Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

sylwia_slomc... 21:52, 07 paź 2024

Juzia napisał(a)

Mam kilka takich miejsc niestety. Myślę ciągle co z tym fantem zrobić...

Pomysł Ani dobry tylko glina jak zaschnie to potem namoczyc ponownie trudno więc może sadzić to co lubi takie stanowiska? Krwawnice, rdesty, lepiężniki, guzikowce lubią takie warunki nawet bardzo. A co do użyźniania takiej gleby i wzbogacania w próchnicę, to powiem Ci, że u mnie świetnie się sprawdziło sypanie trocin, kory i liści w dużych ilościach bez względu czy bezpośrednio na glinę czy na kartony byle dużo, po dwóch sezonach cudny czarnoziem. Teraz sypałam na leśnej na kartony liście zeszłoroczne, które w workach pod chmurką do tej pory doczekały Już praktycznie próchnica się z nich zrobiła, taka ziemia liściowa cudnie wzbogaca grunt, a rośliny rosną jak szalone. Najtańszym kosztem ( obecnie jesień ) Wszystkie możliwe liście zbierać i sypać na działce w pryzmy, niech się przerabiają będą jak znalazł za rok czy dwa. Żeby nie rozwiewało można narzucić siatka taka jak przeciwko ptakom na czereśnie się zakłada o gotowe. W necie jak ogłosisz, że liście przyjmiesz pewnie niejeden zaoferuje. Po sąsiadach rozgłosić, zamiast palić niech zwożą. Będziesz miała jak znalazł.
Juzia 22:12, 07 paź 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Pomysł Ani dobry tylko glina jak zaschnie to potem namoczyc ponownie trudno więc może sadzić to co lubi takie stanowiska? Krwawnice, rdesty, lepiężniki, guzikowce lubią takie warunki nawet bardzo. A co do użyźniania takiej gleby i wzbogacania w próchnicę, to powiem Ci, że u mnie świetnie się sprawdziło sypanie trocin, kory i liści w dużych ilościach bez względu czy bezpośrednio na glinę czy na kartony byle dużo, po dwóch sezonach cudny czarnoziem. Teraz sypałam na leśnej na kartony liście zeszłoroczne, które w workach pod chmurką do tej pory doczekały Już praktycznie próchnica się z nich zrobiła, taka ziemia liściowa cudnie wzbogaca grunt, a rośliny rosną jak szalone. Najtańszym kosztem ( obecnie jesień ) Wszystkie możliwe liście zbierać i sypać na działce w pryzmy, niech się przerabiają będą jak znalazł za rok czy dwa. Żeby nie rozwiewało można narzucić siatka taka jak przeciwko ptakom na czereśnie się zakłada o gotowe. W necie jak ogłosisz, że liście przyjmiesz pewnie niejeden zaoferuje. Po sąsiadach rozgłosić, zamiast palić niech zwożą. Będziesz miała jak znalazł.

Ale po co mi krwawnice, rdesty... i inne?

Dobroci będę sypać! W pierwszej kolejności robię kompostownik trzykomorowy
Póxniej wyznaczę miejsca na zagony, szklarnię/foliak... i dopiero będę to użyźniać. Całości nie ma sensu.
sylwia_slomc... 22:43, 07 paź 2024

Juzia napisał(a)

Póxniej wyznaczę miejsca na zagony, szklarnię/foliak... i dopiero będę to użyźniać. Całości nie ma sensu.

Aaaa to pod warzywnik....to nie doczytałam, za duże zaległości mam
Makao 06:52, 08 paź 2024

Juzia napisał(a)

Och jaki cudny plan
Ach gdybym taka mądra była na początku tworzenia swojego ogrodu
Juzia 11:43, 08 paź 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Aaaa to pod warzywnik....to nie doczytałam, za duże zaległości mam

U mnie rabaty to będą jak już się wprowadzę Czyli na samym końcu... i tylko pod domem
Juzia 11:43, 08 paź 2024

Makao napisał(a)

Och jaki cudny plan
Ach gdybym taka mądra była na początku tworzenia swojego ogrodu

Też tak myślę
A to już trzeci... i pewnie jeszcze coś zepsuję
Kontonaogrod 12:14, 09 paź 2024

Juzia napisał(a)

Tylko gdzie ma odpływać?

Do studni chłonnej? Rowu melioracyjnego - jeśli jest?

Ogrodu mokrego? Rury drenarskie na nowej działce kończą się przed oczkiem, będę tam łapać wodę - zobaczymy jak się to będzie sprawdzać
Juzia 12:26, 09 paź 2024

Kontonaogrod napisał(a)

Do studni chłonnej? Rowu melioracyjnego - jeśli jest?

Ogrodu mokrego? Rury drenarskie na nowej działce kończą się przed oczkiem, będę tam łapać wodę - zobaczymy jak się to będzie sprawdzać

No będę myśleć.

Z pod domu to też będę ciągnąć drenaż do oczka... ale tam z warzywnika to nie przemyślałam
Zobaczę jak to będzie wyglądać po zimie.
Juzia 12:33, 09 paź 2024

Takie widoki rano z sypialni będę

I niespodzianka

Miałam iść szukać po lesie... a one u mnie na działce urosły
sylwia_slomc... 12:48, 09 paź 2024

Juzia napisał(a)

U mnie rabaty to będą jak już się wprowadzę Czyli na samym końcu... i tylko pod domem

Wiem ale myślałam, ze już rozkminiasz jak pod nie ziemię poprawić stąd nietrafiona rada