Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Droga do spełnienia

Droga do spełnienia

Kawa 20:07, 10 lut 2016

jolka napisał(a)

MAM wkleiłam Ci u mnie, żeby Ci tu nie bałaganić

dzięki włąsnie byłam
AnnaCh 22:15, 10 lut 2016

Kawa napisał(a)
dziewczyny co ja mam zrobić?
co Wy byście zrobiły w mojej sytuacji?
Kamila, do tej pory chyba nie byłaś jakoś szczelnie przysłonięta, to może wytrzymasz jeszcze trochę i kupisz małe cisy? No chyba, że właśnie masz problem i już bardzo chcesz się zasłonić, to kup szmaragdy
Jana 22:47, 10 lut 2016

ja mam ten sam dylemat, tylko muszę kupić więcej, też myślę ....
Kawa 09:42, 11 lut 2016

AnnaCh napisał(a)
Kamila, do tej pory chyba nie byłaś jakoś szczelnie przysłonięta, to może wytrzymasz jeszcze trochę i kupisz małe cisy? No chyba, że właśnie masz problem i już bardzo chcesz się zasłonić, to kup szmaragdy

Szczelnie zasłonięta nie byłam bo liściaste miałam chociaż w leci nic nie było widać
nie wiem nie wiem co robić powiem wam że bardzo się gryzę i zastanawiam

dzisiaj wróciła zima ale z tego co widzę to na chwilę
wczoraj bardzo padało woda potrzebna ale to co wyschło podczas tych wichur od nowa jest mokre

iwka 10:06, 11 lut 2016

nie gryź się
Wiadomo, nic nie wygra z elegancją i pięknem cisa, ale ja bym posadziła szmaragdy, ze względu na szybszy efekt. Ja przez wszystkie lata byłam od drogi zasłonięta świerkami dość szczelnie, w tym roku czułam się jak bym na golasa chodziła, coś okropnego. Posadziłam tuje i nie żałuje, jeszcze dwa latka i znowu mnie nie będzie widać

ok cis też szybko rośnie, po dwóch latach jak sie ukorzeni, ale żeby urósł na ponad metr czy więcej, to trzeba będzie poczekać nie dwa, czy trzy tylko ładnych kilka lat. Żeby był ładny to i tak trzeba ciąć.

Z małych cisów możesz sobie ekranik gdzieś posadzić
Kawa 10:21, 11 lut 2016

no Iwonka właśnie masz rację
rośnie cis szybko ale 2 lata na ukorzenienie + jakieś 4 na przyrost 6 lat
niby nie dużo ale jednak

skuszę się chyba na te tuje szmaragdy
z cisów zrobię ekran
dzięki
Toszka 10:44, 11 lut 2016

a propos finansów - żywopłot sadziliśmy, w sumie, 4 lata. Sadziliśmy odcinkami - troche wiosna, troche jesienią i żywopłot systematycznie się przedłużał. Też to była kwestia finansów. Przez 4 lata mniej odczuliśmy wydatek
W sumie mam ok. 70m cisa, szmaragda może z 20m i jeszcze do tego "dziedziczne" z 10-15m brabanta (bleee - było wywalić, ale "od sąsiadów nie da się odciąć w przeciwieństwie do rodziny" -zostały i żałuję).
Mit o wolnorosnących cisach bierze się stąd, że po pierwsze wymagają bardzo dobrze przygotowanej gleby na start (kompost, dolomit, prawdziwy (nie granulowany!) obornik. Korzenią się dość długo, bo dwa lata minimum - mają zwarty, głęboki system korzeniowy. Systematyczne podlewanie jest też ważne. Zapewne z tego to powodu jest opinia, że wolno rosną. Potem nabierają tempa i rosną jak szalone. Mój ulubiony "Pan Szkółkarz" śmieje się, że ludzie najpierw płaczą, że cis nie rośnie, a potem płaczą, że trzeba ciąć, bo... rośnie

Kamilko, my za ciebie decyzji nie podejmiemy. Wyrażając swoje opinie może pomożemy w podjęciu decyzji. Szmaragd tez jest piekny, jedynym mankamentem (wszystkie tuje go mają) jest fakt, ze jeśli obsikany, jesli jakieś rośliny dłużej dotykają to łysieje i potem bardzo długo, a czasami wcale się nie odbudowuje. Niektóre tuje od dołu, z wiekiem łysieją. Ja wybrałam cisa właśnie z powodu cudownej zdolności regeneracji i odbijania od drewna. Cisa mozna niemal do żywego przyciąć, np. drastycznie zwęzić żywopłot (do z pozoru suchego i łysego w środku) i w ciagu jednego sezonu znów będzie zielony i tylko gęstszy.
Kawa 11:01, 11 lut 2016

Toszko kochana
jak Cię czytam to chcę tych cisów i w sumie moje 11 metrów przy twoich 70 ma się nijak
Powiem szczerze dużo więcej jest na tak w kierunku cisa niż szmaragda
jedyne co to kwestia osłonięcia się od ludzi to tylko mnie skłania do szmaragdów - 24 zł za 120 m szmaragda robi swoje
i szczerze powiem że nie wiem jest to mój wielki dylemat a rozwiązać go pomału trzeba
minusem na rzecz cisów jest to że nigdzie odpowiedniej wielkości za w miarę rozsądną cenę nie mogę dostać nie ma i tyle
rozmawiałam z jednym panem ze szkółki to mi powiedział ze one są mało chodliwe i rzadko się pojawiają więc on ich nie ma???!!
myślę
Toszka 11:17, 11 lut 2016

to prawda, ze w ostatnich latach bumu na tuje cis odszedł w zapomnienie. Ale to się zmienia - duża zasługa w tym Ogrodowiska. Moja olbrzymia część żywopłotu cisowego (baccata) pochodzi ze szkółki która w pierwszej połowie lat 90 nasadziła ponad kilkanaście tysięcy sadzonek cisa.
Z 5-6 lat temu zaczęli wyprzedawać wielkie, szerokie, zadbane cisy po niskich cenach, bo myśleli, że utknęli z nimi na dobre. Złapałam okazję i pierwsze cisy -1,80m kupowałam po...50zł. Przez ten czas cenę systematycznie troche podnieśli, bo zorientowali się jakiego "babola" popełnili. Jedyny mankament był taki, ze jeździliśmy kawał drogi po nie, no i to, ze trzeba było na raty, bo miesciło nam się do samochodu max. 8szt. W zeszłym roku były po 100zł, a to i tak tanio, bo w naszych okolicach tego wzrostu, ale węższe są od min. 500zł, czasem nawet po 1000...

Edit - na 2m wychodziło mi 3 krzaki, a teraz widzę, że i tak za gęsto je posadziłam
Kawa 11:22, 11 lut 2016

50 zł za 1,80 to ci się naprawdę cudnie trafiło
100 za 1,8 to wcale nie tak dużo
muszę jechać do szkólki gdzie były te za 80
moze kupić kilka większych a kilka mniejszych jak myślisz Toszko
większe środkiem posadzić a te mniejsze po bokach?

edit : i dosadzić np gracki żeby przez lato rosły? i czekać?
zrobiłabyś tak?