Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

AgataBC 12:12, 08 lut 2017

Radość z fotografowania któż jej nie zna ? wszyscy cieszymy się razem z Tobą-bo to się udziela. Nie wysuwaj rączek przed siebie za daleko, bo dochodzą drgania i zdjęcie może wyjść nie wyraźnie. Mówią, że dobrze jest trzymać łokcie przyciśnięte do boków żeber-wtedy nasze ręce najmniej się trzęsą Do makro lepiej się położyć lub kucnąć niż wystawić ręce, hehe

Chciałam też napisać, że przez to że Twój aparat ma tak dużą rozdzielczość to zdjęcia w dobrych warunkach i bez zoomu będą wielkie "wagowo". Małej rozdzielczości zdjęcia szybko Ci się wgrywały, te panoramy czy inne w ciemniejszych warunkach robione lub z zoomem mają mniej szczegółów więc i mniejszą rozdzielczość i szybciej się wgrają. Punkt 8 regulaminu forum mówi m.in.: "Dodawane zdjęcia mogą mieć maksymalnie rozmiar 640x480", dlatego większość z nas nie wgrywa na wątki zdjęć przeniesionych z aparatu od razu tylko najpierw je zmniejszamy do tego rozmiaru w jakimś programie do edytowania, wtedy szybko się wgrywają. Ronin w wątku "Jak dodawać zdjęcia" uzupełnił: " zdjęcia mogą być w dowolnym rozmiarze, po wgraniu są zmniejszane (powolne wgrywanie) do rozdzielczości 640 x 480, ale najlepiej aby wcześniej zostały wyeksportowane na pulpit już zmniejszone np 800x600 (szybkie wgrywanie)".
Czasem zwalamy winę na forum ale często to właśnie to jest problemem.
Przy moim wolnym internecie, gdybym nie zmniejszała rozdzielczości zdjęć może udałoby mi się zamieść w wątku jedno zdjęcie dziennie (wcześniej wysiadłaby mi cierpliwość).
Przy takich parametrach Twojego aparatu jedno zdjęcie robione w dobrym oświetleniu bez zoomu może mieć rozmiar większy niż 5152 x 3864. Na forum my je widzimy i tak jako 640 x 480, więc dlatego tak długo będziesz czekać na jego wgranie-bo sporo czasu zajmie zmniejszenie-jeśli sama tego nie zrobisz.
Mam nadzieję, że zrozumiałaś tę "chińszczyznę" Tak jak w ogrodzie, ucząc się i zdobywając doświadczenie przez praktykę szybko opanujesz nowy sprzęt i nadal będziesz nas cieszyć coraz lepszymi obrazkami Waszego rancza

sylwia_slomc... 12:19, 08 lut 2017

Dzięki Agatko za informacje. Tak podejrzewałam, że to jest przyczyna niestety obróbka zdjęć jest mi całkowicie obca więc chyba muszę cierpliwości więcej dołożyć i w trakcie wgrywania fotek będę coś innego działać
Wskazówki co do drgań bezcenne bo mnie ręce drżą od czasów szkoły Z wiekiem się niestety nasila Jak się sucho zrobi chętnie się położę...nie wiem tylko co wtedy sąsiedzi powiedzą.....zawezwą karetkę z kaftanem A niech wzywają
AgataBC 12:28, 08 lut 2017

Mam ten sam problem.. No to czekam na zdjęcia z pozycji klęczącej lub leżącej na trawie
AnnaCh 12:37, 08 lut 2017

Sylwia, ale zmniejszenie to nie problem. Klikasz prawym przyciskiem myszki na plik ze zdjęciem i wybierasz otwórz w Paint. Tam masz zmień rozmiar. Wystarczy, że procentowo zmniejszysz o np. 60% i juz będzie się dużo szybciej wgrywało Zapisujesz takie zmniejszone i tyle
sylwia_slomc... 15:15, 08 lut 2017

Agcia napisał(a)
Mam ten sam problem.. No to czekam na zdjęcia z pozycji klęczącej lub leżącej na trawie

Na razie pogoda nie sprzyja
sylwia_slomc... 15:16, 08 lut 2017

AnnaCh napisał(a)
Sylwia, ale zmniejszenie to nie problem. Klikasz prawym przyciskiem myszki na plik ze zdjęciem i wybierasz otwórz w Paint. Tam masz zmień rozmiar. Wystarczy, że procentowo zmniejszysz o np. 60% i juz będzie się dużo szybciej wgrywało Zapisujesz takie zmniejszone i tyle

Może się odważę, dzięki
malgorzata_s... 17:13, 08 lut 2017

Ale super akwarium
sylwia_slomc... 17:28, 08 lut 2017

Są dwa, jedno na styl morskiego , ale z woda słodką , a drugie klasyczne
sylwia_slomc... 17:57, 08 lut 2017

Aniu bardzo dziękuję za podpowiedź udało mi się A zdradź jeszcze muszę każde zdjęcie osobno otwierać i przerabiać i painta zamykać czy da się to jakoś hurtowo załatwić bez zamykania painta za każdym razem? I proszę się nie śmiać ja i technika to dwie odmienne planety, a komputera uczę się sama

Co to za ptaszyna? Ktoś wie?

sylwia_slomc... 18:01, 08 lut 2017

Obiecane znaczki w lepszym świetle
Nad tym chodnikiem będzie drewniane przejście po którym ta różę puszczę

w drodze wyjątku pięć bo więcej znaczków nie zrobiłam i głupio tak dzielić osobno jeden