Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

kachat 17:31, 24 wrz 2015

Hej, wpadam do ciebie z metamorfoz
Bardzo mi się podoba metamorfoza ścieżki z płyt chodnikowych - super pomysł z tymi pniaczkami, i kwiatki wzdłuż ścieżki też świetnie wyglądają

A teraz moje uwagi, może ci się przydadzą, a może nie, ale co bym zmieniła koniecznie. Stryszek dla dzieciaków z tymi fioletami super wyszedł, ale przydałaby się jakaś fajna miękka wykładzina podłogowa. Gospoda - bardzo ciemno w niej, dałabym meble przetarte białą farbą, na ścianach obrazy z np. kwiatami w szerokich białych ramkach. Można też pobielić część ścian, genialnie by wyglądały.

Ogródek jak dla mnie to straszny chaos wyszedł, miszmasz bez ładu i składu. Wszystko wygląda jak od czapy, po co ta ścieżka piaskowa przez środek..? Bez sensu dzieli działkę, niewygodnie się po niej chodzi, po co to..? Według mnie to bardzo kiepski pomysł z takim pasem dzielącym już i tak długą i wąską działkę. Strasznie dużo różności tam posadziliście, a też nie wiadomo, po co tak sobie utrudniacie życie. Chaos, chaos kompletny... A na chaosie się akurat znam dobrze Nauczyłam się już, że na takich większych powierzchniach najlepiej sadzić rośliny w dużych grupach - mało gatunków, dużo sztuk. Tak jest łatwiej, taniej, efekt szybciej widoczny... W wy zrobiliście taką mozaikę, miks wszystkiego, tak samo jak ja na początku

Według mnie lepiej, gdybyście najpierw zaczęli od rozrysowania kształtu rabat, poprowadzili dłuuuugie, faliste rabaty po brzegach działki, a środek zostawili na trawnik albo łąkę kwietną. Aby podzielić trochę ten cały duży teren na mniejsze segmenty, można też stworzyć takie jakby pokoje Ja bym po bokach puściła niesymetryczne łezkowate wielgachne rabaty z brzozami podsadzonymi roślinami łąkowymi, trawami, może wrzosami, macierzankami, kępami wiejskich kwiatków - kwiatki - i gdzieniegdzie kępami krzewów - foto1, foto2, foto3, propozycja. To też fajne, tylko trzeba by na skalę makro rozszerzyć i trochę drzew odjąć - fala

Resztę terenu, środek w kształcie nierównej fali, obsiałabym w większej części łąką, przez którą poprowadziłabym ścieżkę w postaci wykoszonej trawy - foto Można też zrobić ścieżkę z polnego kamienia, albo innego kamienia, ale żeby ta ścieżka była częścią ogrodu, wtapiała się w niego, a nie dzieliła jakimiś palisadami na części...

Popatrz może na projekty pod tytułem "Długi i wąski ogród", np. tu jest coś takiego - projekty.

No, to tyle chyba
ewsyg 17:32, 24 wrz 2015

Witaj Sylwio. Wpadam z rewizytą. U mnie nornice nie jedzą cesarskich koron, wręcz się wyniosły. Cesarskich nie sprzedaje bo kupowałam je sukcesywnie jako broń przeciwko tym gryzoniom.

Tanie są w Biedronce.
Pozdrawiam Ewa
Jana 17:36, 24 wrz 2015

Cudne te dynie a ja tam lubię chaos
AsiaK_Z 17:46, 24 wrz 2015

Najlepsze są te ogrody, w których dobrze się czujemy. "Aj law" chaos. Pozdrawiam
roma2 18:01, 24 wrz 2015

Hmm, na początku ponoć był chaos! Wydaje mi się, że w Twoim chaosie, jak wszystko wyrośnie będzie świetnie. Gospody nie zmieniaj, bo ma swój "klimacik". Trochę lampek i świec przy biesiadzie i super jest!
malgorzata_s... 18:03, 24 wrz 2015

Sylwiu ja też uważam że chaos może być piękny. Buziaki
Gardener27 19:37, 24 wrz 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Szaleństwo dyniowe

Moje faworytki to te spłaszczone jakby ktoś na nich usiadł
Wiesz może co to za odmiana ? Nie widziałem takich w sprzedaży u mnie
sylwia_slomc... 20:42, 24 wrz 2015

roma2 napisał(a)
Sylwiorze, nie potrzebujesz na te Twoje przestrzenie brzózek? Bo mam mnóstwo sadzonek od leśnika!

Bardzo potrzebuję bo z 13 posadzonych jesienią w łące kwietnej przyjęły się tylko 2 szt. A w jakiej cenie są i jakiej wielkości???
sylwia_slomc... 21:37, 24 wrz 2015

kachat napisał(a)
Hej, wpadam do ciebie z metamorfoz
Bardzo mi się podoba metamorfoza ścieżki z płyt chodnikowych - super pomysł z tymi pniaczkami, i kwiatki wzdłuż ścieżki też świetnie wyglądają

A teraz moje uwagi, może ci się przydadzą, a może nie, ale co bym zmieniła koniecznie. Stryszek dla dzieciaków z tymi fioletami super wyszedł, ale przydałaby się jakaś fajna miękka wykładzina podłogowa. Gospoda - bardzo ciemno w niej, dałabym meble przetarte białą farbą, na ścianach obrazy z np. kwiatami w szerokich białych ramkach. Można też pobielić część ścian, genialnie by wyglądały.

