Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Droga do spełnienia

Droga do spełnienia

Toszka 12:48, 11 lut 2016

Kamila, bardzo dobrze myślisz - ja tez tak robiłam. Dziś wiem, ze co jak co, ale ten mój wybór był najlepszy. Tuje sobie rosną - są, bo są, a cis prócz tego, ze rośnie to cieszy mnie bardzo. Lubię go i nawet eM często powtarza, ze to był najlepszy wybór. Nic tej zieleni młodych przyrostów nie zastąpi, a potem jesienne światło nadaje cisowi niesamowitej głębi na której tle żółte trawy, a nawet brązowe hortki maja tylko podkreśloną urodę.

Boszsz, muszę spadać i pakować się
AnnaCh 13:00, 11 lut 2016

Toszko, a to jeszcze ja skorzystam u Kamili w wątku i zapytam: Mam 4 hicksii kupione w tej samej szkółce, jedne w lipcu, drugie we wrześniu. Stały do końca października w doniczkach, bo nie mogłam się doprosić uporządkowania miejsca dla ich posadzenia. Po wsadzeniu te dwa lipcowe sa ładne zielone, a te wrześniowe tak trochę zbrązowiały, ale nie sypią się. Dodam, że dołki miały wykopane duże, ziemia odpowiednia, nie kwaśna do iglaków, podlewane, nie wsadzone za głęboko, tak jak rosły w doniczce. One już w doniczce właśnie były takie trochę dziwne.
Toszka 13:16, 11 lut 2016

czasami tak mają, ze brązowieją - moze były przesuszone w szkółce/sklepie... Obserwuj, bo iglaki jeśli usychają to trwa to miesiącami zanim widać totalnie suche igły. Iglaki nie usychają z dnia na dzień. Myslę, że zazielenieją się jak ruszy wegetacja.
Inna sprawa, tak przy okazji, ze niektóre cisy maja początkowo brązowo-rude pączki, przyrosty, które pózniej zielenieją. Trzeba się do tego przyzwyczaić i polubić ten dodatkowy kolor
AnnaCh 13:26, 11 lut 2016

No dobrze, to będę czekać i obserwować Jeden to jest prawie cały brązowy, drugi trochę, a dwa zielone. Podlewać je będę, może się uratują?
Toszka 13:43, 11 lut 2016

nadzieja ostatnia umiera trzeba czekać
Kawa 14:20, 11 lut 2016

Toszka napisał(a)
nadzieja ostatnia umiera trzeba czekać

anbu 14:51, 11 lut 2016

Juzia napisał(a)
Ja mam z 40cm od płotu i 60cm miedzy tujami....ale ja chciałam szybko gęstą ścianę.

Z nieba mi z tą informacja Juzia spadłaś

Toszka napisał(a)

do sporych dołków daj kompostu, przekompostowanego obornika, dolomit, dobrze by było mączkę bazaltową (minerały na wiele lat), jeśli cięzka gleba to troche z korą przekop i to wszystko starannie przekopane z rodzimą ziemią i sadź.

Toszko a skąd tą mączkę bazaltową wziąć? Wyświetla mi się jakaś mączka na Allegro. To o takie cuś chodzi? Ile tego sypnąć trzeba?

Witak Kamilo, normalnie bezcenne informacje w Twoim wątku
Kawa 14:54, 11 lut 2016

hej Aniu
mączka bazaltowa jak wpiszesz to ci wyjdzie 12 zł 3 kg kosztuje widziałam dzisiaj będę w ogrodniczym to zapytam

no Toszka i reszta mi z nieba spadła
Toszka 14:55, 11 lut 2016

mączka bazaltowa to zmielona skała wulkaniczna bogata w mikro i makro elementy poprawiająca też strukturę ziemi
szukaj, ew.Waldka pytaj, bo jakiś czas u siebie na watku (albo tam szukaj) podawał namiar na sprawdzone źródło
Kawa 14:55, 11 lut 2016

mączkę kompost i obornik przekopać to z ziemią tak zrozumiałam z wcześniejszych wpisów Toszki
a jak ziemia ciężka to z korą
ale u mnie nie ciężka więc tyko 3 te rzeczy będą