Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

zoja 21:12, 06 wrz 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dziewczyny dziś już to miejsce inaczej wygląda tylko muszę fotki zgrać

Ciekawe jak teraz wyglada
Bylo super a bedzie lepiej?
Czekam na zdjecia
sylwia_slomc... 21:31, 06 wrz 2018

Zaczęło się od zabezpieczenia ziemi by się nie osuwała i nie zarosła od nowa, a potem zebrałam siewki paproci z całego ogrodu( celowo pozwalałam im rosnąć bo wiedziałam, że się przydadzą( jakby co nie będzie mi żal)

przy samym mostku dałam barwinek dwukolorowy od Kasi( ładnie mi się rozrasta w podwórku więc sobie zabrałam jeszcze tutaj)

od razu mi lżej na sercu, że ta strona już tylko do obsadzania i zasypania kamykiem
sylwia_slomc... 21:37, 06 wrz 2018

Druga strona, duszenie chwastów, bo nie mamy sił by taki kawał darni zdzierać Wypompowaliśmy się na ażurach i odmulaniu

i ustawianie zgromadzonych roślin

zawsze najbardziej lubię ten etap
sylwia_slomc... 21:40, 06 wrz 2018

i ścieżka do mostku zasypana

sylwia_slomc... 21:56, 06 wrz 2018

Na razie szmata wyje, ale częściowo zostanie zasypana kamykami, a częściowo zarosną ją rośliny( po 2-3 latach jak niczym jest nie przykryta sypie się w pył, a chwastów nie ma) Przykryta kamieniem lub korą po 4 latach targa się jak papier
To co piszę piszę z doświadczenia na własnym ogrodzie, nie wiem jak na innej ziemi się zachowa i najważniejsze to nie jest ta szkółkarska plastikowa, bo ona to pewnie na wiek wieków

Mogłabym dać kartony, myślałam, ale gdyby fala przyszła to by popłynęły....a to uziemione krokwiokami przez podkładkę szeroką, metalową i jeszcze kamieniami dociśnięte w newralgicznych miejscach......no zobaczymy jak zda egzamin
A miejsca do sadzenia

i tak mi się widok zmienia co dnia

uczciwie mówiąc jeśli tak mi to zarośnie jak planuje to będzie miejsce konkurencyjne dla suchego strumienia.....ale bardzo niepewne ze względów pogodowych. Wprawdzie na 60 metrów szeroko wylało w 2010, a wcześniej przez 60 lat nigdy.....ale przy obecnych anomaliach pogodowych musimy się z tym liczyć.

Mamy dylemat bo eM chce zasypać kamieniem od strony boiska (wyglądałoby super), ale ja się boję uważam, że jak przyjdzie fala z mułem to będziemy mieli brejkę z kamieniami w której świetnie chwast będzie rósł, ale już plewienie tego to nie będzie takie świetne.....

Jutro sadzenie
sylwia_slomc... 22:05, 06 wrz 2018

A żeby nie kończyć tak na czarno to w sobotę to cudo zamieszka nad rowem bo w obecnym miejscu na starym węglowisku się męczy

Nostalgia od Uli teraz pokazuje na co ją stać

ta też się stara

Katkak 22:08, 06 wrz 2018

Nooooo, już wygląda super, a co będzie dalej.
sylwia_slomc... 22:12, 06 wrz 2018

Katkak napisał(a)
Nooooo, już wygląda super, a co będzie dalej.

Super to za dużo powiedziane, ale na pewno lepiej niż to co było
Potrzebuje pomysłu na tą ścianę siatki z matą. Czymś tam muszę udekorować, powiesić albo postawić(uziemić), nie masz jakiegoś pomysłu? Chciałbym, żeby było ciekawie, by pasowało do reszty ogrodu i stylu......i czarna dziura, nie wiem co bym tam chciała, wiem, że musi być spore bo inaczej zginie w tłumie....
sylwia_slomc... 22:19, 06 wrz 2018

A z innej beczki już za miesiąc
http://centrumtargowe.com.pl/wydarzenia/48-jesienna-wystawa-ogrodnictwa-lesnictwa-i-zoologii/
Dorota123 23:38, 06 wrz 2018

Wy nie potraficie się nudzić, już działacie i to w jakim tempie. Do Ciebie nie można nie zaglądać na bieżąco, chwila nieuwagi i można coś przegapić. Było by szkoda. Czekam na końcowy efekt, a zapowiada się imponujący.