Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

rzulieta 08:38, 17 cze 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Reniu no ja o wnętrzu domu to na razie mogę pomarzyć, babcia tam mieszka więc nie da się zrobić Jej ruiny na parę miesięcy, na chwilę obecną to udało się tylko odnowić ganek i podłączyć wodociąg, a gdzie reszta? Dom ma przeszło 60 lat, brak kuchni i łazienki, resztę sobie dośpiewaj, z 10 lat nam zejdzie z tym remontem, bo kasa bardzo ograniczona, a i siły tylko domowników, znaczy ja i mąż, czasem dzieci coś pomogą, ale to dopiero 13 i 16 lat. ufff. Dobrze, że z remontem gospodarczych pomału kończymy, choć tyle się udało.

Sylwia odwalilas kawał roboty. Danusia oceniła ale teraz wiesz gdzie coś podciągnąć jak będziesz miała fundusze. Ja mam tak samo. Skarbonka bez dna ten domek nasz. Jesteśmy przed kapitalnym bo na razie zbieramy bo wszystko do gołych ścian trzeba zabijać. Jak coś rusze to się sypie wszystko dookoła.
dominika_ 10:37, 17 cze 2015

Głowa do góry 6 lat temu też remontowałyśmy z mamą dom babci, właściwie to było jak budowa od podstaw. Hydraulika, elektryka, elewacja, dach, okna i dobudowa. Dodatkowo trzeba było mieszkać w tym bałaganie. Dziś można się zająć ogrodem
Kawa 11:49, 17 cze 2015

hej hej
no mam nadzieję że dychnęłaś o dbiegania z konewką
stare przysłowie mówi pomału a do celu
coś w tym jest
nigdzie nie jest napisane że trzeba coś wokól siebie zrobić szybko (tym bardziej że realia często są takie że się po prostu nie da) wazne zrobić to dobrze i na swój sposób
buźka
sylwia_slomc... 13:13, 17 cze 2015

Tym razem nie obraźcie się, ale odpiszę Wszystkim na raz z małym wyjątkiem, ale to za chwilę.
Dzięki za max wsparcia jakie od Was otrzymujemy, oczywiście macie rację, nie od razu Kraków zbudowano, na wszystko trzeba czasu i pieniędzy. Tylko widzicie ja z tych w gorącej wodzie kąpanych i jak mam pomysł to realizacja najchętniej już, teraz. Jak mam jakiś materiał to nie namyślam się długo, choć może robię błąd tylko staram się jakoś fajnie wykorzystać. W myśl zasady Jak Bóg daje to biorę - może taki ma dla mnie plan.
Bardzo się namyślałam czy przyjąć dorobek życia babci, wiedziałam co nas czeka, wiedziałam ile trzeba kasy, a na to nie byliśmy przygotowani, wiedziałam, że będzie trudno. Ale w myśl tego co napisałam uważam, że się sprawdziło. Pan Bóg dał działkę i po trochu daje materiały, a nasza rola dobrze te dary wykorzystać

Niektórych pewnie przynudzam.

Mam świadomość, że jeśli teraz nie zrobimy z ogrodem ile się da to potem jak ugrzęźniemy w remoncie domu nie będzie na to środków ani czasu, stąd to tempo.
Nieidealny, ale nasz własny i będą już rośliny rosły, a to znaczy, że po remontach mam szansę na dojrzały ogród jeśli dożyję. W tedy przyjdzie czas na zmiany, na inne materiały i poprawki, które na pewno będą konieczne. Będziemy wtedy już innymi ludźmi z innymi potrzebami to i ogród będzie inny.
Coś mnie jakaś melancholia dopada.
sylwia_slomc... 13:26, 17 cze 2015

Czas na wyjątek

Witaj Chojna
Łopatologicznie mówisz no to masz:

Całość z boazerii z odzysku tzn. ściany i daszek, w środku listewki boazeryjne zaklinowane naprzemiennie pod kątem dowolnym. Listwy boazeryjne na ścianach przybite małymi gwoździkami do wąskich kantóweczek jedna obok drugiej.
Wypełnienie to na dole cegła dziurawka, która obciąża i stabilizuje, żeby wiatr nie wywracał i jest mieszkankiem dla robali i siano z zeszłego roku.
Potem pocięta na kawałki słoma z kukurydzy, następnie pocięte patyczki z przycinki drzew owocowych i pod daszkiem nawiercony otworami kawałek stempla budowlanego i liście wyschniętego miskanta i trawy pampasowej.

