Aaaale przepięknie, bujnie i soczyście . Niesamowicie ogród rośnie i zmienia się z roku na rok. Wasza miłość to najlepszy eliksir dla niego . W oczach rośnie. Faktycznie już zakamarki się porobiły fajowe. Zawsze wprawdzie były, ale dawniej to architektura ogrodowa głównie je tworzyła i grała pierwsze skrzypce, a teraz ona powoli zatapia się w zieleni i na prowadzenie wychodzą rośliny . Niesamowita pracowitość, upór, konsekwencja i determinacja - no i jak Was tu nie podziwiać Słomeczki moje .
A jak sobie pomyslę ile na wzroście w tym sezonie tracimy przez suszę.....Bardzo bym chciała, żeby ziemia się napiła wody, bo jeszcze nawóz się od początku marca nie rozpuścił....nie miał w czym, a chciałam za chwilkę gnojóweczką z pokrzyw podlewać, boję się, że jak się nałoży na siebie to rośliny spali.
Ale to prawda, że coraz bardziej widoczne to o co mi chodziło i zaczyna zasłaniać ciut od pól
Madzia nie zdążyłam go jeszcze zgrać sorki, muszę się poprawić, ale wczoraj miałam gości dziś mam kolejnych i czas mnie w piętkę goni
Wczoraj zdążyliśmy tylko dalie posadzić i trochę podlać. no i kostka na obwódki przyjechała
Z obserwacji własnych dalie kopane i nie otrzepywane z ziemi, przetrwały bez problemu, natomiast z tych co dostałam od dziewczyn wypłukane z ziemi dwie wygniły, a dwie prawie skwarki, mam nadzieję , że jak wody napiją to ruszą.
Teraz wiosna łatwiej karpy podzielić bo się luzy robią i ładnie puszczają tylko wiosną nigdy nie wiem, która jest która przy tej ilości
Sadzę na pałę
Wniosek:
Dali nie należy wypłukiwać bo gorzej zimują
u mnie nawóz tez lezy pod tujami od miesiaca prawie ...pod rh i hortkami tez i pod wiekszościa krzewów(( ....podlewam codziennie z węza ....rano i wieczorem.
W tym tygodniu maja mi przyjsc wodomierz ogrodowy załozyc (w zeszłym roku zmodernizowali siec i dorobili nowe ujecia dla wesołego miasteczka ...to i wodomierze ogrodowe pozwlaja zakładac....bo jeszcze 2 lata temu nie było szans na to) wodomierz mi koszty wody dwukrotnie zmniejszy bo woda u nas niecałe 4zł za m3 a kanały 8 ...rachunek za wode kwietniu moze byc porównywalny z poprzedniki latami ale w lipcu ....susza w kwietniu to cos nowego dla naszego klimatu.