Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Juzia 18:43, 22 wrz 2024

Tess napisał(a)

Nie miałaś mączniaka? Szczęściara.

No na ogórkach miałam
I trochę na kolonie.. ale on to zawsze ma a w tym roku tylko kilka liści.
Susza przecież u mnie.
Może sama załatwiłam te rozchodniki podlewaniem...
Gruszka_na_w... 20:20, 22 wrz 2024

Juzia napisał(a)

Susza przecież u mnie.
Może sama załatwiłam te rozchodniki podlewaniem...

Kiedy zerknęłam na zdjęcie rozchodników, to pierwsza myśl była taka, że wygniły z nadmiaru wilgoci. Druga zaś taka, że Juzia wciąż pisze o suszy, więc możliwość wygnicia odrzuciłam, a tu taka niespodzianka. Podlewanie wydaje mi się przyczyną tego stanu rzeczy. Na zawilgoconych rozchodnikach bardzo często pojawia się grzyb. One generalnie nie lubią wilgoci.
Asia Rocika ma podobne spostrzeżenia do mnie. U niej też jest gliniasta gleba. W końcówce jesieni na ogół wszystkie rozchodniki wyglądają tak jak te Twoje; od nadmiaru wilgoci w glebie i powietrzu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Juzia 07:29, 23 wrz 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kiedy zerknęłam na zdjęcie rozchodników, to pierwsza myśl była taka, że wygniły z nadmiaru wilgoci. Druga zaś taka, że Juzia wciąż pisze o suszy, więc możliwość wygnicia odrzuciłam, a tu taka niespodzianka. Podlewanie wydaje mi się przyczyną tego stanu rzeczy. Na zawilgoconych rozchodnikach bardzo często pojawia się grzyb. One generalnie nie lubią wilgoci.
Asia Rocika ma podobne spostrzeżenia do mnie. U niej też jest gliniasta gleba. W końcówce jesieni na ogół wszystkie rozchodniki wyglądają tak jak te Twoje; od nadmiaru wilgoci w glebie i powietrzu.

Tylko, że ja je podlewałam tak jak wszystko inne.... czyli raz na tydzień... czasem rzadziej.
A smaliło non stop i wiało. Susza totalna i mój piach.
Kiedyś lałam więcej i nigdy tak nie wyglądały.

One zaczęły tak kiepsko wyglądać jak zaczęły się u nas mega upały i burze. Był gorąc, duchota i wilgoć. W nocy lało, w dzień smaliło.
A podlewać zaczęłam dopiero jak przestało całkiem padać.... ale pewnie lejąc po całych roślinach tak je dobiłam
olciamanolcia 09:57, 23 wrz 2024

Moje wszystkie piękne - chorują tylko te przy różach pod płotem - i jedne i drugie bez liści i jakby uschnięte
Juzia 10:08, 23 wrz 2024

olciamanolcia napisał(a)
Moje wszystkie piękne - chorują tylko te przy różach pod płotem - i jedne i drugie bez liści i jakby uschnięte

NIe wiem.... zgłupiałam.

mrokasia 10:30, 23 wrz 2024

Moje rozchodniki w donicach też wyglądają dramatycznie. Zszarzałe, wyblakłe i jakieś takie cherlawe. Pogorszyło im się po przesadzeniu. Nie wiem, grzyb czy co... Te w gruncie są ok.
olciamanolcia 11:12, 23 wrz 2024

Zdjęcie wczorajsze -to Autumn Joy
Ale Mr Goodbud wyglądają jak Juziowe

Jak coś to usunę fotę
Juzia 11:48, 23 wrz 2024

mrokasia napisał(a)
Zszarzałe, wyblakłe i jakieś takie cherlawe.

To u mnie wszystkie takie. W dwóch ogrodach!
Juzia 11:49, 23 wrz 2024

olciamanolcia napisał(a)
Zdjęcie wczorajsze -to Autumn Joy
Ale Mr Goodbud wyglądają jak Juziowe

Jak coś to usunę fotę

NIe usuwaj!!!!!
Takie ładniutkie... to sobie popatrzę chociaż na obrazku
nicol21 11:53, 23 wrz 2024

Cześć. Widzę że barwy jesienne są. Rozchodników szkoda. Coś im musiało zaszkodzić. w poprzednich latach takie też były?
Myślę że odbiją spox. może jakiś grzyb z czegoś w ich okolicy i na nie przeszedł?!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies