Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy song

Ogrodowy song

frezja 08:28, 28 lip 2017

inka74 napisał(a)
Ewa pokaż tą pervoskie swoją. Czemu ona się położyła? Za długa/wysoka jest za wysoko ją na wiosnę cięłaś? Może mieć też za wilgotno lub być przenawożona. Cięcie w chwili obecnej nic nie pomoże albo inaczej. Kwiatów to już w tym roku nie będzie u ciebie. Cięcie na wiosnę robisz. Nisko ok 10 cm nad ziemią. mam 2 odmiany niższą Blue Spire i ta jest sztywna i ogólnie bardziej gęsta i do góry są pędy. A ta zwykła- ta tak ma u mnie, że się kładzie ale z powodu braku słońca się wyciągała bo ona lubi słońce. teraz po 4 latach rośnie między różami i o nie się opiera.

Iwona, dziękuję Ci za wyczerpującą informację. Już przycięłam, kładła się, bo za wysoka; miała sporo odrostów takich na 15-20 cm więc te zostawiłam a resztę krótko. Rośnie na słońcu. Nie pamiętam tylko, czy cięłam wiosną, być może nie. Zapamiętam o tym zabiegu wiosennym

Masz u siebie może jarzmiankę? czy ona tak szybko przekwita? chciałam przyciąć, ale nie wiem ile. Nic nie wypuszcza dołem.
inka74 10:48, 28 lip 2017

Mam jarzmiankę 3-letnią. Nie znam odmiany, taki kolor fioletowo-szary. Na słońcu mi nie rosła i nie kwitła zbyt mocno, tylko w liście szła. W półcieniu na lekko wapnowanej glebie ze skorupkami oszalała ze szczęścia. Jest dwa razy większa niż była i jak zaczęła kwitnąć w czerwcu nadal ma mnóstwo kwiatów. Nie przeszkadza jej nawet hortensja obok i jej kwaśna ziemia (ciekawe jak długo).

Jak u ciebie przekwitła możesz zostawić kwiaty na nasiona (ona tak podobno szybko się rozmnaża i już po 2 latach ładnie kwitnie, ja tego sposobu nie próbowałam ale Łucja z Migawki z ogródka tak, ja rozmnażałam z podziału). Możesz też ją ściąć - wytnij same kwiaty, liście zostaw.

O pervoskii jest na forum wątek. Mała Mi śliczne ma krzaczki. Z niego w ubiegłym roku wyczytałam dlaczego moje tak się wyciągały. Nic dziwnego jak w cieniu rosły i je wiecznie przelewałam ;(
frezja 11:03, 28 lip 2017

inka74 napisał(a)
Mam jarzmiankę 3-letnią. Nie znam odmiany, taki kolor fioletowo-szary. Na słońcu mi nie rosła i nie kwitła zbyt mocno, tylko w liście szła. W półcieniu na lekko wapnowanej glebie ze skorupkami oszalała ze szczęścia. Jest dwa razy większa niż była i jak zaczęła kwitnąć w czerwcu nadal ma mnóstwo kwiatów. Nie przeszkadza jej nawet hortensja obok i jej kwaśna ziemia (ciekawe jak długo).

Jak u ciebie przekwitła możesz zostawić kwiaty na nasiona (ona tak podobno szybko się rozmnaża i już po 2 latach ładnie kwitnie, ja tego sposobu nie próbowałam ale Łucja z Migawki z ogródka tak, ja rozmnażałam z podziału). Możesz też ją ściąć - wytnij same kwiaty, liście zostaw.

O pervoskii jest na forum wątek. Mała Mi śliczne ma krzaczki. Z niego w ubiegłym roku wyczytałam dlaczego moje tak się wyciągały. Nic dziwnego jak w cieniu rosły i je wiecznie przelewałam ;(

Wydawać by się mogło, że moja jarzmianka warunki ma dobre, skoro pięknie kwitnie...tylko po kwiatach wspomnienie zostało. Rośnie w półcieniu. Kwiaty ścięłam i chyba wyrzucone co ciekawe, ona teraz bez liści..same łodygi. Dam jej skorupek. Pierwsza pomoc jej potrzebna.

O perowskii chętnie poczytam.
kasja83 13:25, 28 lip 2017

inka74 napisał(a)

(

W sensie, że w nogi sypiesz pokruszone skorupki jaj, czy też mieszasz delikatnie z ziemią wokół?
inka74 13:36, 28 lip 2017

Mieszałam z ziemią. tu totalny przypadek. Posadziłam w to miejsce wcześniej ciemierniki. Wrzuciłam do ziemi pokruszone na drobną mączkę skorupki jajek takie przesuszone (młynek na nich rozwaliłam). Zmieszane były z ziemią w sporej ilości. Potem Danusia mi delikatnie wybiła z głowy, że ciemiernik i hortensja to niezbyt zgrany duet. Po kwitnieniu przeniosłam ciemiernik w inne miejsce ale ziemia ze skorupkami została. W to wsadziłam jarzmiankę. W sumie trochę była na stracenie bo mi po prostu nie rosła. Jak znajdę gdzieś jak wyglądały sadzonki w ubiegłym roku i jak wyglądają teraz to różnica jest ogromna. nie wiem czy to skorupki coś dały, czy może półcień. Ale efekt jest widoczny. Ja skorupki daję też lawendzie. Mieszam delikatnie z ziemią po wierzchu. One mają bardzo dużo wapna w sobie i rozluźniają moją gliniastą ziemię.
inka74 13:45, 28 lip 2017

Ewa tu jest wątek. Prawidłowa nazwa - Perowskia. Sorry ale jakoś nie zapamiętuję tej nazwy, przekręcam ją i co się okazuje nie tylko ja tak mam )))

a głupie pytanie - nic ci jarzmianki w takim razie po prostu nie zjadło???? mi tak rozwar jakieś świństwa w połowie zjadły. Kikuty po kwiatach i listkach zostały. Ale tylko w jednym miejscu konsumpcję urządzały. W nowym nic z rośliny nie znika...

https://www.ogrodowisko.pl/watek/886-perowskia-lobodolistna-perovskia-atriplicifolia
frezja 17:10, 28 lip 2017

inka74 napisał(a)
Ewa tu jest wątek. Prawidłowa nazwa - Perowskia. Sorry ale jakoś nie zapamiętuję tej nazwy, przekręcam ją i co się okazuje nie tylko ja tak mam )))

a głupie pytanie - nic ci jarzmianki w takim razie po prostu nie zjadło???? mi tak rozwar jakieś świństwa w połowie zjadły. Kikuty po kwiatach i listkach zostały. Ale tylko w jednym miejscu konsumpcję urządzały. W nowym nic z rośliny nie znika...

https://www.ogrodowisko.pl/watek/886-perowskia-lobodolistna-perovskia-atriplicifolia

Perowskia...to wiem, ale odmień to prawidłowo tej perowskiej, czy tej perowskii..ale...jak zwał, tak zwał. Zrobiłam dzisiaj dokładny przegląd 3 sadzonek i dwie z nich mają liście, to mnie ucieszyło

Tu jeszcze o niej http://ozdobne.waw.pl/index.php/opisy-roslin/byliny-zimujace-w-gruncie/1150-perovskia-atriplicifolia-perowskia-lobodolistna
frezja 19:25, 28 lip 2017

Z jeżówkami w roli głównej

frezja 19:44, 28 lip 2017

frezja 19:57, 28 lip 2017