Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

zszywka 23:35, 11 lut 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ale jak tak patrzę teraz na ogród to ciężko mi sobie wyobrazić , że za jakieś 2 miesiące będzie burza kolorów...........bo teraz szaro
Nie wiem jak będzie w sobotę bo planów mam huk , a nie wiadomo czy aura na wszystkie pozwoli.
Muszę przyciąć drzewka, trawki, ściąć jedną wiśnię, i przetransportować brzozę od sąsiadki bo już władze poinformowała o wyłomie
A jeszcze trzeba wkopać plastry pod szałasem i ściągnąć trawkę pod rabatki.............i posadzić prymulki, które kupiłam w niedzielę

Mam tak samo jak chodzę po swoim ogródku Ja też mam plan żeby pozbyć się chwastów na jednej rabacie i chciałabym zbielić drzewka owocowe, ale nie wiem za bardzo jak dobrać stosunki składników...

Chyba pościnam już przekwitnięte rośliny, bo strasznie szpecą

Na szczęście mam ferie i mogę zabrać się za trawę i skończyć hortensjowy przed ogródek.

Ale nie powiem masz ambitne plany Powodzenia
Agania 09:53, 12 lut 2016

No to teraz jest pytanie co to za szkodnik jakiś......byłam pewna, że bażanty, a jeszcze w sobotę poobcinany był tylko cyprysik groszkowy pod gospodą...........trzmieliny są w bardzo dużej odległości na drugim ogrodzie, to musi być jakieś mobilne zwierzę. Tylko jakie?

może kosy skubią...zbierałaś nasionka z naparstnic, szukam?
sylwia_slomc... 14:38, 12 lut 2016

zszywka napisał(a)

Mam tak samo jak chodzę po swoim ogródku Ja też mam plan żeby pozbyć się chwastów na jednej rabacie i chciałabym zbielić drzewka owocowe, ale nie wiem za bardzo jak dobrać stosunki składników...

Chyba pościnam już przekwitnięte rośliny, bo strasznie szpecą

Na szczęście mam ferie i mogę zabrać się za trawę i skończyć hortensjowy przed ogródek.

Ale nie powiem masz ambitne plany Powodzenia

Patrycjo plany trzeba mieć choć życie często je weryfikuje, ale dzięki nim posuwamy się do przodu w pracach ogrodowych , a ogrody pięknieją.
Potem na fotkach podziwiamy w wątkach efekty prac ogrodników
W sprawie bielenia odpiszę u Ciebie
sylwia_slomc... 14:42, 12 lut 2016

Agania napisał(a)

może kosy skubią...zbierałaś nasionka z naparstnic, szukam?

Może , ale nie widziałam kosów u nas do tej pory
Nasion naparstnicy nie mam już bo rozdałam jesienią , ale mam samosiejki to się z Tobą podzielę tylko się upomnij bo wiesz skleroza chyba muszę zacząć zapisywać
MUZA 15:43, 12 lut 2016

Patrycjo plany trzeba mieć choć życie często je weryfikuje, ale dzięki nim posuwamy się do przodu w pracach ogrodowych , a ogrody pięknieją.
Potem na fotkach podziwiamy w wątkach efekty prac ogrodników
W sprawie bielenia odpiszę u Ciebie

Oj dokładnie tak ja też miałam podobne plany bielenie i przycinanie drzewek ,porzeczek i agrestu a tu bach moja córcia złapała ospe wietrzną i po planach samo życie
sylwia_slomc... 17:32, 12 lut 2016

No właśnie tak to bywa w życiu, ospę dzieci lekko przechodzą gorzej jak dopadnie dorosłego......wiem bo kilka lat temu miałam
Ból, a nie swędzenie i to okropne, ale na szczęście blizny nie mam żadnej, obsypana byłam na caluśkim ciele prawie miejsce w miejsce, nawet odzież ból sprawiała.
Dzieci tylko swędzi, ale trzeba pilnować , żeby nie drapałySmaruj Ją na biało, pomaga puder w płynie
roma2 17:45, 12 lut 2016

He, he. Moja Asia przywlokła ospę z przedszkola jako trzylatka, zaraziła starszą Natalię, a potem i ja padłam. To było ponad 20 lat temu, ale pamiętam do dziś. Dziewczyny się wylizały, a ja umierałam przez dwa tygodnie. I do dziś pamiętam, jak zobaczyłam charakterystyczny "pęcherzyk" na swojej gębie i stałam zrozpaczona przed lustrem próbując zastosować autosugestię:... jestem zdrowa, jestem zdrowa, jestem zdrowa.... Nie pomogło. Byłam wtedy sama z dziewczynami i całe szczęście, ze przybyła na odsiecz siostra, bo ja leżałam nieprzytomna z gorączki, niezdolna do opieki nad dziećmi. Nawet ksiądz się wystraszył i nie przyszedł po kolędzie
sylwia_slomc... 19:45, 12 lut 2016

No tak to jest z chorobami zakaźnymi u dorosłych

Zrobiłam dzisiaj listę nasion warzyw , które już mam i wychodzi na to , że jeszcze niektóre muszę dokupić

brak mi jeszcze:
rzodkiewki,kopru,szpinaku,grochu Jaśka,cebuli dymki, cukinii, pora, kapustnych, słonecznika i rzodkwi białej

część to nasiona , a część kupuję gotowe rozsady na jarmarku w miejscowości obok

mam już w domciu nasiona:
ogórków, marchew wczesną i późną, fasolkę czerwoną, słonecznik ozdobny, burak ćwikłowy, sałatę masłową, pietruszkę późną i naciową, fasolkę szparagową, dynię jadalną i ozdobną, seler i bazylię cynamonową

no i ziemniaki w piwnicy, a część rozsad zawsze dostaję od sąsiadów
sylwia_slomc... 20:02, 12 lut 2016

Dziewczyny prośbę mam.
Proszę osoby, którym obiecałam jakieś nasiona lub roślinki wiosną o przypomnienie się, bo wątek już się jak wąż wije, a moja skleroza daje się we znaki, a nie chcę nikogo zawieść
Zapiszę sobie na papierze to nie zapomnę
Katkak 20:19, 12 lut 2016

Sylwuś zerknij do wątku U Matki, zobacz jakie koleżance cudne horty udało się wyhodować .