Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 14:12, 19 sty 2018

Mam pytanie do Was
Planuje pewne dosadzanie w łące kwietnej krzewów i drzew

Podpisałam to co już rośnie , a w kółeczkach z numerkiem to co bym dosadzić chciała jeszcze tylko nie wiem czy tak byłoby dobrze?

w pionie czyli tak jak w realu

1 - chciałabym krzewy raczej niskie tak do pasa max kwitnące, myślę nad tawułami japońskimi???
2 - brzozy dorenbos dosadziłabym do tych moich , żeby zima było ciekawiej jak śniegu nie ma
3- myślę ciągle o tym klonie brandywine

Ni i może za kapliczka coś ze świerków na tło bo mi nie pasują szczere pola, a jako niższe piętro wzdłuż siatki w linii wierzb od Pawła i dereni od Agi, dojdą chyba pęcherznice.

Fajnie by to wyglądało jak urośnie??? łąka byłaby taka polana przed brzeziniakiem.
sylwia_slomc... 14:14, 19 sty 2018

A na samej górze łąki u wyjścia ze ścieżki do lasu byłaby może taka brama łukowata z oflisu

podsadziłabym ją bluszczem
Anda 14:17, 19 sty 2018

Ladnie

A ten klon jest fantastyczny
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Urszulla 14:18, 19 sty 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kurcze , a ja gdzieś w prasie ogrodniczej czytałam ,że ze dwa trzy razy w sezonie je ciąć Justyna też w lutym przycina i kwitną....przyznam się, że teraz to zgłupiałam

https://www.wymarzonyogrod.pl/pielegnacja-ogrodu/ciecie-i-przycinanie-roslin/ciecie-wiosenne-glicynii-wisterii-kiedy-i-jak-prawidlowo-ciac-wiosna-glicynie-wideo,26_3265.html

Wynika z tego że wiosną tylko pielęgnacyjne, przemarzniete, zbyt zagęszczone zostawiając z pąkami kwiatowymi- drugi lub czwarty pąk.
sylwia_slomc... 14:21, 19 sty 2018

Anda napisał(a)
Ladnie

A ten klon jest fantastyczny

Ewcia ale co myślisz o tych tawułach...nic innego tej wysokości nie przychodzi mi do głowy , a właśnie teraz najbardziej mi przy tej ścieżce czegoś brakuje...
W klonie się zakochałam, choć w realu nie widziałam jeszcze
sylwia_slomc... 14:22, 19 sty 2018

Urszulla napisał(a)

https://www.wymarzonyogrod.pl/pielegnacja-ogrodu/ciecie-i-przycinanie-roslin/ciecie-wiosenne-glicynii-wisterii-kiedy-i-jak-prawidlowo-ciac-wiosna-glicynie-wideo,26_3265.html

Wynika z tego że wiosną tylko pielęgnacyjne, przemarzniete, zbyt zagęszczone zostawiając z pąkami kwiatowymi- drugi lub czwarty pąk.

Dzięki wieczorkiem sobie zajrzę
Anda 14:30, 19 sty 2018

Ewcia ale co myślisz o tych tawułach...nic innego tej wysokości nie przychodzi mi do głowy , a właśnie teraz najbardziej mi przy tej ścieżce czegoś brakuje...
W klonie się zakochałam, choć w realu nie widziałam jeszcze

Jesli Ci brakuje to sadz Ty tam to wszystko widzisz, a ja tylko fotki

Mnie do lak kwiatowych takie krzewy naokolo nie pasuja za bardzo. Te niskie tawuly w ogole mi nie pasuja. Jesli juz to sadzilabym te wieksze, u nas przy drogach takie rosna - Spiraea cinera 'Grefsheim' albo Spiraea nipponica 'Snowmound'. Tylko posadzilabym ich nie za duzo, zeby nie "zamknac" tej laki.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AgataM 14:45, 19 sty 2018

Nie mam pojęcia

Na forum ogrodniczym jeden pasjonat napisał, że siewki tej gruszy szczepi na normalnej rodzimej.

Czy fotka tej łąki to jest z Twojego ogródka?
pawel_snopek 14:51, 19 sty 2018

Mnie się podoba pomysł z tym klonem on jest wart swojej ceny tylko czy tam nie będzie w przyszłości zbyt ciasno Co do niskich roślin To jak już było wspomniane wyżej średnio mi tam pasuje tawuła ona by dziwnie wyglądała w klimatach łąkowych. Ciężko jest mi teraz podać zastępstwo za tawułę. Jak coś mi wpadnie do głowy to napiszę
sylwia_slomc... 14:52, 19 sty 2018

Anda napisał(a)

Jesli Ci brakuje to sadz Ty tam to wszystko widzisz, a ja tylko fotki

Mnie do lak kwiatowych takie krzewy naokolo nie pasuja za bardzo. Te niskie tawuly w ogole mi nie pasuja. Jesli juz to sadzilabym te wieksze, u nas przy drogach takie rosna - Spiraea cinera 'Grefsheim' albo Spiraea nipponica 'Snowmound'. Tylko posadzilabym ich nie za duzo, zeby nie "zamknac" tej laki.

Grefsheim bardzo lubię tylko się martwię czy nie za wysoka rośnie?