Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

AgataP 13:49, 08 maj 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Do podlewania i do opryskiwania roślin, z resztek domowych zielonych( w sensie skórki z owoców i warzyw. Ten "soczek" co się wytworzy rozcieńczasz z wodą i stosujesz. Ja w Mai jakiś czas temu widziałamJestem na etapie produkcji

Sylwia ale kupiłaś zestaw czy sama tworzysz ?.. bo to nazywa się chyba bokashi - wiaderka do kompostowania. Cały czas miałam w głowie by kupić emy do oczyszczalni biologicznej, ale nikt nie umiał mi powiedzieć czy warto, a opinii producentów nie biorę pod uwagę.
sylwia_slomc... 13:53, 08 maj 2018

AgataP napisał(a)

Sylwia ale kupiłaś zestaw czy sama tworzysz ?.. bo to nazywa się chyba bokashi - wiaderka do kompostowania. Cały czas miałam w głowie by kupić emy do oczyszczalni biologicznej, ale nikt nie umiał mi powiedzieć czy warto, a opinii producentów nie biorę pod uwagę.

Ja kupiłam po prostu słoik plastikowy z zakrętką i kranikiem na dole. Do niego wrzucam resztki i stoją, pachnie ładnie owocami, soczek już się zbiera, na bieżąco dokładam jak coś mam, bałam się, że będzie pleśnieć, ale nic podobnego, i nie czuć winem, więc chyba jest ok, już długo stoi.
Zoja mi nawet link podesłała, ale nie miałam czasu zapoznać się głębiej bo podlewanie zajmuje cały czas wolny.
Mirka 13:59, 08 maj 2018

Obiecałam dziewczynom dać namiar na preparat przeciw kleszczom w ogrodzie, dziś w sklepie cyknęłam fotkę

To ja taki sam wczoraj w Casto oglądałam ale cena 39zł.
Muszę u siebie też prysnąc bo kleszcze są. W niedzielę syn do mnie z psem przyjechał to tak go atakowały jak biegał że aż się wystraszyłam ile tego dziadostwa mam.
Ps. Sylwia a ty u siebie tym pryskałaś, działa?
sylwia_slomc... 14:17, 08 maj 2018

Mirka napisał(a)

To ja taki sam wczoraj w Casto oglądałam ale cena 39zł.
Muszę u siebie też prysnąc bo kleszcze są. W niedzielę syn do mnie z psem przyjechał to tak go atakowały jak biegał że aż się wystraszyłam ile tego dziadostwa mam.
Ps. Sylwia a ty u siebie tym pryskałaś, działa?

Nie nie pryskałam bo na razie kleszczy u nas nie było, były w krzakach u sąsiada, ale u nas nie. A dziewczyny mówiły, że u nich w ogrodach sa i mnie się przypomniało, że widziałam taki preparat.
Miejscowi rolnicy stosują jak jest wysyp komarów w polkach, a muszą warzywa zbierać i mówią, że pomaga.
Mirka 14:57, 08 maj 2018

Nie nie pryskałam bo na razie kleszczy u nas nie było, były w krzakach u sąsiada, ale u nas nie. A dziewczyny mówiły, że u nich w ogrodach sa i mnie się przypomniało, że widziałam taki preparat.
Miejscowi rolnicy stosują jak jest wysyp komarów w polkach, a muszą warzywa zbierać i mówią, że pomaga.

Dzięki Sylwia. Wypróbuję u siebie to dam znać czy działa.
Anitka 17:36, 08 maj 2018

Jak dziś otworzyłam oczy i zobaczyłam zachmurzone niebo to od razu miałam wyśmienity humor. Śmiałam się, że od tego słońca można już w "depresje popaść"
Mój eM dał mi cynk, że u nas też delikatnie pokropiło, bo ja w pracy, a on też tylko on blisko domu. Coś straszą jutro burzami z gradem u nas na południu
Cały czas was podziwiam, że dajecie radę z takim areałem, szczególnie z podlewaniem, bo ja wymiękam.
Nowe mebelki mówisz, że przyjadą. Ale i tak te już istniejące beda ulubione przez wszystkich. A pieńków pod złotokapem nic nie przebije.
gosika67 17:40, 08 maj 2018

No tak trzmielina, kolorowo u Ciebie, nie wiem na czym się dłużej zatrzymać, wszystko bujnie wygląda, macie lepszy klimat.U mnie piwonie, irysy w pąkach,
yolka 17:55, 08 maj 2018

Kącik pod złotokapem zachęca do wypicia kawy
kasiek 20:01, 08 maj 2018

Kurcze chyba za wcześnie się pochwaliłam bo właśnie przestało

Teraz u mnie luneło bo wcześniej to był smiech na sali
sylwia_slomc... 21:07, 08 maj 2018

Mirka napisał(a)

Dzięki Sylwia. Wypróbuję u siebie to dam znać czy działa.

No to czekamy