Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 21:20, 29 gru 2018

gosika67 napisał(a)
Zaglądam do Was i mnóstwo kretów pojawia się na trawnikach.Pogoda im sprzyja.Nie wiem czy bym spokojnie to przeżyła u siebie , mam słabe nerwy.
Muszelko na krety najlepsze są moje koty.

Gdyby grunt zamarzł nie miałyby jak ryć, a tak to kopią do woli.
gosika67 21:27, 29 gru 2018

Zrobiła się wiosna tej zimy, jest mokro i ciepło.Krety mają raj.
Margerytka40 22:00, 29 gru 2018

Wpadam w przerwie międzyświątecznej zostawić pozdrowionka, hmm co do kretów to ja z nimi nie walczę a nawet traktuję je po przyjacielsku, jakby to nie zabrzmiało. Mimo szkód jakie czynią to jednak robią też dobrą robotę i wyjadą robale
sylwia_slomc... 23:02, 29 gru 2018

Margerytka40 napisał(a)
Wpadam w przerwie międzyświątecznej zostawić pozdrowionka, hmm co do kretów to ja z nimi nie walczę a nawet traktuję je po przyjacielsku, jakby to nie zabrzmiało. Mimo szkód jakie czynią to jednak robią też dobrą robotę i wyjadą robale

Sęk w tym co kto traktuje za robale, bo mnie moich dżdżownic szkoda bardzo, a to główny składnik diety kreta, inne robale spotykam sporadycznie tylko kopiąc dołki pod rośliny lub ściągając trawę. Sporadycznie to znaczy w ciągu takiej czynności jak ściąganie darni pod rabatę może się trafi jedna góra dwie sztuki z reguły są to takie cieniutkie kremowe twarde z masą drobniutkich nóżek po całości. Innych larw nie spotykam. Same dżdżownice.
Wszystkie pola prócz ugoru dookoła ogrodu w ciągu roku wielokrotnie są chemią przez rolników traktowane, więc robactwa za wiele nie ma i u mnie. A u mnie zmierzam ku równowadze biologicznej i taka ilość kretów równowagę mi zaburza zdecydowanie
sylwia_slomc... 23:09, 29 gru 2018

Dobra koniec tematu, bo nie tylko u mnie się przewijają kopce, choć chyba jest ich najwięcej akurat w naszym ogrodzie. Temat wraca rokrocznie jak bumerang i chyba trzeba przywyknąć. Choć to trudne bo w poprzednim ogrodzie przez blisko 15 lat kreta nie miałam nigdy, a tu taka niespodzianka
Dla odwrócenia uwagi nasza ptaszarnia
Od łąki w górę rządzą dzwońce, sroki i bażanty. Te pierwsze nigdy nie pojawiają się w podwórku.

w podwórku rejwach mazurków, sikorek, zięby i często dzięcioły
sylwia_slomc... 23:27, 29 gru 2018

Z działań ogrodowych to pogoda na razie nie pozwala na wiele, wczoraj związałam kule tujowe drutem by mi śnieg jak już łaskawie spadnie nie porobił gniazdek i z jednego oczka resztki zieleniny po odławiałam. Ale za to udało nam się dzisiaj wypucować warsztat prawie cały i wysprzątałam na czysto swój kącik gospodarczo ogrodniczy, zostało zakonserwować narzędzia tylko. Przy okazji zrobiłam przegląd nasion jeszcze
gogo 01:15, 30 gru 2018

Czytam, że działasz ogrodowo.
Ja też przeglądałam stan nasion i robiłam spis do zakupów
eMowi zapowiedziałam, żeby zaczął robić półki na parapety, bo będę mieć mało miejsca na wysiewy.
anabuko1 01:37, 30 gru 2018

Ptasie tematy zdecydowanie lepsze niz krecie
mira 08:39, 30 gru 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Z działań ogrodowych to pogoda na razie nie pozwala na wiele, wczoraj związałam kule tujowe drutem by mi śnieg jak już łaskawie spadnie nie porobił gniazdek i z jednego oczka resztki zieleniny po odławiałam. Ale za to udało nam się dzisiaj wypucować warsztat prawie cały i wysprzątałam na czysto swój kącik gospodarczo ogrodniczy, zostało zakonserwować narzędzia tylko. Przy okazji zrobiłam przegląd nasion jeszcze

No brawo Wy !

mi tak trudno zabrać się za sprzątanie domku ogrodnika, nie wiem na co czekam chyba na słoneczko

Co wynika z przeglądu nasion?
sylwia_slomc... 10:13, 30 gru 2018

gogo napisał(a)
Czytam, że działasz ogrodowo.
Ja też przeglądałam stan nasion i robiłam spis do zakupów
eMowi zapowiedziałam, żeby zaczął robić półki na parapety, bo będę mieć mało miejsca na wysiewy.

Ja muszę mojego Emusia pospieszyć z tym inspektem, bo parapety mam tylko dwa i niestety zajęte przez rośliny pokojowe....