Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielonym do góry... :)

Zielonym do góry... :)

Konieczki 10:33, 16 cze 2016

No to na własne życznie pozbawiłam się dwóch gałązek na błędach się człowiek uczy, źle wywnioskowałam że szczepienie to miejsce rozgałęzienie.
Na szczęście zostawiłam jedną gałązkę. A nie istnieje szansa że mam dwa szczepienia na jednej róży? A jeszcze jedno - liczyłam liście i na uciętych pędach miałam po 7 a na głównych mam po 5.
07_Rene 10:39, 16 cze 2016

Dwa szczepienie na jednej róży? - wątpie...
Jeżeli gałązki różniły się liczbą liści to raczej były dzikie... Ze zdjęcia trudno wywnioskować na 100%. Kieruj się intuicją
ewakatowice 21:37, 16 cze 2016

Konieczki napisał(a)
No to na własne życznie pozbawiłam się dwóch gałązek na błędach się człowiek uczy, źle wywnioskowałam że szczepienie to miejsce rozgałęzienie.
Na szczęście zostawiłam jedną gałązkę. A nie istnieje szansa że mam dwa szczepienia na jednej róży? A jeszcze jedno - liczyłam liście i na uciętych pędach miałam po 7 a na głównych mam po 5.

też nie mam ogrodowej intuicji, tnę jak popadnie a teksty nad oczkiem, pod oczkiem, na skos od wewnątrz ... magia,

tak serio, to nie ma tego złego, ładnie się zagęści i będziemy jeszcze czuć zazdro )))
ściskam
Konieczki 23:27, 16 cze 2016

Cześć Ewcia -ja też nie rozumiem z tymi oczkami, ale glupio mi pytać
Jak uciełam to trudno, następnym razem odkopie niżej
Renia jesteś kochana bo mi tłumaczysz i pew ie o tych oczkach mi też wytłumaczysz jak się spotkamy w Krzywaczce

Dziś po pracy czekała na mnie niespodzianka, a nawet dwie. Przyszła przepiękna paczka od Ewy - ślicznie dziękuję nawet Gosi się dostanie do podziału i od Marty-Finki towar zamówiony na wiosnę jak narzekałam że nie mam to teraz rozdaje seslerię.
A na dobranoc- jutro leja donice i mężowa Róża (srednica kwiatów to ok10-12cm i do tego cudny zapach.... a oto i ona

Już nawet nie przeszkadza mi jej kolor taki będę chciała ją skomponować na ròżance z Alinkowa Róża (cus tam cus tam 85 -kalendarz mam w pracy i tam zamontowane jaką róża) i pienne lekko różowe (też nie pamiętam nazwy)
07_Rene 10:03, 17 cze 2016

Konieczki napisał(a)
kalendarz mam w pracy i tam zamontowane jaką róża) i pienne lekko różowe (też nie pamiętam nazwy)

Grunt, że wiesz z czym...

Ja tam ekspertem różanym nie jestem. Sama chodzę i nudzę mądrzejszych o radę i opinię w sprawie róż.
margaretka3 10:54, 17 cze 2016

Alinkowa Róża cuś tam cuś tam 85 - ha ha niezła nazwa. Eden Rose?
Morelkowa róża piękna. Ma nazwę? Wiem, trudne pytanie, zajrzyj do kajeciku
Gosia z Twojego urodzaju i niespodziewanego podziału uradowana wielce
Ensata 10:59, 17 cze 2016

Drogie dziecię nie maż się, CIACHNEŁAS DOBRZE! to własnie są "dziczki" nastepnym razem rozpoznasz je od razu. Zreszta juz po zdjeciu obstawiałam na 99% one sa charakterystyczne.

Z sadzeniem miejsca szczepienia nie zgadzam sie, ale...reszte masz łopatologicznie Ciecie, oczka itd
http://www.leroymerlin.pl/porady/ogrod/swiat-roslin/sadzenie-i-przycinanie-roz,e439,l1496.html
Konieczki 11:16, 17 cze 2016

Morelową różę pamiętam Candelight mszyce jej nie lubią ani inne stworki co kochają moją białą parkową ale nie wiem czy do Eden Rose 85 będzie pasowała ale to problem na następny rok.

Dzięki Gosia - Ty znasz się na różach. A powiesz mi co chodzi z tymi oczkami - np. ciąć nad trzecim oczkiem?

Pozdrawiam serdecznie

Ensata 11:19, 17 cze 2016

Własnie zamieściłam rysunek pogladowy z oczkami:_) a od siebie CI dodam, ze po 15 latach z rózami, czesc porad radosnie olewam Pardon, czy zetniesz w prawo, czy w lewo, uwierz mi nie ma znaczenia. Pod skosem tak, chyba...Roze tne tak jak mi pasuje najczesciej, ew jaka jest potrzeba, bo maja przemarzniete pędy. Tne korzenie przy sadzeniu, zawsze, przyjmuje długosc dłoni, wygodne bo miara zawsze pod reka. MIejsce szczepienia zawsze pod ziemia, min 5, z prostego powodu jak przemarznie roza jest szansa, ze odbije..Staram sie tez zawsze urywac przekwitniete kwiaty. No i nawozic obornikiem i nawozami długodziałającymi, plus sypie im kawe. tyle
malkul 23:12, 17 cze 2016

Ensata napisał(a)
Własnie zamieściłam rysunek pogladowy z oczkami:_) a od siebie CI dodam, ze po 15 latach z rózami, czesc porad radosnie olewam Pardon, czy zetniesz w prawo, czy w lewo, uwierz mi nie ma znaczenia. Pod skosem tak, chyba...Roze tne tak jak mi pasuje najczesciej, ew jaka jest potrzeba, bo maja przemarzniete pędy. Tne korzenie przy sadzeniu, zawsze, przyjmuje długosc dłoni, wygodne bo miara zawsze pod reka. MIejsce szczepienia zawsze pod ziemia, min 5, z prostego powodu jak przemarznie roza jest szansa, ze odbije..Staram sie tez zawsze urywac przekwitniete kwiaty. No i nawozic obornikiem i nawozami długodziałającymi, plus sypie im kawe. tyle

kochana jest ta gosia prawda