Iza jakby kazdy sobie pisal co chce i jak chce, to odbiorca, czytacz tego danego jezyka nic by nie zrozumial

Sa reguly pisowni i w ponizej podanym linku to pokazuje.
https://bar.wikipedia.org/wiki/Boarische_Grammatik_(Pronomen)
To oczywiscie maly kawaleczek bawarskiej pisowni i zasad gramatyki.
,,Mai, sche is schō, wenn's sche is bai uns in Bayan, is ned aso? ,,-
Wierze ze u Was mowi sie inaczej, to prawa ze praktycznie w kazdej wiosce, miescinie ten dialekt jest inny, ale....podstawy sa te same.
Herumtreiber. Podawalam przyklad Herumtreiber a nie Herumtreiben a to roznica
Bayern to nazwa niemiecka a nie bawarska

Najciesciej i prawidlowo ( a przynajmniej tak podaje Urzad jezykow i mniejszosci jezykowej w Monachium)to Boarisch lub Bairisch.I tu przytocze tez wyzej podana nazwe Bayan.
Podam przykladowo:
Hallo, ich bin Peter und ich komme aus München ( poprawny jezyk niemiecki)
Habedere, i bi da Peda und kumm vo Minga ( poprawny dialekt bawarski)
Czesc, jestem Piotr i pochodze z Monachium ( tlumaczenie )
I tak przykladowo w mojej okolicy na Monachium nie mowia München tylko
Mincha....

ale.....Pisza wszyscy poprawnie czyli Minga w dialekcie bawarskim
Sa slowniki w tym dialekcie, sa ksiazki o przeroznej tematyce, sa ksiazki do nauki. Moje dziecko dawno temu uczylo sie go w szkole( krotko)...
Znajac ten dialekt, zwiekszasz swoje szanse zeby dostac sie na Uniwersytet...
W 2009 roku UNESCO uznalo dialekt bawarski jako zagrozony i godny ochrony i wpisalo go do Europejskiej Karty Jezykow Regionalnych i Mniejszosciowych.
Prawdziwi bawarczycy nie rozmawiaja w jezyku niemieckim tylko w swoim dialekcie. Wiekszosc po prostu nie potrafi(mowie tu o starszej generacji).
I jako ciekawostke na koniec dodam, ze dialekt bawarski jest duzo starszy od ...jezyka niemieckiego
Pfiadi Gott Izabela, Serwus und Tschüs

p.s
Jezeli masz ochote to zapraszam na rozmowe prywatna o tym pieknym dialekcie, tutaj miejsce zostawimy kwiatkom i ogrodom
Katl.