Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 09:21, 05 gru 2017

Mirellko jak moi byli mali i była zima, że śniegu troszkę było w Zakopanym tylko i nigdzie indziej pojechaliśmy z nimi do zakopanego i na Gubałówce bałwana ulepili
No bo jak to zima bez śniegu
może mu jutro Mikołaj nasypie w prezencie
Urszulla 10:33, 05 gru 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

O Kasia się pokazałaKasiu ja daję słonecznik nie łuskany, groch łuskany( takie połóweczki okrągłe, na wagę w warzywniaku kupuję, mieszankę marketową dla ptaków( głównie pszenica i kukurydza tam jest. To mieszam i sypię do karmników.
A do kokosów idzie smalczyk, wiórki kokosowe, pestki dyni, siemię lniane, rodzynki, orzeszki ziemne i orzechy włoskie( posiekane na drobniutko)i płatki owsiane, oraz mieszanka dla kanarków z zoologicznego. Jak mam. To daję w różnych kombinacjach , zależnie czym akurat dysponuję dwa razy dodałam grysik kukurydziany i kaszę jęczmienną. Wyjadają wszystko. Wieszam słoninkę i jabłka jeszcze, oraz kolby kukurydzy i prosa senegalskiego( tym ostatnim się prawie nie interesują). Kulki marketowe też dłużej wiszą. To jedzonko ze smalczykiem znika migusiem.

Ptaków chyba z dnia na dzień przybywa bo coraz więcej wyjadają w ciągu jednego dnia.

Oprócz tego co szykuję maja w ogrodzie owocki berberysów irgi, trzmieliny, róż i ognika. Dzisiaj pod karmnikami było pełno śladów bażantów. Zasypało im śniegiem pokarm to przyszły na resztki z karmnika

Też sobie zapisałam nietóre składniki

A czym te skorupy kokosowe przecinaliście i jak z mocowaniem sznurka?
sylwia_slomc... 10:43, 05 gru 2017

Ula kokosy eM przecinał Boszem , a otwór na sznurek wywiercił wiertarką
Urszulla 11:11, 05 gru 2017

nieostre bo z daleka bardzo, ale to znowu ktoś nowy

Z czego ten karmnik ? Mi się kojarzy z jakimiś afrykańskimi naczyniami fajny pomysł
sylwia_slomc... 13:09, 05 gru 2017

Urszulla napisał(a)

Z czego ten karmnik ? Mi się kojarzy z jakimiś afrykańskimi naczyniami fajny pomysł

To osłonka na doniczkę przerobiona na karmnik
16:50, 05 gru 2017

O Kasia się pokazałaKasiu ja daję słonecznik nie łuskany, groch łuskany( takie połóweczki okrągłe, na wagę w warzywniaku kupuję, mieszankę marketową dla ptaków( głównie pszenica i kukurydza tam jest. To mieszam i sypię do karmników.
A do kokosów idzie smalczyk, wiórki kokosowe, pestki dyni, siemię lniane, rodzynki, orzeszki ziemne i orzechy włoskie( posiekane na drobniutko)i płatki owsiane, oraz mieszanka dla kanarków z zoologicznego. Jak mam. To daję w różnych kombinacjach , zależnie czym akurat dysponuję dwa razy dodałam grysik kukurydziany i kaszę jęczmienną. Wyjadają wszystko. Wieszam słoninkę i jabłka jeszcze, oraz kolby kukurydzy i prosa senegalskiego( tym ostatnim się prawie nie interesują). Kulki marketowe też dłużej wiszą. To jedzonko ze smalczykiem znika migusiem.

Ptaków chyba z dnia na dzień przybywa bo coraz więcej wyjadają w ciągu jednego dnia.

Oprócz tego co szykuję maja w ogrodzie owocki berberysów irgi, trzmieliny, róż i ognika. Dzisiaj pod karmnikami było pełno śladów bażantów. Zasypało im śniegiem pokarm to przyszły na resztki z karmnika

Dzięki Sylwuś,opisałaś wszystko pięknie Jutro idę na nasz jarmark,zjeżdżają się tam rolnicy z workami wszelkiego dobra to u nich kupię pszenicę,kukurydzę.Poszukam też reszty.Ja przeważnie kupowałam gotowe mieszanki ale widzę,że takie robione po swojemu tzn po Twojemu lepiej ptakom smakuje jak doczytuję u Ciebie co się dzieje przy karmnikach.Nie dziwota,że zlatuje się do Twojego ogrodu ptactwo wszelkiej maści jak takie smakołyki im serwujesz.
Zalatana jestem-dzieci,dom,praca no i ogród do zimy przygotować trzeba a ponoć ma być tęga.Oby się nie sprawdziło.Dobrze,że małż nie stroni jako tako od robót ogrodowych chociaż mógłby bardziej się wykazać
yolka 16:57, 05 gru 2017

Nie mój wątek, ale lepiej zostawić ku przestrodze, a najlepiej założyć nowy, zgroza po prostu.... ile tam jest azotu
Katkak 18:53, 05 gru 2017

Sylwuś z myślą o kibelku moja radosna twórczość - może Ci się przyda. A jak nie do kibelka, to chociażby do gospody.

deseczka oczywiście wyrzucona przez morze, bo jakże by inaczej .

dziękuję Ci jeszcze raz Kochana
Anda 19:12, 05 gru 2017

Sylwia, ale fajnie ze dokarmiasz ptaki i ze tyle ich u Ciebie, ze Ci sie chce tyle dla nich robic Zreszta nie tylko Ty, bo na forum wiele dziewczyn dokarmia i jest to super
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
kasiek 19:35, 05 gru 2017

Ale jaja z tymi pomidorami! Ale masz ptasiorów - cała masa! Super je ujęłaś