Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Katkak 06:36, 08 kwi 2016

Sylwuś niwaki bomba, magnolie cudne. Wszystko widziałam, ale nie odpisywałam, bo bateryjka mi padła i poszłam spać. Buziol,
sylwia_slomc... 08:40, 08 kwi 2016

zszywka napisał(a)
U ciebie wiosna na całego

Mam nadzieję ze grad nie wyrządzi Ci szkód :/

Mam nadzieję, że jednak nie będzie żadnego graduLiczę na to mocno
sylwia_slomc... 08:44, 08 kwi 2016

Katkak napisał(a)
Sylwuś niwaki bomba, magnolie cudne. Wszystko widziałam, ale nie odpisywałam, bo bateryjka mi padła i poszłam spać. Buziol,

Kasiu magnolie teraz szaleją na całego Z jednej strony lekki deszczyk by się przydał , ale jak poleje mocniej to płatki polecą i będzie po magnoliach, a nie zdążyłam się jeszcze nimi nacieszyć tym bardziej , że dopiero drugi raz mi kwitną , a ta duża rok temu miała tylko dwa kwiaty
Peonia drzewiasta zakwitnie mi w tym roku po raz pierwszy i to 4 kwiatami - w szoku normalnie jestem bo modliłam się , żeby był choć jeden, chcę wiedzieć czy kolor będzie taki jak kupiłam
07_Rene 10:04, 08 kwi 2016

Super niwaki Ci wyszło Chmurki się zagęszczą dopiero w przyszłym roku, jeszcze raz w czerwcu je ciachniesz

Ja przy swoim zrobiłam myk, że zdrutowałam/przywiazałam te cieńsze gałązki do grubszych, żeby chmurki były gęściejsze, a wtedy podstawa jest lepiej widoczna. Bo w klasycznym niwaki liczba chmurek ma być nieparzysta 5-7...

Te chmurki, gdzie kółka, mogłabyś spróbować połączyć razem. Musisz spróbować, czy tak się da, bo na zdjęciu nie widać wszystkiego

Pogoda ma się niebawem poprawić. Może mognolie wytrzymają.

sylwia_slomc... 16:22, 08 kwi 2016

Dzięki Reniu zobaczę jutro czy dadzą tak radę, trzy chmurki już są zdrutowane, ale nie pamietam , które bo jak drutowałam to ciemnawo było , a focia wcześniejsza bez drucików jeszcze.
Nie wiem tylko czy te chmurki jakoś poprzycinać z czubków czy nie ......wycięłam go drastycznie, usunęłam prawie połowę gałęzi
Bardzo bym chciała poprawy pogody bo kora czeka , dzisiaj dojedzie reszta trocin, roboty od groma, a w niedzielę mam gości nie ogrodowiskowych , ale sporo i w samej gospodzie się nie pomieścimy, a do tego dzieci będą się nudzić, na polu zawsze sobie wymyślą jakąś zabawę
sylwia_slomc... 20:44, 08 kwi 2016

wierzba hakuro puszcza listki

zaczynają się pokazywać kolorki na dużym

roślinki przy ścieżce też już widoczne, już nie tak łyso

sylwia_slomc... 20:50, 08 kwi 2016

już nie mogę patrzeć na tą włókninę z pod kamyków, ale na razie kupione 20 worków kory, a nawet połowa nie uzupełniona, kamyki muszą jeszcze chwilę poczekać

róże okrywowe już w listkach całe

do podsadzenia clematisem został już tylko jeden korzeń
sylwia_slomc... 20:54, 08 kwi 2016

dereń jadalny

miłorząb żyje

ambrowiec też

dopiero sadzona choina
Agania 20:58, 08 kwi 2016

Lubię u Ciebie wszystkie ścieżki z górki, albo pod górkę, masz taką perspektywę, to tylko pozazdrościć, ale folia be, musze u siebie usunąć, bo jak mi wyłazi to mną targa...wiesz sama już nie dam rady jej usunąć...o nivaki się nie martw...próbuj mu nadać trochę bardziej nieregularny kształt, podnieś gałązki do góry, niektóre możesz bardziej przygiąć, dopracujesz, jak na pierwsze cięcie wygląda super
Bogdzia 20:58, 08 kwi 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Bożenko udało mi się tylko nr 1 dostać z Twojej listy, a resztę zamówiłam to może przywiozą . Planuję go dzisiaj wykopać i zobaczyć korzonki , od razu wymienię mu ziemię na bardziej właściwą, bo sadziłam go kompletnie przed O i moja wiedza była taka , że ma być kwaśno, pewności nie mam , ale chyba ma tam glinę pomieszaną z trocinamiSucho nie ma bo u mnie w przydomowym stale mokro, a jak n ie pada to leję jego im klony palmowe....tego pilnuję. On i tak lepszy o wiele niż w zeszłym sezonie i to dzięki Tobie. Sprawdzę jak ta ściółka bo wiem , że go odgrzebywałam , ale tam ciągle jeż buszuje i przerzuca , a i babcia jak widzi to poprawia to może zasypali wspólnymi siłami, szczerze toi nie pamiętam jak było wczoraj. Dziękuję za pomoc, a te moje malizny co teraz kupowałam też traktować tymi nawozami dolistnie? Azalie japońskie też???

Musi dostac kwasny torf zmieszany z ziemią z ogrodu. Trociny nie zapewnią mu dobego środowiska a jako sciólka wogóle dla rh się nie sprawdza bo one ściólki nie lubia.Azali nowo kupionych nie musisz pryskac tylko posadz je koniecznie do kwasnej ziemii a jak masz w ogrodzie gline to nawet powinny rosnąc na jakims murku wyniesionym nad poziom żeby woda deszczowa z glina na nie nie spływała bo w zasadowym środowisku rosnac nie bedą.