Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 20:37, 04 gru 2017

Katkak napisał(a)
Latryna to brzydka nazwa, a to przecież wesoły,kultowy kibelek i jedyne czego mi w nim brakuje to serduszka wycietego w drzwiach .

Kasieńka serduszka nie będzie za to są dwie dziurki dla wróbli
Buziol Kochana, że znalazłaś czas w tygodniu
sylwia_slomc... 20:43, 04 gru 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Sylwia, w angielskim opisie niektórych jabłonek są informacje, że owoce utrzymują się do stycznia. I tak jest z moimi 'Red Sentinel' i 'Evereste' i 'Comtesse de Paris'. Ptaki ich nie jedzą. Muszę przyobserwować tylko, czy w ogóle nie jedzą, czy tylko na początku nie jedzą. A po porządnym przemrożeniu jedzą. W tamtym roku nie jadły.

A modrzew poleciał przy cięciu (Ojciec ubolewał, że wycinamy, eM. uciekł, żeby nie patrzeć, Mama ściskała kciuki, Szwagier ciął, ja pchałam jak najdalej od szklarni - horror) ciężki był i najważniejsze, że nic się szklarni nie stało, bo rósł na nią). Powoli nie mam już zimnej krwi do tych akcji (dobrze, że już minęło). Jabłoni wyprowadzę nowy przewodnik.

Przy kolejnej akcji z brzozą byłam mądrzejsza (choć brzoza lżejsza ale i tak kolos - docięliśmy ręcznie powoli).

U Ciebie ptasi dworzec tłoczny. Miło się patrzy na taki gwar.

Ewka ja też nie obserwuję, żeby te moje jabłuszka znikały ja pozbierałam jak spadły i posypałam koło pnia...najwyżej mi się wysieją to gdzieś przesadzę
A jabłka z tych gatunków dużych wieszam w karmnikach przecięte na pół i wyjadają.
Nam przy wycince pochylonej wiśni złamało się pół czereśni młodej, też nowy przewodnik wyprowadzałam.
Teraz chcę skrócić naszego orzecha i myślę jak to zrobić , żeby brzóz i klona nie połamać Takie niewinnie wyglądające konary potrafią być strasznie ciężkie.
sylwia_slomc... 20:47, 04 gru 2017

Magleska napisał(a)
Ptaszki mnie zachwycają zazdroszczę Ci ich pozawieszalam dziś w całym ogrodzie ,gdzie tylko się dało smakołyki .....może w końcu zauważą i dotrą też do mnie
Ps. Kibelek nabrał wyglądu , mnie nie obrzydza ludzka rzecz ....lepiej mieć taki niż żaden i w krzaki latać
Pozdrawiam

Dotra tylko musisz w cierpliwość się uzbroić
Moje już dziennie pół wiaderka wyjadają. Nie nastarczam sypać. Wczoraj te karmniki zasypowe napełniłam do połowy , a dziś puste. Niezły ruch musiał być.

Chcąc latać w krzaki musiałabym ganiać do sąsiada w te chaszcze, bo moje nie są w stanie jeszcze zasłonić. A z drugiej strony potem by trzeba uważać coby na minę nie wejść
Kasiek 20:58, 04 gru 2017

Sylwus, nie warto...
Pieknie przygotowalas ogrod do zimy, pieknie zadbalas o naszych mniejszych braci
U mnie sniegu po kokardki, pieknie jest Ptakow u mnie duzo mniej, bo boja sie psow i kotow, ale cos tam zawsze do karmnikow podleci Bede wiec podziwiac u Ciebie Twoje skrzydlate, Twoja zime, sposob prowadzenia watku i sracz. A co. Kto bogatemu zabroni
violka171 21:05, 04 gru 2017

Jestem pod wrażeniem pomysłów ,Sylwuś jesteś inspiracją dla wielu ludzi ,naprawdę aż się chce czytać oglądać,nie wpadłabym na taki pomysł ze skrzydlatymi,wierz mi jak ogarnę ogród to taki sobie sklepię "sracz" i karmnik na górze jednocześnie,to jest właśnie piękno natury
Kasiek 21:08, 04 gru 2017

Obejrzalam domek gunnery, kiedys Ci chyba pisalam ze tez ja mialam ale bardzo krotko. Nie przezimowala. Nie przezimowala bo o nia nie zadbalam Teraz, u Ciebie widze jak o nia trzeba dbac i za to Ci dziekuje Moze kiedys, w innym ogrodzie sie na nia ponownie skusze. Piekna jest, cudna Pamietam ze kiedys pokazywalam zdjecia z kwiatowej wyspy Mainau, mialam tez fotki gunnery. ale...Gdzie je posialam? Pojade tam jeszcze nie raz i zrobie nowe, dla Ciebie
sylwia_slomc... 21:09, 04 gru 2017

Kasiek napisał(a)
Sylwus, nie warto...
Pieknie przygotowalas ogrod do zimy, pieknie zadbalas o naszych mniejszych braci
U mnie sniegu po kokardki, pieknie jest Ptakow u mnie duzo mniej, bo boja sie psow i kotow, ale cos tam zawsze do karmnikow podleci Bede wiec podziwiac u Ciebie Twoje skrzydlate, Twoja zime, sposob prowadzenia watku i sracz. A co. Kto bogatemu zabroni

Bardzo się cieszę, że Ci się u mnie podoba( tak się cieszę, że aż monitor oplułam)
Skrzydlatymi ostrzegam zamęczę bo nic innego do fotografowania zimą nie ma co by kolorowe było
Dzisiaj z em Pomarańczami owijaliśmy drzewka. wszystkich najważniejszych nie zdążyliśmy. Bo każde wydaje się ważniejsze od poprzedniegoAle może w środę uda się dokończyć.
sylwia_slomc... 21:13, 04 gru 2017

violka171 napisał(a)
Jestem pod wrażeniem pomysłów ,Sylwuś jesteś inspiracją dla wielu ludzi ,naprawdę aż się chce czytać oglądać,nie wpadłabym na taki pomysł ze skrzydlatymi,wierz mi jak ogarnę ogród to taki sobie sklepię "sracz" i karmnik na górze jednocześnie,to jest właśnie piękno natury

Violu, a jakby dookoła posadzić jeszcze pomidory to już by rosły jak na drożdżach, bez specjalnych zabiegów chyba
Cieszę się jak się Komuś moje wypociny przydają
Kasiek 21:16, 04 gru 2017

Chcesz miec pomidory na gazie
sylwia_slomc... 21:19, 04 gru 2017

Kasiek napisał(a)
Obejrzalam domek gunnery, kiedys Ci chyba pisalam ze tez ja mialam ale bardzo krotko. Nie przezimowala. Nie przezimowala bo o nia nie zadbalam Teraz, u Ciebie widze jak o nia trzeba dbac i za to Ci dziekuje Moze kiedys, w innym ogrodzie sie na nia ponownie skusze. Piekna jest, cudna Pamietam ze kiedys pokazywalam zdjecia z kwiatowej wyspy Mainau, mialam tez fotki gunnery. ale...Gdzie je posialam? Pojade tam jeszcze nie raz i zrobie nowe, dla Ciebie

Chętnie sobie pooglądam W sumie to prosta konstrukcja i łatwa do sklecenia, a najważniejsze, że skutecznaa że uziemiona to z wiatrem nie odleciI tania