Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jestem w polu

Jestem w polu

Anusia 22:24, 30 wrz 2017

Warmia napisał(a)

Sezon dał nam w kość i jeszcze się nie skończył, a my lekko opadliśmy z sił.

Coś wiem na ten temat dlatego ja zwolniłam bardzo. Trochę zajmie mi to dużo czasu bo moje zdrowie lekko szwankuje, mam ucisk na kręgu szyjnym, czekam na wizytę do neurologa. Wcześniej się wzbraniałam przed jakimikolwiek wizytami u lekarza a teraz już nie ucieknę
Warmia 22:32, 30 wrz 2017

Anusia napisał(a)

Coś wiem na ten temat dlatego ja zwolniłam bardzo. Trochę zajmie mi to dużo czasu bo moje zdrowie lekko szwankuje, mam ucisk na kręgu szyjnym, czekam na wizytę do neurologa. Wcześniej się wzbraniałam przed jakimikolwiek wizytami u lekarza a teraz już nie ucieknę

My też w pewnym momencie stwierdziliśmy, że dość i wszystko w ogrodzie żyło swoim życiem, a my omijaliśmy go szerokim łukiem Teraz powoli wracają mi chęci do grzebania w ziemi i nawet bym kilka roślin przesadziła, ale to trochę roboty i tak się miotam, czy się za to brać jeszcze w tym sezonie, czy czekać do wiosny.
Anusia 22:36, 30 wrz 2017

W tej kwestii nie poradzę. Ja wszelkie przesadzanie staram się zakończyć z ostatnim dniem września. Póżniej mam obawy, ze coś nie zdąży się ukorzenić i nie przetrwa zimy.
Warmia 22:41, 30 wrz 2017

Anusia napisał(a)
W tej kwestii nie poradzę. Ja wszelkie przesadzanie staram się zakończyć z ostatnim dniem września. Póżniej mam obawy, ze coś nie zdąży się ukorzenić i nie przetrwa zimy.

A mnie to się nie bardzo chce
Warmia 22:49, 30 wrz 2017

Magleska napisał(a)

Wcale się nie dziwię .... też bym nie oddała ,a nawet nie pożyczała

Gardener27 15:52, 01 paź 2017

Marta Twój warzywnik pomimo października wciąż zachwyca Skrzynie są bardzo eleganckie i zawsze dobrze będą się prezentować bez względu na porę roku.
Ty się tak nie miotaj z tymi myślami o przesadzaniu roślin, dopiero co byłaś chora, zdrowie ważniejsze.
Warmia 19:29, 01 paź 2017

Gardener27 napisał(a)
Marta Twój warzywnik pomimo października wciąż zachwyca Skrzynie są bardzo eleganckie i zawsze dobrze będą się prezentować bez względu na porę roku.
Ty się tak nie miotaj z tymi myślami o przesadzaniu roślin, dopiero co byłaś chora, zdrowie ważniejsze.

Widzisz, to nie takie proste. Patrzę na tę swoją zieleninę za oknem i tak bym kilka z nich miejscami pozamieniała lub wymieniła na coś innego ale jak widzę ile to roboty to ręce i gacie opadają.
Pewnie coś tam jednak przesadzę, ale na pewno nie sama.
Gruszka_na_w... 20:45, 01 paź 2017

Warmia napisał(a)

Widzisz, to nie takie proste. Patrzę na tę swoją zieleninę za oknem i tak bym kilka z nich miejscami pozamieniała lub wymieniła na coś innego ale jak widzę ile to roboty to ręce i gacie opadają.

U mnie podświadomy przymus zmian od takiego patrzenia przez okno nastąpił w marcu, a potem pod koniec sierpnia. Odległość czasowa między atakami była na tyle duża, że mogłam zregenerować siły i uniknąć opadu rąk i gaci. To pierwsze bym jakoś zniosła.

Przepiękną masz biżuterię ogrodową. W warzywniku wszystko się cudownie dopełnia.
Możesz być dumna ze swoich selerów. A zdjęcia tradycyjnie przepiękne.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Warmia 20:59, 01 paź 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

U mnie podświadomy przymus zmian od takiego patrzenia przez okno nastąpił w marcu, a potem pod koniec sierpnia. Odległość czasowa między atakami była na tyle duża, że mogłam zregenerować siły i uniknąć opadu rąk i gaci. To pierwsze bym jakoś zniosła.

Przepiękną masz biżuterię ogrodową. W warzywniku wszystko się cudownie dopełnia.
Możesz być dumna ze swoich selerów. A zdjęcia tradycyjnie przepiękne.

A mnie potrzeba zmian nawiedza od początku roku, ale w tym sezonie najważniejszy był warzywnik. Muszę przesadzić brzozę pendulę i trzyletnią tuję i tak się zastanawiam, czy jeszcze teraz, czy poczekać do wiosny. Ot dylemat

A selery urosły takie duże dzięki Tobie. To od Ciebie wiem co zrobić, żeby tak ładnie wyrosły. W przyszłym roku będę obsypywać pory tak jak radzisz, więc mam nadzieję, że one też urosną większe, chociaż i tak są ładniejsze od zeszłorocznych. Dziękuję Haniu za cenne rady.
Gruszka_na_w... 21:10, 01 paź 2017

To Hani Andrus trzeba dziękować. Byłam tylko pośrednikiem w przekazywaniu wiedzy o uprawie selerów. A w porach szkolił mnie mój tato.
Nie chcesz tego usłyszeć, ale te drzewka przesadziłabym teraz. Jesienią wilgotność powietrza i gleby bardziej sprzyja takim zabiegom.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies