Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

pawel_snopek 21:23, 23 lut 2018

Waclaw napisał(a)

Co zrobiłeś aby je zniechęcić?

Zlikwidowaliśmy prąd który byl podpięty do domu i one na nim siadały prawie stadnie. Teraz prąd idzie w ziemi a one nie maja miejsca na którym przysiadywały wiec juz nie zakładają gniazd w styropianie. Próbowały jeszcze siadać na prętach podtrzymujących stare rynny wiec wypełniliśmy je tak by juz nigdzie nie mogły przysiąść.
sylwia_slomc... 22:00, 23 lut 2018

Waclaw napisał(a)

A u mnie w ociepleniu ścian ( styropian) szpaki tunele drążą i wiosną młode wychowują. Rwetes wielki czynią. Przedogródek cały kulkami styropianowymi zasypany. Na razie trzy gniazda. Muszę je ( gniazda) pianką zalepić i kruki powiesić.

Ptaki tak robią jak nie ma w pobliżu miejsc lęgowych, jeśli to szpaki faktycznie to wystarczy budki na drzewach pozawieszać na pewno się przeprowadzą
sylwia_slomc... 22:03, 23 lut 2018

pawel_snopek napisał(a)
A co do szpaków to miałem podobną sytuację u rodziców wydłubały cały arkusz styropianu i musieliśmy wymienić

W mieście widziałm tylko jak dzięcioł tak dziuplę w ścianie wydłubał. Człowiek zabiera wszystko dla siebie i ptakom brakuje miejsc lęgowychTo szukająInna sprawa , że coś ten styropian musi im przypominać jadalnego bo nawet kury jak im rzucić styropian zdziobią do ostatniej kulki.U mnie grzyby styropianowe od Katki nadziabane mocno.
sylwia_slomc... 22:04, 23 lut 2018

AgataM napisał(a)

No... cóż. Tak to czasem bywa ze starszymi ludźmi. Z jednej strony to lepiej że się złości niż żeby jęczała z bólu. A z drugiej strony nerwy mogą osłabiać serce.... I tak źle i tak niedobrze... Bądź silna i dzielna

Staję na wyżynach cierpliwości....jak na mnie
sylwia_slomc... 22:06, 23 lut 2018

anka_ napisał(a)
Sylwuś wielkie dzięki dla Ciebie i EMusia.

Nie ma sprawy, mam nadzieje, że się uda i sprawdziNajlepiej byłoby, żeby się konstruktor z uprawnieniami wypowiedział, ale nie znam takowegoPomogłam ile umiałam
sylwia_slomc... 22:07, 23 lut 2018

Bogdzia napisał(a)
Zakupy widziałam , poszalałaś , ja też kilka dni temu kupiłam ale tylko te jaskółki.

Bożenko zwrot ze Skarbówki przyszedł to skorzystałam z okazji
sylwia_slomc... 22:08, 23 lut 2018

anpi napisał(a)
O!Taki klucz to by mi się przydał do" drzwi do ogrodu"Muszę zakupić...

Fajnie by wyglądał a są jeszcze pęczki kluczy też fajne....ale musiałam z czegoś zrezygnować, żeby było na to co chciałam
Waclaw 22:21, 23 lut 2018

pawel_snopek napisał(a)

Zlikwidowaliśmy prąd który byl podpięty do domu i one na nim siadały prawie stadnie. Teraz prąd idzie w ziemi a one nie maja miejsca na którym przysiadywały wiec juz nie zakładają gniazd w styropianie. Próbowały jeszcze siadać na prętach podtrzymujących stare rynny wiec wypełniliśmy je tak by juz nigdzie nie mogły przysiąść.

Pawle,
chyba trafiłeś: siadają na drutach. Dziuple są w bezpośredniej bliskości drutów. Chociaż ... trzecia dziupla jest na innej ścianie. Niestety drutów nie mogę zlikwidować. A budki rozwiesiłem ale te szpaki ze ścian walczą z tymi które próbują zasiedlić budki i przeganiają je. Spróbuję zawiesić kruki na rynnie. a na drugiej ścianie przykleję sylwetki drapieżników w locie. Może pomoże?

Sylwia przepraszam, że na Twoim wątku z Pawłem.
sylwia_slomc... 22:26, 23 lut 2018

Waclaw napisał(a)

Pawle,
chyba trafiłeś: siadają na drutach. Dziuple są w bezpośredniej bliskości drutów. Chociaż ... trzecia dziupla jest na innej ścianie. Niestety drutów nie mogę zlikwidować. A budki rozwiesiłem ale te szpaki ze ścian walczą z tymi które próbują zasiedlić budki i przeganiają je. Spróbuję zawiesić kruki na rynnie. a na drugiej ścianie przykleję sylwetki drapieżników w locie. Może pomoże?

Sylwia przepraszam, że na Twoim wątku z Pawłem.

A co Ty ciekawą dyskusję zawsze warto poczytać
Waclaw 00:16, 24 lut 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

A co Ty ciekawą dyskusję zawsze warto poczytać

Dziękuję