Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Polon 13:45, 03 lis 2025

Juzia napisał(a)
Lektura obowiązkowa

Ziarno Świadomości

Obejrzane

Nie znałam wcześniej, więc bardzo dziękuję za link. ♥️♥️♥️
Taka refleksja u mnie, że o ziemi-glebie teraz bardzo dużo się mówi, kiedyś w ogóle nie była tematem takiej rozkminy. No i po filmie poukładało mi się, dlaczego tak jest. Jesteśmy jednym z pierwszych pokoleń, przynajmniej w Polsce, które musi borykać się ze zrujnowaną glebą. Kiedyś były gleby lepsze, gorsze, o różnej strukturze, ale zawsze do czegoś tam się nadawały. Teraz mamy grunt pozbawiony życia.
Juzia 14:17, 03 lis 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Słyszałam o nim dawno temu jeszcze przed premierą. Dzięki, że dałaś cynka, bo byłam pewna, że dostępny będzie tylko na seansach objazdowych. Jutro sobie obejrzę.

Nie ma za co Sama trafiłam na niego przypadkiem!
Albo i nie był to przypadek

Juzia 14:20, 03 lis 2025

Konieczki napisał(a)
Świetny ten twój ogród, faktycznie jesienią super kolorowy. Ja chyba zachorowałam na ambrowca
A liście z kamieni to odkurzaczem wciągasz?

Ziarno obejrzane, puszczam dalej w świat

Kolorowo jest.... ale ciągle mokro :/
Ambrowca warto mieć! Piękne są.

Liście czekam aż wiatr zwieje pod rabaty i wtedy zbieram ręcznie do worków jesienią... ale nie wszystko i nie dokładnie
Po zimie zbieram drugi raz i tylko z brzegów rabat jak jest sporo.
Na rabatach zostaje kołderka do rozłożenia
Juzia 14:22, 03 lis 2025

Kordina napisał(a)
Znam z YT i oglądałam wcześniejsze, nawet uczestniczyłam w zbiórce na rzecz Serce się raduje na NORMALNOŚĆ. Prosty Człowiek jest etyczny i moralny, tylko jakoś celebrytom różnej maści z tym nie po drodze, nie wspominając przedstawicieli władz wszelakich...

Ja nie słyszałam wcześniej o tym filmie.... ale wszystko co w filmie wiedziałam już od dawna
Wczoraj było rodzinne oglądanie
Juzia 14:27, 03 lis 2025

Polon napisał(a)

Obejrzane

Nie znałam wcześniej, więc bardzo dziękuję za link. ♥️♥️♥️
Taka refleksja u mnie, że o ziemi-glebie teraz bardzo dużo się mówi, kiedyś w ogóle nie była tematem takiej rozkminy. No i po filmie poukładało mi się, dlaczego tak jest. Jesteśmy jednym z pierwszych pokoleń, przynajmniej w Polsce, które musi borykać się ze zrujnowaną glebą. Kiedyś były gleby lepsze, gorsze, o różnej strukturze, ale zawsze do czegoś tam się nadawały. Teraz mamy grunt pozbawiony życia.

Na zdrowie!

Żeby tylko producenci paszy dla ludzi zechcieli posłuchać...
Jak rozmawiam z lokalnymi rolnikami - przedsiębiorcami ich nazywam... to jak grochem o ścianę. "Pani... bez oprysków nic nie będzie. Bez nawozów nic nie będzie."
No jakoś kiedyś było
Ale jak się ma sryliony hektarów do przerobienia.... no to aby szybciej, aby skończyć i kasę zgarnąć. Reszta ich nie obchodzi. A mąki ze swojego pola to jeść nawet nie chcą
olciamanolcia 21:24, 03 lis 2025

Ja pierdziu- cudowna jesień ♥️

A moje ambrowce są wybarwione - ten z chropowatą korą przechodzi w czerwień - ten drugi zielono-żółty. Kurde nic już rozumie - w zeszłym sezonie były niemalże jednakowe
Marcin89 21:57, 03 lis 2025

olciamanolcia napisał(a)

A moje ambrowce są wybarwione - ten z chropowatą korą przechodzi w czerwień - ten drugi zielono-żółty. Kurde nic już rozumie - w zeszłym sezonie były niemalże jednakowe
Też mam zagadkę. Jeden idzie w czerwień (jak rok temu), a drugi żółty i gubi liście już (rok temu bardziej kolorowy). Jeśli wilgotność wpływa - to nie umiem ocenić, czy bardziej sucho ma ten na słońcu, czy ten w mniej słonecznym miejscu, zaś w trawniku (a trawa zabiera mu wodę).

Juzia 10:23, 04 lis 2025

olciamanolcia napisał(a)

Mój zaczyna powoli wybarwiać się na żółto?!??!
Nigdy tak nie miał. Zawsze szedł w bordo i czerwień.... teraz czerwony ma tylko czubek
olciamanolcia 10:25, 04 lis 2025

Marcin89 napisał(a)
Też mam zagadkę. Jeden idzie w czerwień (jak rok temu), a drugi żółty i gubi liście już (rok temu bardziej kolorowy). Jeśli wilgotność wpływa - to nie umiem ocenić, czy bardziej sucho ma ten na słońcu, czy ten w mniej słonecznym miejscu, zaś w trawniku (a trawa zabiera mu wodę).

A wiesz że to może być kwestia gleby?
Jeden ten bardziej zielony rośnie w pasie gliny ten czerwony ma inne podłoże
Juzia 10:25, 04 lis 2025

Marcin89 napisał(a)

U mnie jest baaaardzo mokro i ambrowiec robi się powoli żółty.
A zawsze był czerwony. I u mnie piaski i sucho zwykle.
To może ten żółty to od wody jednak?