Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

08:33, 01 sty 2016
petard nie kupuje... tylko ognie zimne się zdarzało nabyć ...ale one huku nie robią ....ale smród podobny

Pokazy sztucznych ogni mam w okolicy dość często ...za często nawet ...(oglądam z okien domu) ....nikt mnie nie informuję że do 1 czy 2 w nocy będą po koncertach petardami walić ...kiedyś mi się podobały zorganizowane pokazy sztucznych ogni ...ale po tym roku mam przesyt

i strzelających sąsiadów u mnie też za dużo w nocy było

może to staromodne myślenie ...ale jakby trzeba było uzyskać zgodę na strzelanie od policji czy gminy (za wydanie której trzeba by było zapłacić) ludzie by się opamiętali ...przynajmniej większość.
amelia_b 08:52, 01 sty 2016

Justynka przepisy takie mamy że jedynie z 31/1 legalnie można puszczać fajerwerki,reszta roku wymaga pozwolenia co to by był za sylwester bez strzelaniny,u nas co roku jest festyn i od dwóch lat na zakończenie imprezy zamiast petard,jest pokaż laserowy,nie ma to już takiego uroku
09:05, 01 sty 2016
amelia_b napisał(a)
Justynka przepisy takie mamy że jedynie z 31/1 legalnie można puszczać fajerwerki,reszta roku wymaga pozwolenia co to by był za sylwester bez strzelaniny,u nas co roku jest festyn i od dwóch lat na zakończenie imprezy zamiast petard,jest pokaż laserowy,nie ma to już takiego uroku

wiem że już w ciągu roku nie ma przyzwolenia na petardy....tylko na sylwestra....ale i to mnie w tym roku zmęczyło ....ten huk wkoło i kilka sekund błyskotek na niebie ...jestem na NIE

amelia_b 09:23, 01 sty 2016

A ja czekałam mimo tego że ich się strasznie boję,lubię popatrzeć na nie przez okno
sylwia_slomc... 10:18, 01 sty 2016

eee_taam napisał(a)
petard nie kupuje... tylko ognie zimne się zdarzało nabyć ...ale one huku nie robią ....ale smród podobny

Pokazy sztucznych ogni mam w okolicy dość często ...za często nawet ...(oglądam z okien domu) ....nikt mnie nie informuję że do 1 czy 2 w nocy będą po koncertach petardami walić ...kiedyś mi się podobały zorganizowane pokazy sztucznych ogni ...ale po tym roku mam przesyt

i strzelających sąsiadów u mnie też za dużo w nocy było

może to staromodne myślenie ...ale jakby trzeba było uzyskać zgodę na strzelanie od policji czy gminy (za wydanie której trzeba by było zapłacić) ludzie by się opamiętali ...przynajmniej większość.

Zgadzam się co do wydawania zgody....przepis nawet chyba jest tylko nikt nie egzekwuje U nas moda na strzelanie na weselach....tragedia i nieporozumienie jak dla mnie
sylwia_slomc... 10:20, 01 sty 2016

amelia_b napisał(a)

Urok peterd tylko ludzie widzą, ale gadzina jak to u nas nazywają cierpi straszne katusze.....nikt nawet nie spróbuje sobie wyobrazić jak by się czuł będąc na ich miejscu.....to istne szaleństwo
sylwia_slomc... 10:20, 01 sty 2016

eee_taam napisał(a)

wiem że już w ciągu roku nie ma przyzwolenia na petardy....tylko na sylwestra....ale i to mnie w tym roku zmęczyło ....ten huk wkoło i kilka sekund błyskotek na niebie ...jestem na NIE

Ja też
gobasia 10:26, 01 sty 2016

amelia_b napisał(a)
A ja czekałam mimo tego że ich się strasznie boję,lubię popatrzeć na nie przez okno

ja też lubię popatrzeć na sztuczne ognie,ale na wsi.W mieście spędziłam tylko raz sylwestra i nigdy tego więcej nie zrobię.Huk jest przerażający.
sylwia_slomc... 10:28, 01 sty 2016

amelia_b napisał(a)

A ile kalek w ludziach przy okazji tych petard i ile poparzeń....nie mówiąc jak kaleczą się w tym szale zwierzęta.....nasza duża psina w zeszłym roku mimo tabletek na uspokojenie cała się pokaleczyła i zdarła pazury do zera.....wszystko posoką spływało.....obraz nędzy i rozpaczy ....w tym szale nawet bólu nie czuła.....potem było już gorzej
Ten rok był spokojniejszy.....więcej sąsiadów gdzieś poszło i strzałów było mniej.

Najagorsze jest to , że w pierwszym roku strzałów się nie bała, ale po odpuście jakieś dzieciaki odpaliły petardy blisko jej kojca.....pies sąsiadów mało zabity przy tej okazji nie został bo odpaloną petardę złapał do pyska.....
sylwia_slomc... 10:32, 01 sty 2016

gobasia napisał(a)

ja też lubię popatrzeć na sztuczne ognie,ale na wsi.W mieście spędziłam tylko raz sylwestra i nigdy tego więcej nie zrobię.Huk jest przerażający.

Na wsiach masę potem bezpańskich psów się pląta....co w Sylwestra pouciekają i w panice nie pamiętają drogi do domu.....tak jest u nas rok w rok.....nasze psy dwa lata temu odnalazły się tylko dzięki temu, że ksiądz dał w kościele ogłoszenie o zaginięciu....zamarzły by bo wyrwały się na spacerze, że smyczą , a były na przepince na dwa ......uplatały się w polu w krzakach