Domek powstał z oszczędności, bo sklepowe bardzo drogie, o tej wielkości to już nie wspomnę, a materiały leżały, zima długa to dla ogrodu zrobiony domek dla owadów i budka dla szpaków.
sylwia_slomc... 14:03, 17 cze 2015

Wczoraj dostałam cala taczkę roślin od sąsiadki :
Juki karolińskie - poszły wzdłuż ścieżki do ogniska za kulkami gloube
kokorycz - poszła na tylną ścianę placyku pod pergolę do towarzystwa hortkom
czosnki, ale nie kule tylko takie baldachowe żółte nie mam pojęcia jaka nazwa - poszły nad suchą rzekę
orliczki przyplątały się - też dałam nad rzekę
rudbekie - poszły w łąkę kwietną
bodziszek łąkowy wyrwałam po drodze - też w łąkę kwietną dałam.
Izolda 14:24, 17 cze 2015

Sylwia, masz bardzo dobry pomysł na połączenie przyjemnego z pożytecznym, czyli pięknego ogrodu do wynajmowania na imprezy i plenery fotograficzne. Długa i wąska działka jest idealna do tworzenia wielu wnętrz ogrodowych. Wydaje mi się, że jak każdy na początku, działasz trochę chaotycznie i wiele pracy może iść na marne.
Zastanów się i obejrzyj w sieci jakie tło dla sesji najchętniej wybierają fotografowie. Masz rękę do roślin i szybko rozmnożysz materiał roślinny, nawierzchnie z odzysku, też dają fajny klimat, to wszystko nie musi być drogie, tylko musi byś atrakcyjne dla młodych ludzi i skomponowane ze smakiem. To ma być piękne tło, gwiazdami mają być ludzie tam przybywający.
Chyba, że już zrezygnowałaś z tego pomysłu i tworzysz ogród dla siebie.
sylwia_slomc... 14:30, 17 cze 2015

Do tej rabaty która będzie pociągnięta wzdłuż całej długości, od winogron, aż do bacówki będzie "dopływać" sucha rzeka

na razie niewiele na niej widać, ale posadzone są:
5 jałowców pośrednich
2 jałowce płożące żółte
2 miodunki
irga
4 lilaki
12 wrzosów
3 wrzośce
4 bluszcze hedera
2 cisy
rząd szmaragdów od lewej

Trzeba czekać, aż urosną

W docelowej rabacie znajdować się będą jeszcze ( już rosną)
tuje zebrina, sosna czarna, cyprysik groszkowy, cyprysik groszkowy boulevard, krzewuszka cudowna, śliwo wiśnia, ostrokrzew, borówka brusznica, żurawina.

Jak znajdę to wrzucę projekt tego co widać na fotce jak będzie wyglądało ........ o jest

sylwia_slomc... 14:38, 17 cze 2015

Izoldo ogród w pierwszej kolejności ma być dla nas, a dopiero jak się komuś spodoba na plenery to proszę bardzo, nic na siłę.
Ale pomysł, żeby pooglądać plenery do sesji świetny, dzięki jakoś nie przyszło mi do głowy ściągnąć od innych, choć z drugiej strony to chciałabym, żeby to u nas było inaczej niż u innych
sylwia_slomc... 14:42, 17 cze 2015

Zajrzałam z grubsza to Młodzi teraz wybierają różne dziwne miejsca do zdjęć, a mój ogród będzie dziwny, bo i ja nietuzinkowa jestem