Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 13:30, 18 cze 2015

Danusiu
No właśnie jak mnie z aparatem widzą to też się dziwnie przyglądają, nawet babcia, która mnie zna.

Kacha
Uwielbiam kolory i zapachy i nie wyobrażam sobie nie mieć ich w swoim ogrodzie, zaraz lecę zobaczyć do Ciebie.
sylwia_slomc... 14:31, 18 cze 2015

Pobrałam dzisiaj z ogródka od mamy szczepki zielne róż wielkokwiatowych ok 20 szt. Siedzą już w doniczkach. Czy Ktoś wie z doświadczenia, albo poradzi gdzie szukać jak długo się taka sadzonka ukorzenia i czy na jesieni może iść do gruntu czy lepiej zimować w domu?
sylwia_slomc... 14:35, 18 cze 2015

Aaaa zapomniałam Wam powiedzieć, że zrobiłam eksperyment z cantadeskią i na zimę została w gruncie niczym nie ocieplona koło oczka wodnego ( zapomniałam o niej, a jak mi się przypomniało to już były przymrozki i położyłam na niej kreskę. Jakież jest moje zdziwienie wczoraj, jak zobaczyłam, że bida z ziemi wyszła. Wprawdzie jeden pęd, ale całkiem sporych rozmiarów, czyli jednak da się przezimować w łagodne zimy.
roma2 14:44, 18 cze 2015

Zaglądam z ciekawością, bo ja też zaczynająca, tylko od stanu zerowego. Faktycznie kipi Twój ogród kolorami. Lubię kolorowo i kwitnąco. Trzymam kciuki za udane działania ogrodowe.
Anusia 19:05, 18 cze 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Czas na wyjątek

Witaj Chojna
Łopatologicznie mówisz no to masz:

Całość z boazerii z odzysku tzn. ściany i daszek, w środku listewki boazeryjne zaklinowane naprzemiennie pod kątem dowolnym. Listwy boazeryjne na ścianach przybite małymi gwoździkami do wąskich kantóweczek jedna obok drugiej.
Wypełnienie to na dole cegła dziurawka, która obciąża i stabilizuje, żeby wiatr nie wywracał i jest mieszkankiem dla robali i siano z zeszłego roku.
Potem pocięta na kawałki słoma z kukurydzy, następnie pocięte patyczki z przycinki drzew owocowych i pod daszkiem nawiercony otworami kawałek stempla budowlanego i liście wyschniętego miskanta i trawy pampasowej.

Domek powstał z oszczędności, bo sklepowe bardzo drogie, o tej wielkości to już nie wspomnę, a materiały leżały, zima długa to dla ogrodu zrobiony domek dla owadów i budka dla szpaków.

Bardzo cenna instrukcja. Na pewno w każdym domu można znależć kawałek deski -podbitki. Reszta skarbów leży na ziemi, dosłownie Super!
chojna 19:50, 18 cze 2015

Ten obrazek mi przypomina klimatem malarstwo Chełmońskiego
Pozdrawiam
Tesska 22:20, 18 cze 2015

ale to fajne
AnnaCh 22:21, 18 cze 2015

Super domek
sylwia_slomc... 22:24, 18 cze 2015

Olu lepszego komplementu nie mogłabym się doczekać, takie porównanie no no
A nie mówiłam dobrze, że Danusia sprowadza na ziemię? Bo odlatuję jak czytam. Dziękuję bardzo bardzo.

Anusiu do takich samych wniosków doszłam jak się w sklepie dokładnie przyjrzałam

Dziękuję Roma2 i witam, zaraz zajrzę do Komendówki.
sylwia_slomc... 00:10, 19 cze 2015

Dzięki.