Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

abiko 10:51, 29 cze 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Aguś wyjdzie na to, że mam same rasowe tylko o tym nie wiem

ja to już wiem od dawna może same ne, ale masz du zo z tego roku z tego co pamiętam Ascot cudna.. u mnie jakoś nie rośnie tak ładnie jak u ciebie
sylwia_slomc... 12:15, 29 cze 2017

Moja ma południową wystawę blisko ściany i rynny, ale w korzeniach gruz, teraz tylko dwa razy w ciągu trzech tygodni podlana.
sylwia_slomc... 12:18, 29 cze 2017

Czytam, same superlatywy na jaj temat piszą
Milka 12:56, 29 cze 2017

Pomyśałam o tych konewkach, masakra!
Kiedyś i ja, dziś inaczej, wężem na ustawieniu
sylwia_slomc... 13:22, 29 cze 2017

Na szczęście na jakiś czas będzie spokój Ale przerażała mnie już perspektywa powtórki roku 2015.
ElzbietaFranka 13:44, 29 cze 2017

Sylwia przejrzalam kolejny raz twoja wizytowke, bo cbcialam zobaczyc te sosny, ale nie udalo mi sie.

Przez te 2-3 lata zgromadzilas ogromna ilosc roslin, obrobic to wszystko to nie lada wyczy podlac to jeszcze wiekszy. Dobrze, ze popadalo u ciebie.
U nas wczoraj 2 ulewy
Rzed chwila ulewa jakiej w Warszawie jeszcze w tym roku nke bylo. Ściana wody z rynny przlewaly.
ElzbietaFranka 13:56, 29 cze 2017

Sylwio jeszcze odnosnie oczka. To wielkie wyzwanie. Nim dojdziesz do perfekcji co, kiedy i jak zaaplikowac to conajmniej 3 lata. Rosliny musza sie rozrosnac aby zylo swoim zyciem bo przeciwnie trzeba aplikowac rozne srodki. Na pelnym sloncu masz glony nie trzeba ich zamawiac, zielona woda wtedy rosliny nie rosna. Ciagle badac ph wody, azotany jak sa ryby.

Juz wszystko przeszlam podszkolilam sie jak sprawowac opieke nad oczkiem, ale wiedzy nigdy nie za duzo zawsze cos tam wyjdzie w praniu.

Moje oczko ma ok 20 m teraz bym zrobila ok 10 m2 i w cieniu. Wiec jak zamierzasz zrobic oczko na terenie obsadz juz dzrzewami iglastymi, bo lisciaste beda do wody wladac liscie a to jest glowna przyczyna gnicia w wodzi i rozmnazaja sie glony.

sylwia_slomc... 15:39, 29 cze 2017

Elu widziałam ulewę u Ciebie Utopiłoby mi ogród gdyby taka przyszła

Oczka mam już dwa małe jedno z balii 3 lata a drugie w tym sezonie założone. Żadnej chemii do żadnego z nich nie daję i raczej nie będę dawała , mam doświadczenie z akwarium i w oczku stosuję te same metody. Nie mam obiegu wody , ani filtrów , a woda klarowna mimo , że to większe w pełnym słońcu i 4 rybcie pływają. Rośliny obczajam jakie macie w zbiornikach i nad brzegami, żeby i moje dobrze wyglądało
sylwia_slomc... 15:49, 29 cze 2017

Elu tu są dwie z moich sosen( po obu stronach berberysa, mniejsza z nasionka wyhodowana) i nutkajski

tu kolejna

tu następna

kolejne dwie w podwórku i w "lesie" trzy i jedna koło wozu

a to moje tegoroczne oczko

jest umiejscowione jakby w lewym dolnym rogu przed ostatniej foty
danuta_szwajcer 17:02, 29 cze 2017

Co pare dni ogród inny i coraz piękniejszy i bujniejszy. Niech Cie burze omijają. Pozdrawiam