniejszane (powolne wgrywanie) do rozdzielczości 640 x 480, ale najlepiej aby wcześniej zostały wyeksportowane na pulpit już zmniejszone np 800x600 (szybkie wgrywanie)".
Czasem zwalamy winę na forum ale często to właśnie to jest problemem.
Przy moim wolnym internecie, gdybym nie zmniejszała rozdzielczości zdjęć może udałoby mi się zamieść w wątku jedno zdjęcie dziennie
(wcześniej wysiadłaby mi cierpliwość).
Przy takich parametrach Twojego aparatu jedno zdjęcie robione w dobrym oświetleniu bez zoomu może mieć rozmiar większy niż 5152 x 3864. Na forum my je widzimy i tak jako 640 x 480, więc dlatego tak długo będziesz czekać na jego wgranie-bo sporo czasu zajmie zmniejszenie-jeśli sama tego nie zrobisz.
Mam nadzieję, że zrozumiałaś tę "chińszczyznę"
Tak jak w ogrodzie, ucząc się i zdobywając doświadczenie przez praktykę szybko opanujesz nowy sprzęt i nadal będziesz nas cieszyć coraz lepszymi obrazkami Waszego rancza 

Chciałam też napisać, że przez to że Twój aparat ma tak dużą rozdzielczość

Czasem zwalamy winę na forum ale często to właśnie to jest problemem.
Przy moim wolnym internecie, gdybym nie zmniejszała rozdzielczości zdjęć może udałoby mi się zamieść w wątku jedno zdjęcie dziennie

Przy takich parametrach Twojego aparatu jedno zdjęcie robione w dobrym oświetleniu bez zoomu może mieć rozmiar większy niż 5152 x 3864. Na forum my je widzimy i tak jako 640 x 480, więc dlatego tak długo będziesz czekać na jego wgranie-bo sporo czasu zajmie zmniejszenie-jeśli sama tego nie zrobisz.
Mam nadzieję, że zrozumiałaś tę "chińszczyznę"