Ogródek jak dla mnie to straszny chaos wyszedł, miszmasz bez ładu i składu. Wszystko wygląda jak od czapy, po co ta ścieżka piaskowa przez środek..? Bez sensu dzieli działkę, niewygodnie się po niej chodzi, po co to..? Według mnie to bardzo kiepski pomysł z takim pasem dzielącym już i tak długą i wąską działkę. Strasznie dużo różności tam posadziliście, a też nie wiadomo, po co tak sobie utrudniacie życie. Chaos, chaos kompletny... A na chaosie się akurat znam dobrze Nauczyłam się już, że na takich większych powierzchniach najlepiej sadzić rośliny w dużych grupach - mało gatunków, dużo sztuk. Tak jest łatwiej, taniej, efekt szybciej widoczny... W wy zrobiliście taką mozaikę, miks wszystkiego, tak samo jak ja na początku

Według mnie lepiej, gdybyście najpierw zaczęli od rozrysowania kształtu rabat, poprowadzili dłuuuugie, faliste rabaty po brzegach działki, a środek zostawili na trawnik albo łąkę kwietną. Aby podzielić trochę ten cały duży teren na mniejsze segmenty, można też stworzyć takie jakby pokoje Ja bym po bokach puściła niesymetryczne łezkowate wielgachne rabaty z brzozami podsadzonymi roślinami łąkowymi, trawami, może wrzosami, macierzankami, kępami wiejskich kwiatków - kwiatki - i gdzieniegdzie kępami krzewów - foto1, foto2, foto3, propozycja. To też fajne, tylko trzeba by na skalę makro rozszerzyć i trochę drzew odjąć - fala

Resztę terenu, środek w kształcie nierównej fali, obsiałabym w większej części łąką, przez którą poprowadziłabym ścieżkę w postaci wykoszonej trawy - foto Można też zrobić ścieżkę z polnego kamienia, albo innego kamienia, ale żeby ta ścieżka była częścią ogrodu, wtapiała się w niego, a nie dzieliła jakimiś palisadami na części...

Popatrz może na projekty pod tytułem "Długi i wąski ogród", np. tu jest coś takiego - projekty.

No, to tyle chyba

To przegryzłam się przez najdłuższy post jaki mam na wątku iiiii......

Ośmielę się nie zgodzić w paru punktach

Wykładziny do pokoju na strychu nie dam bo po pierwsze straci swój charakter i zrobi się taki mieszkaniowy, a to ma byś swego rodzaju dziupla jak domek na drzewie,a do tego ze względów praktycznych ponieważ tam się wchodzi w butach bez wzgleędu na pogodę więc non stop trzeba by ją prać.

Gospoda też nie będzie na biało bo ma mieć charakter piwniczno- skansenowy, a nie skandynawski i wszystko co się w niej znajduje jest z odzysku ...........................w zasadzie większość mojego ogrodu jest z odzysku

Nie było czasu na rysowanie kształtów bo na decyzję o założeniu ogrodu mieliśmy mniej więcej 2 tygodnie
I trzeba było zaczynać bo chwast zarastał, ścieżka powstała ponieważ wszyscy tamtędy chodzili i wydeptywali bajorko. Ogród jest długi, ale nie będzie dzielony na pokoje ponieważ ma ładne osie widokowe i układ amfiteatralny. Jak rośliny urosną lepiej będzie widać, że są sadzone w grupach. Mój ogród na dużej części nie będzie ogrodem formalnym tylko trochę dzikim rustykalno naturalistycznym, łakę kwietną mam i to bardzo dużą, a trawy celowo ujmuje pod rabaty, żeby ograniczyć ilość koszenia.

Nie mogę mieć łąki kwietnej na całosci bo taką trzeba siec dwa razy w roku kosą , a ciekawam gdzie znajdę śmiałka, który by kosił pół hektara???

Chaos mówisz hhhhhhhhhhhhhhmmmmmmmmm jak by to ująć, żeby gościa nie urazić

Rośliny w moim ogrodzie są w dużej mierze podarowane lub kupione okazyjnie i posadzone właśnie po kilka sztuk, a że działka wielka to i gatunków mam sporo bo mogę sobie na to przy tej powierzchni pozwolić, mam też swoje perełeczki bo niby czemu miałabym sobie ich odmawiać?

W części przydomowej zrobiony jest tymczas bo drzew na razie nie mogę usunąć ze względów opisanych wcześniej w wątku, kiedyś będzie bardziej zimozielona i formalna, ale nie całkiem tylko ciut ciut. Ogród powstaje dopiero od roku i wszystko robimy sami z tego co się uda zdobyć.

My go kochamy jest nasz jedyny i ma swój charakter, nigdy nie będzie taki jak wszystkie bo takiego nie chcę. Błędy popełniamy bo to pierwsze takie wyzwanie, kto ich nie popełnia. Njważniejsze, żebyśmy my sami i nasi goście dobrze się w nim czuli. A chyba jednak się podoba skoro w Gminnym konkursie zajął pierwsze miejsce i został opisany w Dzienniku Polskim.

Każdy ma prawo do własnego zdania i nikogo nie zmuszę, żeby mu się podobało, wiem ile mam do poprawy i wiem jak chcę mieć. Na efekty mojej pracy trzeba poczekać bo roślinki maleńkie, jak urosną będzie lepiej widać całe założenie

sylwia_slomc... 21:38, 24 wrz 2015

ewsyg napisał(a)
Witaj Sylwio. Wpadam z rewizytą. U mnie nornice nie jedzą cesarskich koron, wręcz się wyniosły. Cesarskich nie sprzedaje bo kupowałam je sukcesywnie jako broń przeciwko tym gryzoniom.

Tanie są w Biedronce.
Pozdrawiam Ewa

Ok nie było pytania, fajnie że zajrzałaś