Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Juzia 22:22, 01 paź 2024

Agatorek napisał(a)

To ja też prysnę miedzianem na wiosnę. Chyba że zapomnę

Ty przypomnij mi... a ja przypomnę Tobie!
Albo odwrotnie
Hahaha!
Makao 07:08, 02 paź 2024

Juzia napisał(a)

Obornikiem możesz podlewać jak już czymś zielonym wyściółkujesz.
Albo gnojówką z pokrzywy. Ponoć szybciej się wtedy kompostuje.

Zielonym czyli czym? Kompost masz na myśli czy skoszoną trawę?
Juzia 09:11, 02 paź 2024

Makao napisał(a)

Zielonym czyli czym? Kompost masz na myśli czy skoszoną trawę?

Skoszona trawa, liście.... albo trociny, zrębki czy inne wióry
Kompost to już gotowe dobro
AgaBoso 09:53, 07 paź 2024

Juzia napisał(a)

Najgorsza (w sensie najwięcej) glina jest w miejscu warzywnika Ale zanim tam zacznę działać z warzywami to czasu jeszcze sporo minie. Zdążę przez ten czas trochę poprawić strukturę gleby. Mam nadzieję

Juziu, znalazłam tę wypowiedź w innym wątku. Jeśli na ten moment nie planujesz się zajmować tą gliną to polecam położyć kartony. Dżdżownice przyjdą do celulozy i poprawią jakość gleby.
Juzia 10:44, 07 paź 2024

Agnieszka_Z napisał(a)

Juziu, znalazłam tę wypowiedź w innym wątku. Jeśli na ten moment nie planujesz się zajmować tą gliną to polecam położyć kartony. Dżdżownice przyjdą do celulozy i poprawią jakość gleby.

Będę siała na większości poplon. Ale tam gdzie nie będę siała... czyli pod świeżo posadzonymi świerkami właśnie mam zamiar kłaść kartony
Niech przychodzą i rozpulchniają
Gruszka_na_w... 12:36, 07 paź 2024

Juzia napisał(a)

Będę siała na większości poplon. Ale tam gdzie nie będę siała... czyli pod świeżo posadzonymi świerkami właśnie mam zamiar kłaść kartony
Niech przychodzą i rozpulchniają

Trochę się narobią.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Juzia 13:16, 07 paź 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Trochę się narobią.

Trochę bardzo

Na końcu działki już są, bo przy polu uprawnym. I mam podejrzenia, że rolnik sobie ciut zaanektował wcześniej tej działki...bo gleba tam zdecydowanie lepsza
Gruszka_na_w... 13:30, 07 paź 2024

Jak to czasem ludzie, niespodziewanie dla siebie samych, czynią dobre uczynki innym.
W sumie to najważniejsze, żeby na tej glinie nie tworzyły się zastoiny wody. Jeśli woda nie będzie stała, to rośliny sobie poradzą. Z pewnością lepiej niż na piaskach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Juzia 13:35, 07 paź 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jak to czasem ludzie, niespodziewanie dla siebie samych, czynią dobre uczynki innym.
W sumie to najważniejsze, żeby na tej glinie nie tworzyły się zastoiny wody. Jeśli woda nie będzie stała, to rośliny sobie poradzą. Z pewnością lepiej niż na piaskach.

Mam kilka takich miejsc niestety. Myślę ciągle co z tym fantem zrobić...
Kontonaogrod 13:59, 07 paź 2024

Trzymam kciuki trzeba się pobawić z rzeźbą gleby żeby woda nie stała tylko odpływała. Jak odpłynie to chwaściory urosną