Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Droga do spełnienia

Droga do spełnienia

Anda 17:14, 09 lut 2016

Cisy piękne, ale szmaragdy też niczego sobie. Finanse są ważne i czasem się nie da przeskoczyć tej bariery.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Toszka 02:45, 10 lut 2016

Gardener27 napisał(a)
Czytam o waszych dylematach żywopłotowych
Cis bez wątpienia jest długowieczny i piękny ale jak go sadzić to dużego bo kto będzie czekał 20 lat jak dorośnie do wysokości płotu, niestety ma to swoją cenę
Ja mam wszystkie mury w ogrodzie obsadzone szmaragdami Gdybym miał to zrobić jeszcze raz nie wahałbym się i wybrał tuje Tanie sadzonki, w krótkim czasie osiągnęły efekt jaki chciałem, podcinam raz w roku Nigdy ich nie czyściłem z suchych gałązek Same to robią a wiatr pomaga Wybór należy do Ciebie

Tu się nie zgodzę - sadziłam 6 lat temu cisy-wypierdki (hicksii) mające 40-50cm. Dwa razy do roku ostro je tnę, bo żywopłot ma być wąski i gęsty. Obecnie cisy mają 1,50. Roczne przyrosty są od 50 do 60cm. Baccata miewa i po 80... Tempo wzrostu cisów takie jak szmaragdów, a nawet większe. Cis wcale wolno nie rośnie po "przestojowej" dwuletniej aklimatyzacji (czyt. ukorzenieniu w nowym miejscu). Wolny wzrost cisów to kolejny mit.
Dodam, ze mam mieszany żywopłot szmaragdowo-cisowy z przewagą cisa.
I moja uwaga odnośnie tuj - za płotem są dwa psy-samce, które niestety systematycznie obsikują żywopłot. Szmaragdy od tamtej strony wyglądają tragicznie... a i tak to mało powiedziane
jolka 18:30, 10 lut 2016

Ja lubię i cisy i szmaragdy. Również potwierdzam, że cis fajnie i szybko przyrasta. Też sadziłam malutkie, ok. 60 cm, kosztowały chyba 12 albo 15 zł za sadzonkę, i już są dosyć konkretne. A tnę ostro dwa razy w roku Reasumując, nie kupowałabym cisów takich po 70 zł.
AnnaCh 18:39, 10 lut 2016

No to się tu u Ciebie Kamila fajnie pocieszyłam, bo ja mam właśnie takie małe cisy Hicksii po 15 zł sztuka Nawet się przyznawać nie chciałam, a tu widać, że wcale nie jest tak źle z ich rośnięciem
Kawa 19:36, 10 lut 2016

o to ja już nie wiem
szczerze mówiąc chodzi mi o to że chcę sie zasłonić w miarę szybko
czekać 4-6 lat to jakoś nie bardzo mi się uśmiecha
Kawa 19:36, 10 lut 2016

jolka napisał(a)
Ja lubię i cisy i szmaragdy. Również potwierdzam, że cis fajnie i szybko przyrasta. Też sadziłam malutkie, ok. 60 cm, kosztowały chyba 12 albo 15 zł za sadzonkę, i już są dosyć konkretne. A tnę ostro dwa razy w roku Reasumując, nie kupowałabym cisów takich po 70 zł.

Joluś a masz zdjęcie porównawcze?
Kawa 19:37, 10 lut 2016

AnnaCh napisał(a)
No to się tu u Ciebie Kamila fajnie pocieszyłam, bo ja mam właśnie takie małe cisy Hicksii po 15 zł sztuka Nawet się przyznawać nie chciałam, a tu widać, że wcale nie jest tak źle z ich rośnięciem

Ja myślałam o kupieniu takich i zrobieniu ekranu w innym miejscu
Kawa 19:38, 10 lut 2016

Anda napisał(a)
Cisy piękne, ale szmaragdy też niczego sobie. Finanse są ważne i czasem się nie da przeskoczyć tej bariery.

no wlaśnie u mnie nie bardzo się da
ale mam dylemat ogromny
Kawa 19:39, 10 lut 2016

Toszka napisał(a)

Tu się nie zgodzę - sadziłam 6 lat temu cisy-wypierdki (hicksii) mające 40-50cm. Dwa razy do roku ostro je tnę, bo żywopłot ma być wąski i gęsty. Obecnie cisy mają 1,50. Roczne przyrosty są od 50 do 60cm. Baccata miewa i po 80... Tempo wzrostu cisów takie jak szmaragdów, a nawet większe. Cis wcale wolno nie rośnie po "przestojowej" dwuletniej aklimatyzacji (czyt. ukorzenieniu w nowym miejscu). Wolny wzrost cisów to kolejny mit.
Dodam, ze mam mieszany żywopłot szmaragdowo-cisowy z przewagą cisa.
I moja uwaga odnośnie tuj - za płotem są dwa psy-samce, które niestety systematycznie obsikują żywopłot. Szmaragdy od tamtej strony wyglądają tragicznie... a i tak to mało powiedziane

no właśnie ja słyszałam że cis wolno rośnie a tu taka niespodzianka
obsikiwania się boję niestety
jolka 19:59, 10 lut 2016

Kawa napisał(a)

Joluś a masz zdjęcie porównawcze?

MAM wkleiłam Ci u mnie, żeby Ci tu nie bałaganić