Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Czas zaczynać, a w głowie pustka...

Czas zaczynać, a w głowie pustka...

szi 18:26, 23 mar 2016

iwka napisał(a)
Poradnik Kasi też mam, jak się nudzisz to od razu mogę Ci wysłać poczytasz sobie, tylko meila potrzebuję

jak się nudzisz!!! żartownisia z Ciebie
tak, 3 dni przed świętami nudzę się okropnie
szi 22:52, 17 kwi 2016

Napisałam posta giganta w pojedynczych pytaniach, wklejam go też tu, może ktoś zajrzy.
szi 22:53, 17 kwi 2016

Myślałam, że będę mogła pracować nad tymi rabatami przez całą wiosnę a tu psikus niedługo zaczynam pracę i na rabaty mam tylko 2 tygodnie, bo potem z czasem będzie kiepsko

A więc tak:

na trawę nie patrzymy. Siana bardzo późną jesienią na razie w kiepskiej formie.

i widok od strony furtki

Obie są szerokości 110 cm
Ta pod ogrodzeniem ma 11 metrów długości i na nią mam pomysł ma 100%
Będą tam hortensje limelight posadzone gęsto co 70 cm przed nimi Hakonechloa macra "Aureola"
I tu pytanie czy wystarczy po jednej między każdą limkę?

I teraz ta rabatka wzdłuż wejścia od furtki do domu.
Lubie proste linie i wolałabym małą różnorodność w dużych ilościach.

Długość 9 metrów szerokość 1,10
Chciałabym tam albo thuje Golden Tuffet albo thuje 'Danica' a najlepiej i jedne i drugie tylko jak je umieścić. Do tego hoduje 40szt stipy i dalej już pomysłu brak. Nie musi być kwitnące, najwyżej przesadzę tam krokusy, które nie radzą sobie w tylnej donicy bo tam za bardzo wjeje.

Przed wejściem jest jeszcze taka rabatka, którą kiedyś podrasowała mi Danusia ale teraz wiem, że za dużo na niej się dzieje.
Docelowo planuje zostawić trzmieliny na pniu a pod nogi chciałabym po całości coś zimozielonego. Co byście poleciły?

a może trzmieliny zastąpić jakimiś thujami na pniu, żeby pasowały do tych, które będą obok?
Pomocy!!!

szi 08:23, 18 kwi 2016

pokaże jeszcze tyły co tam zmajstrowałam

od lewej
pas szmaragdów potem
4 hortki vanilla fraise
3 serby i
11 choin kanadyjskich
wszystko niestety w wersji mini no może oprócz hortek bo dorodne wyjątkowo
i trawa zasiana jupppi

edycja: wczoraj właśnie mi trawę częściowo wywiało mimo, że przegrabiona i dobrze zwałowana
anbu 09:27, 18 kwi 2016

Podoba mi się to co zmajstrowałaś. Wszędzie czyściutko fiu, fiu
Nic tylko sadzić a pomysły masz fajne. Odradzałabym tylko thuje Danica - one oklepane bardzo. Zastąpiłabym bardziej szlachetnymi kulkami
Ale ja to ja, mną się nie sugeruj, każdy ma jakąś wizję
iwka 19:02, 18 kwi 2016

a dlaczego nie dociągnęłaś tujami do końca tylko hortki dałaś? dziura taka będzie. Ta rabata przy wejściu jest z lekkim spadkiem, czy źle widzę?

ładnie masz, czyściutko tylko sadzić no i pracy gratuluję

edit. widziałam zachwyt nad kulkami u Jazzy no wydaje mi się, że masz odpowiedź czym zastąpić daniki
AgaeM 19:18, 18 kwi 2016

Kibicuję pracom polowym. Będzie pięknie.
szi 20:07, 18 kwi 2016

iwka napisał(a)
a dlaczego nie dociągnęłaś tujami do końca tylko hortki dałaś? dziura taka będzie. Ta rabata przy wejściu jest z lekkim spadkiem, czy źle widzę?

ładnie masz, czyściutko tylko sadzić no i pracy gratuluję

edit. widziałam zachwyt nad kulkami u Jazzy no wydaje mi się, że masz odpowiedź czym zastąpić daniki

no widzisz, tam w rogu miał być serb ale w trakcie stwierdziłam, że nie chcę takiego kąta z serbów, i jak to ja nie pomyślałam żeby dosadzić tuje a przed nimi te hortensje. Trochę mi się już nie chce ich ruszać. Zobaczę może coś podziałam w tym temacie.
Co do rabaty przed wejściem to jest spadek od drzwi do furtki ale niezbyt duży.
Co do kulek to bukszpany super, ale żeby był jakiś efekt muszą być juz sporawe a jak ostatnio widziałam cenę w szkółce to padłam. Ja na 9 metrów potrzebuję pewnie z 10 szt + do tego drugie tyle tuffetów.

Czy według Ciebie 2 rodzaje kulek i stipa tam wystarczy?

Mówicie fajnie tylko sadzić a ja biedna nie wiem co!!!!
szi 20:08, 18 kwi 2016

AgaeM napisał(a)
Kibicuję pracom polowym. Będzie pięknie.

dzięki
a może coś doradzisz
Dominika11 20:13, 18 kwi 2016

wow jak równiutko i czystko, nie no ja się chyba obrażę - jak wy to robicie