Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

MarzenaR 00:02, 06 sie 2012

KasiaWB napisał(a)

ach u mnie roundap nie zadziałał, wapno niestety też nie

ups.... to nie wiem w takim razie jak to będzie. [/quo

Witam wieczorową porą....
W sprawie skrzypu dwa zdania dorzucę. Moi rodzice pozbyli się skrzypu z trawnika podlewając bezpośrednio wodą wapienną, ale w jakich proporcjach to nie wiem. Ale zadziałało Skrzyp wybitnie nie lubi zasad

Pozdrawiam

PS. Hortensje cudowne...
Madzenka 00:20, 06 sie 2012

kubi2000 napisał(a)

U mnie najskuteczniejszy na skrzyp jest Starane ale pryskałam a nie pędzelkowalam. Teraz musze już pędzelkować, o matko ile roboty.....
Roundap tylko w zabójczym stężeniu ...
akanta 22:17, 06 sie 2012

Marzena2007 napisał(a)
Kasia piękne kolorki! Zachwyciła mnie perowskia, u mnie bardziej niebiesko-fioletowa.
A czy na skrzyp w kwaśnej glebie gdzie rosną kwaśnolube ma ktoś patent??? Bo ja już z wyrywaniem nie wyrabiam a po rwaniu rośnie jeszcze gęściej....

Raczej na grzędzie z kwaśnolubnymi nie polecam wapna do odkwaszenia ziemi bo może im zaszkodzić,a zwłaszcza-że skrzyp sugeruje,że jest brak w glebie żelaza więc zapytać w sklepie ogrodniczym o taki preparat lub pomazać Starane w max dawce.Można założyć rękawiczkę gumową a na nią z materiału ,zamoczyć i posmykać.Skrzyp dobrze rośnie na glebie o wysokim podsiąkaniu i małym napowietrzeniu,więc przed nasadzeniem można zastosować drenaż.
KasiaWB 17:24, 07 sie 2012

MarzenaR napisał(a)

ups.... to nie wiem w takim razie jak to będzie. [/quo

Witam wieczorową porą....
W sprawie skrzypu dwa zdania dorzucę. Moi rodzice pozbyli się skrzypu z trawnika podlewając bezpośrednio wodą wapienną, ale w jakich proporcjach to nie wiem. Ale zadziałało Skrzyp wybitnie nie lubi zasad

Pozdrawiam

PS. Hortensje cudowne...

Witaj Marzenko jak miło, że się odezwałaś dzięki za komplement dla horti oraz radę w sprawie skrzypu, każda się przyda i warta jest wypróbowania, gdy inne metody zawodzą
Serdecznie Ciebie pozdrawiam i namawiam do założenia wątku
KasiaWB 17:27, 07 sie 2012

Marzena2007 napisał(a)

U mnie najskuteczniejszy na skrzyp jest Starane ale pryskałam a nie pędzelkowalam. Teraz musze już pędzelkować, o matko ile roboty.....
Roundap tylko w zabójczym stężeniu ...

dzięki za radę teraz to chyba będę lać wodą wapienną, pryskać starane i pędzelkować Roundapem w dużym stężeniu (może bezpośrednio z pojemnika?) w tym roku wybitnie dużo skrzypu u mnie, w porównaniu do ubiegłego - nie przypominam sobie aby był jakiś skrzyp.
Pozdrowienia Marzenko!
monteverde 17:29, 07 sie 2012

KasiaWB 17:33, 07 sie 2012

akanta napisał(a)

Kasia piękne kolorki! Zachwyciła mnie perowskia, u mnie bardziej niebiesko-fioletowa.
A czy na skrzyp w kwaśnej glebie gdzie rosną kwaśnolube ma ktoś patent??? Bo ja już z wyrywaniem nie wyrabiam a po rwaniu rośnie jeszcze gęściej....

Raczej na grzędzie z kwaśnolubnymi nie polecam wapna do odkwaszenia ziemi bo może im zaszkodzić,a zwłaszcza-że skrzyp sugeruje,że jest brak w glebie żelaza więc zapytać w sklepie ogrodniczym o taki preparat lub pomazać Starane w max dawce.Można założyć rękawiczkę gumową a na nią z materiału ,zamoczyć i posmykać.Skrzyp dobrze rośnie na glebie o wysokim podsiąkaniu i małym napowietrzeniu,więc przed nasadzeniem można zastosować drenaż.

I za tą radę i wskazówki również dziękuję! będę smarować. Ale najistotniejsze dla mnie okazało się ostatnie zdanie - myślę, że ma zastosowanie do mojego przypadku tzn. tam gdzie wylazł skrzyp jest glina, a zatem mamy do czynienia z wilgotnością (choć trudno raczej mowić o "wysokim podsiąkaniu) i co więcej jest ona na górze zbita, przy ostrym słońcu skorupa, a zatem małe napowietrzenie? muszę w takim razie lepiej przekopać te miejsca, rozluźnić i wymieszać z dobrą ziemią tak mi się wydaje przynajmniej ) ale najpierw Starane
Wielkie dzięki, pozdrawiam!
KasiaWB 17:35, 07 sie 2012

monteverde napisał(a)

Aneczko, dzięki, że zaglądasz
KasiaWB 17:47, 07 sie 2012

Wiadomość dnia - mimo koszmarnej ceny (przynajmniej dla mnie), nie oparłam się i kupiłam śliwę wiśniową Nigra i taką jak chciałam - szczepioną na 2 metrach ) huuuuraaaa jutro przywiozą
Będzie zatem w przeciągu najbliższego tygodnia reorganizacja rabaty - tej z hortensjami najpierw poprzymierzam, ale i tak wszystko co rośnie przed hortensjami i bukszpanami zostanie wykopane, usadowimy Nigrę i na nowo wszystko posadzę co tam jest, w sumie dobrze, bo może uda mi się lepiej wszystko posadzić niż w tej chwili jest )) pytanie tylko jak??? mam tam ok. 10 małych sadzonek lawendy, trawki (3 kostrzewy sine i jedną której nazwy nie znam), żurawki żółte, i sezonowe begonie. Co dać pod nóżki Nigrze? a może zrobić kostkę bukszpanową? hmmmmmm........
A teraz lecę coś zjeść i wracam do roboty
Pozdrawiam

KasiaWB 20:18, 07 sie 2012

Właśnie mój M. dostarczył mi świeżą porcję zdjęć z działki

Pod murem