Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 17:50, 30 cze 2017

benia9185 napisał(a)
Sylwio czytam o siewkach werbeny ,czy jak posieje takie nasionka ze sklepu prosto do gruntu to będzie co z nich? Firletki masz sporo! moja w jednej dorodnej kępie zachwyciła mnie po raz pierwszy ,a miałyśmy się juz pożegnać to teraz mam ochotę na szpalerek między trawami ,a po za tym podziwiam niezmiennie za efekty ogrodowe i wysiłek jaki wkładasz w zamierzony cel,wszystko pięknie się bujnęło i coraz piękniej się robi

Firletka się sieje sama jak głupia, a werbena po stratyfikacji też. Ja bym wysiała werbenę w grunt na jesieni gdzieś w listopadzie i powinna w maju powschodzić....u mnie dopiero w maju się pokazała
Mala_Mi 18:32, 30 cze 2017

Zazdroszczę ci tylu słonecznych rabat.. zaleta młodego ogrodu.. kwiaty potrzebują do życia słońca . i to widać na każdym kroku..

sylwia_slomc... 22:37, 30 cze 2017

Mala_Mi napisał(a)
Zazdroszczę ci tylu słonecznych rabat.. zaleta młodego ogrodu.. kwiaty potrzebują do życia słońca . i to widać na każdym kroku..

No widzisz, a Ja zazdroszczę Tobie tego klimatu jaki robią drzewa
Bylinówki znowu do plewienia i do sprzątania, bo chwast rośliny mija po tym deszczu - masakra w jakim tempie w jeden dzień rośnie. Ale bez bylin nie ma dla mnie życia

Życie to ogólnie postanowiło nam właśnie ostro dokopać bo prócz roboty codziennej w ogrodzie po pracy mamy robić drogę- zjazd na działkę i kawał bo do końca gospody, urlop dawno planowany , ustalony w firmie ze wszystkimi.
No i właśnie dzisiaj padła decyzja , że mój eM jest jednak potrzebny i urlopu nie dostanie a materiał częściowo przywieziony i zamówiona reszta. Grandę zrobiłam, nic nie wskórałam poza bólem serca i zszarpanymi nerwami. Chyba będę warować nocami przy tym materiale, żeby nam nie ukradli
Nie mówiąc o tym, ze robota , którą mieliśmy wykonać w dwa tygodnie potrwa pewnie do jesieni ogród będzie musiał czekać, a ile nerwów nas to już kosztowało , a jeszcze będzie to szkoda mówić. W doopie mam taką spółkę w której nic do powiedzenia nie mam
22:58, 30 cze 2017
Powinnam w tym temacie nie zabierać głosu ...ale znowu mnie zaskakujesz ....po co ty furiujesz ? ja tam bym pilnowała roboty ...bo ogród to hobby ....a zjazdu tyle lat nie było to może poczekać

a co do materiału to nasz materiał na dom leżał przy głównej drodze i koparka sobie podwozili do działki bo nie było drogi ...i za całą budowę nikt mi nich nie ukradł....a u ciebie raptem 3 domy i pola...to co sąsiedzi kradną? ....zaskakujące i niedorzeczne to dla mnie
sylwia_slomc... 23:22, 30 cze 2017

Właśnie dlatego , że szczere pola , a materiał przy samej drodze to przejazdem gwizdnąć łatwo. Sąsiadce worek ziemi rok temu ukradli bo dwa dni leżał, to ażuru betonowego nie wezmą , nie przyda się komu skoro ziemia się przydała?
Może nie zrozumiesz , ale nie samą pracą się żyje, urlop należy się każdemu i nie można w ten sposób ludzi traktować, że jedni są ważniejsi, a inni nie ważni. Ludzie to nie przedmioty i nie maszyny.....
Po to było wcześniej ustalane, żeby każdy mógł sobie czas zaplanować wg uznania- my na drogę inni na wyjazdy.....a co gdybyśmy wyjazd za granicę nad ciepłe morze mieli wykupiony? Też by trzeba było odwołać? Chodzi o zasady międzyludzkie.
23:39, 30 cze 2017
Nie zrozumiem ....na bank nie pojme ....bo jednak dzisiaj się roboty pilnuje....chyba że się pracuje w państwowych urzędach czy firmach ...tam jest tak jak ty byś chciała☺

danuta_szwajcer 02:40, 01 lip 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Piękne widoki a deszczu zazdroszczę, moje roślinki czekają by je podlać, jestem teraz unieruchomiona to szkoda mi roślinek. Pozdrawiam
Urszulla 09:07, 01 lip 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Firletka się sieje sama jak głupia, a werbena po stratyfikacji też. Ja bym wysiała werbenę w grunt na jesieni gdzieś w listopadzie i powinna w maju powschodzić....u mnie dopiero w maju się pokazała

U wszystkich werbena się siała jak głupia tylko nie u mnie. Pierwsze sadzonki miałam od Sebka. Nawet przezimowały i kwitły. Tylko niewiele wyszło z wysiewów bo marna ziemia. Potem wzięłam od Gosi a ponieważ mam swój kompost to już lepiej. W tym roku mam werbene nawet tam gdzie nie powinna być. Ona się rządzi swoimi prawami
sylwia_slomc... 21:19, 01 lip 2017

eee_taam napisał(a)
Nie zrozumiem ....na bank nie pojme ....bo jednak dzisiaj się roboty pilnuje....chyba że się pracuje w państwowych urzędach czy firmach ...tam jest tak jak ty byś chciała☺

Justyna bo to moja firma i brata....ja z końcem roku rezygnuję
a z robota dzisiaj to akurat problem w drugą stronę bo ciężko o pracownika , nie o pracę
sylwia_slomc... 21:21, 01 lip 2017

danuta_szwajcer napisał(a)

Piękne widoki a deszczu zazdroszczę, moje roślinki czekają by je podlać, jestem teraz unieruchomiona to szkoda mi roślinek. Pozdrawiam

Czytałam wczoraj jak się unieruchomiłaś To dmucham teraz ja żeby u Cię podlało. Nam dzisiaj ciut pokropiło, ale sucho dalej