Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Juzia 15:26, 11 lis 2025

Taki kawałek mi jeszcze został w jagodniku, bo zapomniałam o miejscu dla aronii

Aronia już jest. Czekam tylko aż kopacz dołków mi się wykuruje

A tak wygląda reszta

29 krzewów owocowych i 15 krzewinek, plus trochę truskawek i poziomek. Kilka traw ozdobnych żeby nie było nudno i sterylnie

Wyszło pasiaście/kolorowo

Pod samymi krzakami dałam całkiem przekompostowane trociny i igły sosnowe, w rzędach trociny trochę już przeleżałe , a na ścieżkach totalne świeżaki.
Może tragedii z tego nie będzie

I poszło więcej trocin niż zakładałam.
Prawie 5 big-bagów
Resztkę wysypałam na "pole"

Plan był żeby to przetalerzować... no ale nie ma warunków :/

Myślę jeszcze nad siatką cieniującą na płot, żeby takich przeciągów nie było... ale nie jestem na 100% pewna. Czy to się w takim miejscu w ogóle sprawdzi? I to jeszcze na zimę?

LIDKA 15:42, 11 lis 2025

Juzia jak stoi kosz to dopiero widać że skarpy masz alpejskie (wysokie bardzo).

Dobra robota z jagodnikiem. Trociny zszarzeją z czasem i kolory się wyrównają.
Kordina 16:59, 12 lis 2025

Juzia napisał(a)

Juzia!! Gdzie Ty tyle energii dorwałaś, dawaj trochę, nie bądź taka!
Uświadom mi co to za klapa niebieska? Od szamba?
sylwia_slomc... 17:18, 12 lis 2025

Zdjęcia pooglądałam, piękne przebarwienia w ogrodzie Czytam o tym gruncie pod warzywnik. Jesli zebrane było 2 metry z wierzchu to trzeba dać tam sporo obornika( nie granulowanego), liści, kompostu żeby ta gleba ożyła w potrzebne pierwiastki, bakterie, grzyby i podziemne zwierzęta np dżdżownice. Dopiero jak to dobro przepracuje jest sens cokolwiek uprawiać. Musi się ustalić nowa równowaga biologiczna w glebie...
Napracowałaś Się w jagodniku nie mało.
Juzia 19:36, 12 lis 2025

LIDKA napisał(a)
Juzia jak stoi kosz to dopiero widać że skarpy masz alpejskie (wysokie bardzo).

Dobra robota z jagodnikiem. Trociny zszarzeją z czasem i kolory się wyrównają.

A no właśnie! One na zdjęciach się wydają małe... a tam metry skarp

Kolory mi nie przeszkadzają w sumie. Może nawet lepiej że ścieżki są widoczne
Juzia 19:49, 12 lis 2025

Kordina napisał(a)

Juzia!! Gdzie Ty tyle energii dorwałaś, dawaj trochę, nie bądź taka!
Uświadom mi co to za klapa niebieska? Od szamba?

No już mi się wykończyła ta energia właśnie.
Drugi raz mnie jakieś przeziębienie próbuje brać
Chyba od roboty w mżawce

To studzienka wodomierzowa. Takie dziwne miejsce trochę, no ale inaczej się nie dało.
Juzia 19:56, 12 lis 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Zdjęcia pooglądałam, piękne przebarwienia w ogrodzie Czytam o tym gruncie pod warzywnik. Jesli zebrane było 2 metry z wierzchu to trzeba dać tam sporo obornika( nie granulowanego), liści, kompostu żeby ta gleba ożyła w potrzebne pierwiastki, bakterie, grzyby i podziemne zwierzęta np dżdżownice. Dopiero jak to dobro przepracuje jest sens cokolwiek uprawiać. Musi się ustalić nowa równowaga biologiczna w glebie...
Napracowałaś Się w jagodniku nie mało.

Niby brzydka pogoda...ale jesień ogólnie ładna, bo rośliny się pierwszy raz tak kolorowo przebarwiają i liście za szybko nie opadły.

Wiem o urabianiu ziemi Przecież sieję poplony cały czas Raz już obornik był rozrzucany i na tym się nie skończy.
Wysypuję co mam, chwasty, trawę. Liście spadają same z lasku obok i dodatkowo zbieram u siebie z ogrodu.
Mam nadzieję, że dostanę jeszcze trochę trocin.... to też tam wysypię jeszcze przed następnym siewem.
Do warzyw jeszcze daleka droga. W przyszłym sezonie będzie robiony sad
UlaB 22:14, 12 lis 2025

No, dałaś po robocie! Fajnie to wygląda. Chyba tez podzwonie po okolicy działki popytać czy maja trociny w bigbagach.

Miałam na działce siatkę cieniującą przez sezon czy dwa na fragmencie siatki ogrodzeniowej i jednej bramie - w najwyzszej czesci działki. Na zime z kolei przez kilka lat z rzędu mocowaliśmy taką siatke od zachodniej strony otwartej wiaty ze stołem, zeby nam snieg i deszcz za mocno nie zawiewały. Sprawdzalo sie to calkiem dobrze.

Juzia 10:54, 13 lis 2025

UlaB napisał(a)
No, dałaś po robocie! Fajnie to wygląda. Chyba tez podzwonie po okolicy działki popytać czy maja trociny w bigbagach.

Miałam na działce siatkę cieniującą przez sezon czy dwa na fragmencie siatki ogrodzeniowej i jednej bramie - w najwyzszej czesci działki. Na zime z kolei przez kilka lat z rzędu mocowaliśmy taką siatke od zachodniej strony otwartej wiaty ze stołem, zeby nam snieg i deszcz za mocno nie zawiewały. Sprawdzalo sie to calkiem dobrze.

Trociny najpewniej to z tartaku. Tylko nie wiem czy w bigbagach mają. Chyba, że kupisz sobie swój i Ci nasypią
Ja trociny dostałam od firmy budowlanej. Zebrało im się przez lata

To chyba zaryzykuję z tą siatką
Jak tylko wyjdziemy rodzinnie z domowego szpitala

UlaB 11:39, 13 lis 2025

Tak, mam na myśli tartaki - kilka ich jest w okolicy naszego rancza. Jeśli na coś nie przerabiają to pewnie mają, przyjdzie pora to podzwonię i popytam. Będę podglądać jak Ci sie spisują te trociny w jagodniku. U nas w jagodniku leży mata - bo chwasty - i na wierzchu sypnięte trochę kory żeby mnie to aż tak bardzo nie denerwowało. Z bardzo ciężkim sercem to zrobiłam ale nie było czasu na wyczyszczenie całości, tylko okolice krzaczków. Oczywiście przez ta mate też wyłazi tu i tam podagrycznik, a skrzyp nawet lepiej sobie z tym radzi, ale sukcesywnie usuwam i z roku na rok jest tego coraz mniej. No i oczywiście pod spodem coś mi ryje, ale na szczęście krzaczki oszczędza. Mam nadzieje, że niedługo usunę szmatę i będzie jak należy.

Wiesz, mocno Ci pewnie ta siatka cieniująca na ogrodzeniu nie pomoże, ale trochę na pewno wyhamuje wietrzysko.