Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

AsiaK_Z 08:21, 21 sty 2016

O matko i córko! Zawsze byłam zdania, że język niemiecki nie dla mnie Niemiecka języka = trudna języka
Miłego dnia
Pszczelarnia 10:41, 21 sty 2016

Świetny wykład!

A że bawarski jest zagrożony to nie wiedziałam.

I okazuje się, że "na chatki" chodzi się też w dialektach niemieckich.

Basilikum 13:55, 21 sty 2016

U nas w przedszkolu mowi sie do dzieci po niemiecku i bawarsku, czyli kazdy mowi jak potrafi i jak dzieci rozumieja (sa takie, ktore nie zanaja Hochdeutsch). Wiekszosc bawarskich dzieci rozumie hochdeutsch ale mowi tylko po bawarsku. Pozniej maja na poczatku troche w szkole Problem, bo w szkole ucza sie pisac po niemiecku. Jak mi kiedys nauczycielka tlumaczyla, moga mowic po bawarsku ale pisac po niemiecku. Mojego meza dzieci znaja bawarski ale czesto w rozmowach wylapujemy, ze Maja ograniczone slownictwo. Nie znaja znaczenia wielu slow. Wychowywali sie w miescie i ich koledzy to obcokrajowcy w wiekszosci.
Jest tu duzo klubow, zwiazkow i stowarzyszen w ktorych pielegnuje sie jezyk i kulture. Ja rozumiem bawarski w duzej czesci ale mowie glownie po niemiecku. Czasami uzywam bawarskich slow. W pracy sie smieja, bo ja pracuje w grupie z kolezanka z Turyngii i lepiej znam bawarski niz ona.

U nas w pracy dzis byla opowiadaczka bajek. Tak pieknie powiedziala nam bajke Frau Holle, ze jeszcze jestem w krainie basni marzy mi sie zrobienie takiego kursu. Moze kiedys
hanka_andrus 13:58, 21 sty 2016

O tu dywagacje językowe! Nie przyłączę się, bo ja nie jestem poliglotką.
Ale ciekawie opowiadacie, więc podczytuję.
Basilikum 14:03, 21 sty 2016

Haniu bo Bawarski jest fajny, talko troche mi sie czasami jezyk lamie Od niedawna mamy znajomych z Frankonii i uwielbiam ich odmiane bawarskiego
Pszczelarnia 14:20, 21 sty 2016

Opowiadaczka bajek! Nasza pani ze świetlicy pozaszkolnej była taką opowiadaczką. I ja do dziś pamiętam obrazy z tych bajek i nastrój: izba z drewniana podłogą, piec kaflowy i taka pluszowa kanapa.

Kiedyś pracowałam w domu i ogrodzie u takiej Pani (w Bawarii), która miała własny Puppentheater (szyła i wystawiała spektakle i jeździła z nim po przedszkolach i szkołach z przedstawieniami) - to dopiero była przygoda mojego życia.

Wyglądała jak "gute hexe" z bajek.
Basilikum 14:33, 21 sty 2016

nasza pani mila dzis kolowrotek i on jej opowiadal bajki. Lalki tez byly i mysz Mam troche zdjec na przedszkolnym aparacie jutro Wam wstawie. Dzis mamy jeszcze wieczor bajek dla rodzicow, wiec bede miala jeszcze raz okazje jej posluchac. Ona taki czar na dzieci rzucila, ze siedzialy cichutko z otwartymi buziami.
Pszczelarnia 15:08, 21 sty 2016

Już się cieszę na zdjęcia bajarki.
hanka_andrus 15:12, 21 sty 2016

Bo dzieci lubią bajki na żywo! A jeszcze jak obca pani opowiada i ma rekwizyty, to już teatr pierwsza klasa! Zazdroszczę.
Anda 15:31, 21 sty 2016

Fajnie, tez bym poszla na taki wieczor A opowiada po niemiecku czy po bawarsku?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies