Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Mala_Mi 20:46, 25 paź 2015

Sylwia.. linie rabat.. i drzewa.... to rzeczy które trzeba ustalić na początku, a do tego resztę już dopasujesz jak podrosną drzewka.. wzięłam wersję testową (darmową) jakiegoś programu do projektowania.. i tam jest jak rosną rośliny w czasie.... niestety baza roślin w wersjach demonstracyjnych jest zerowa

I głowa mnie boli.. bo patrzę na program, patrzę na swój ogród.. i martwię się, że wszytko się nie pomieści A żal wszystkiego. Te niższe pietra służą jako wypełniacze, jak drzewa i krzewy się rozrastają to kwiatki są wypierane..

Miałam piękna rabatę, kwiecistą, ale drzewa sie rozrosły i muszę wszystko wyrzucić.. ale posadzę tam krokusy, drzewa liści nie mają to będzie j widać, a potem ..i tak nic nie widać
sylwia_slomc... 20:51, 25 paź 2015

Rumianka napisał(a)

Każdy z nas ma inną naturę, każdy ma inny charakter i to jest fajne, bo jak wyglądałoby Ogrodowisko, gdyby w kazdym ogrodzie było tak samo. Coż byłoby do oglądania? Twórz ogród wg swojego upodobania, masz artystyczną duszę i zobaczysz, że niedługo będziemy kopiować Twoje poczynania ogrodowe. No może nie wszystkie, nie dalibyśmy rady zmieścić, bo większość z nas nie ma takiego areału... 0,5ha. Podziwiam Cię Sylwio, to jest 5 razy więceeeej...niż mam

Mówisz Tak mi mów inaczej się ogród widzi własnymi oczami , a inaczej widzą go inni
sylwia_slomc... 20:53, 25 paź 2015

Mala_Mi napisał(a)
Sylwia.. linie rabat.. i drzewa.... to rzeczy które trzeba ustalić na początku, a do tego resztę już dopasujesz jak podrosną drzewka.. wzięłam wersję testową (darmową) jakiegoś programu do projektowania.. i tam jest jak rosną rośliny w czasie.... niestety baza roślin w wersjach demonstracyjnych jest zerowa

I głowa mnie boli.. bo patrzę na program, patrzę na swój ogród.. i martwię się, że wszytko się nie pomieści A żal wszystkiego. Te niższe pietra służą jako wypełniacze, jak drzewa i krzewy się rozrastają to kwiatki są wypierane..

Miałam piękna rabatę, kwiecistą, ale drzewa sie rozrosły i muszę wszystko wyrzucić.. ale posadzę tam krokusy, drzewa liści nie mają to będzie j widać, a potem ..i tak nic nie widać

Czyli nie martwić się, że u mnie kwiatki rosną osobno?

Też pierwszą wersje projektu wzięłam z on line do projektowania.......i powinno wyjść fajnie......tylko w między czasie pewne zmiany wprowadziłam jednak

A na papierze też było zrobione .....gdzieś mam .....jak znajdę to dodam raz jeszcze
Rumianka 20:59, 25 paź 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Przymiarka na lampion

ha, ha ...ja też przylgnęłam do takiego słoją (trochę mniejszego). Trzymam w nim makaron, ale jest pewne, że będzie robił za lampion, z Przemkiem załatwione...
anabuko1 21:03, 25 paź 2015

O śuuper trzmielina, i mężuś hojny, wie co żony lubi
chyba mężczyźni lubią czerwienie
Fajne pomysły na lampiny
Ja na jesiennym kolorkom czerwieni, też uległam.Kupiłam sobie berberys Maria.Ale jeszcze w doniczce.Nie wiem gdzie go jeszcze posadzić
Czytałam uważnie twoje dylematy.chyba każdy swój ogród uważa,że nie jest łatwy.
Ja swój nowy, uważam , nie tylko za nie- łatwy.ale cholernie trudny.ziemia, ciężka, kamyczków pełno,jakaś glina, itp.To mi się trafiła ogród. niełatwo w takim sadzić...
Czasami myślę,że porwałam się z motyką na księżyc.Jednego dnia myśli ciężkie.A drugiego , pracuj, myśl, coś się wymyśli.chyba dużo mnie tu pracy będzie kosztowało.I to nie chodzi o sadzenie, czy robienie rabat;(

sylwia_slomc... 21:46, 25 paź 2015

anabuko1 napisał(a)
O śuuper trzmielina, i mężuś hojny, wie co żony lubi
chyba mężczyźni lubią czerwienie
Fajne pomysły na lampiny
Ja na jesiennym kolorkom czerwieni, też uległam.Kupiłam sobie berberys Maria.Ale jeszcze w doniczce.Nie wiem gdzie go jeszcze posadzić
Czytałam uważnie twoje dylematy.chyba każdy swój ogród uważa,że nie jest łatwy.
Ja swój nowy, uważam , nie tylko za nie- łatwy.ale cholernie trudny.ziemia, ciężka, kamyczków pełno,jakaś glina, itp.To mi się trafiła ogród. niełatwo w takim sadzić...
Czasami myślę,że porwałam się z motyką na księżyc.Jednego dnia myśli ciężkie.A drugiego , pracuj, myśl, coś się wymyśli.chyba dużo mnie tu pracy będzie kosztowało.I to nie chodzi o sadzenie, czy robienie rabat;(

Mój eM czerwony kolor uwielbia
Kamyczki w ziemi to trudność duża, ale jak wyzbierasz to może coś ciekawego z nich w ogrodzie powstanie
Ja bym choc troszkę w ogrodzie mieć chciała, a tu dookoła glina
sylwia_slomc... 21:47, 25 paź 2015

Rumianka napisał(a)

ha, ha ...ja też przylgnęłam do takiego słoją (trochę mniejszego). Trzymam w nim makaron, ale jest pewne, że będzie robił za lampion, z Przemkiem załatwione...

Przemek chyba pierwszy miał taki słój, a mój to prezent więc wykorzystam w ogrodzie
Mira104 23:54, 25 paź 2015

Ja to się wściekam na rośliny moje, bo te o które dmucham huham to albo padają, albo nie rosną, a jak posadzę coś na zasadzie byle gdzie i byle jak, to skubana rośnie i zrozum tu kwiatki, trawki i inne bajery ogrodowe.
Tui to już nie wiem ile dosadzałam, bo albo nornice, albo susza albo ..... nie wiem co i padały.
Dobrze, że idzie zima i odpocznę od ogrodu
sylwia_slomc... 09:29, 26 paź 2015

Ja za zima nie przepadam......może lubię pojedyncze dni jak słonko świeci ...lekki mrozik....szadź na drzewach .....i wszystko się skrzy ......i tylko w tedy......mnie do życia potrzebne światło i kolory........dużo kolorów
sylwia_slomc... 09:43, 26 paź 2015

W prawdzie to nie papier milimetrowy ale całość jakoś obrazuje

w powiększeniu od dołu idąc w górę.....czyli od wejścia na duży ogród do końca za łąką

na dole nie wiele mogę i tu chłopaki maja mieć boisko do nogi , siatki i basen ustawiony......bo teren pasu zieleni i wylewający rów

ognicho i planowana bacówka a zmiany to będzie chyba wcielenie tej różanki i połączenie z trocinowką, nad nią podciągnięcie trocinowej do pierwszego wejścia w łąkę kwietną i niżej nad ta łezką rabatą trociny dojdą za drugi plaster w ścieżce.......nie wiem czy to zrozumiałe jest???

tu też mała zmiana bo do szałasu będzie wiodła ścieżka przez brzeziniak w łące, ale reszta założenia bez zmian