Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 23:30, 17 maj 2017

Nowalijka napisał(a)

Sylwia, jednak pozawracam Ci głowę. Ponieważ zagląda do Ciebie mnóstwo osób to wierzę, że jeśli nie Ty to inni pomogą mi w rozwiązaniu "zagadki". Oglądałam Maję w ogrodzie (odcinek Kwiatowy kogel-mogel), tam właścicielka ma pięknego szczawika czterolistnego. Czy wiecie może czy wytrzyma on w gruncie podczas mrozów? W odcinku nie wyglądało na to, żeby był wykopywany co roku. Podpowiedzcie proszę. Jestem skłonna go zakupić, ale... jeśli trzeba go wykopywać, to nie jest to roślina do mojego ogrodu

Kochana na to pytanie ja mam odpowiedź W zeszłym sezonie dostałam szczawika w gratisie z cebulkami. Posadziłam( w słońcu bo nie było cienia)i rozczarował mnie bo kiepsko wyglądał, a siał się na potęgę, pełno maleńkich cebulek było.
Stwierdziłam, że robię eksperyment bo i tak nie bardzo mi się spodobał i zostawiłam jak było na zimę. Teraz już szczawika nie mam. Zimy nie przetrwał. Ja nie żałuję, ale może w cieniu byłby ładniejszy. Tylko jak pomyślę o wykopywaniu tych maleńkich cebulek to mi słabo na samą myśl. Ale można by spróbować uprawy w pojemniku i na zimę nie wykopywać tylko chować pojemnik.
Tak wyglądały u mnie w czerwcu potem już tylko gorzej.( przy samym obrzeżu posadzone były.
Nowalijka 23:34, 17 maj 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kochana na to pytanie ja mam odpowiedź W zeszłym sezonie dostałam szczawika w gratisie z cebulkami. Posadziłam( w słońcu bo nie było cienia)i rozczarował mnie bo kiepsko wyglądał, a siał się na potęgę, pełno maleńkich cebulek było.
Stwierdziłam, że robię eksperyment bo i tak nie bardzo mi się spodobał i zostawiłam jak było na zimę. Teraz już szczawika nie mam. Zimy nie przetrwał. Ja nie żałuję, ale może w cieniu byłby ładniejszy. Tylko jak pomyślę o wykopywaniu tych maleńkich cebulek to mi słabo na samą myśl. Ale można by spróbować uprawy w pojemniku i na zimę nie wykopywać tylko chować pojemnik.
Tak wyglądały u mnie w czerwcu potem już tylko gorzej.( przy samym obrzeżu posadzone były.

Kurcze, a w tym odcinku był taki piękny i jak dobrze pamiętam rósł w słońcu. Co do zbierania drobnych cebul to też nie mam zamiaru, wystarczy, że wyciągam wciąż cebule szafirków, których nie lubię (chyba teraz naraziłam się). Dzięki za pomoc. Dobrze, że nie wyskoczyłam przed szereg z zakupem i najpierw zapytałam.
sylwia_slomc... 23:41, 17 maj 2017

Elu to jest moje zdanie na jego temat. Ktoś inny może być zadowolony Ja np. lubię szafirkiA nie przepadam za lawendą - u siebie
hanka_andrus 13:54, 18 maj 2017

Też nie przepadam za lawendą i lubię szafirki. Gusta zmieniają się z czasem. Do niektórych roślin przekonujemy się inne omijamy. Begonii w ogrodzie nie lubie, a
dalie uwielbiam! Są gusta i guściki!
POdziwiam Twoje, Wasze działania. Kibicuję i zaglądam stale. Pozdrawiam
Kawa 13:58, 18 maj 2017

u ciebie jak zawsze klorowa...ale terenu do koszenia nie zazdroszczę
sylwia_slomc... 16:25, 18 maj 2017

hanka_andrus napisał(a)
Też nie przepadam za lawendą i lubię szafirki. Gusta zmieniają się z czasem. Do niektórych roślin przekonujemy się inne omijamy. Begonii w ogrodzie nie lubie, a
dalie uwielbiam! Są gusta i guściki!
POdziwiam Twoje, Wasze działania. Kibicuję i zaglądam stale. Pozdrawiam

Ja się tak do bodziszków przekonuję, begonie lubię tylko te drobnokwiatowe i tylko w pojemnikachZ traw polubiłam rozplenice i miscanty , reszta może nie istnieć bo u mnie brzydkie
sylwia_slomc... 16:26, 18 maj 2017

Kawa napisał(a)
u ciebie jak zawsze klorowa...ale terenu do koszenia nie zazdroszczę

Nooo kończymy 4 koszenie, a zaraz trzeba będzie od nowa zaczynać. Jak ukrócam powierzchni zielonej to mam więcej do plewienia i tak się robota mnoży
mirkaka 16:35, 18 maj 2017

Nie ogarniam Twojego wątku za dużo, za szybko ..
sylwia_slomc... 16:45, 18 maj 2017

Mireczko ja nie ogarniam żadnego z wątków bo jest ich za dużo , a ja mam czasu za małoAle zaglądam i czasem ślad zostawiam
sylwia_slomc... 16:51, 18 maj 2017

Lilaki na dużym ogrodzie kwitną te malizny sadzone trzy lata temu jako jedne z pierwszych roślin

a za siatka bażanty

coraz mniej się nas boją