Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Basilikum 16:12, 21 sty 2016

a wiesz co hihi, ze ja sie tak wsluchalam w ta bajke, ze sama nie wiem wydaje mi sie, ze Hochdeutsch. Wlasnie sie nad tym zastanawialam przed chwila na treningu i poprostu nie mam pojecia. Ja nawet z nia rozmmawialam o kursach ale nie wiem w jakim jezyku hihi
Juz sobie w necie obkukalam kursy i bede szefowa namawiac by mi sfinansowala. I kolezanke dzis wezme na widelec, by ze mna pojechala i bedziemy razem teatr dla dzieci robic. Ja uwielbiam dzieciom czytac ksiazki, uwielbiam opowiadac bajki i robic teatrzyk na podlodze ale to wszystko potrzebuje oglady i fachowego oka. Bylam kiedys juz na warsztatach z ta pania i troche sie nauczylam.
Troche fotek i cos o niej jest na stronie www.elfentau.de
Basilikum 17:01, 21 sty 2016

wlasnie czytam polskie wadomosci i wyczytalam, ze zmarl Boguslaw Kaczynski Polska kultura poniosla wielka strate
17:03, 21 sty 2016
Trzymam kciuki za start w biegach,na pewno nie bedziesz ostatnia,czyli cel zostanie osiągnięty.

Niemiecki zawsze uważałam za taki "czysty" w przeciwieństwie do angielskiego,bo w filmach niemieckich zawsze tak wyraznie mówią
A tu takie zdziwko na te dialekty

Piekny zimowy pejzaż u Ciebie

Ja też dzieciakom bajkę o Pinokiu w przedszkolu czytałam,nie umiem linkować
w google wpisuje się Leśna Polana Rączna,wchodzi sie na galerię i sa zdjęcia zatytułowane"Spotkanie z Rodzicem-Błękitna Wróżka"
Wycharakteryzowałam się na błękitną wróżke z Pinokia
Było cacy,synek pytał mnie ostatnio,kiedy znów przyjdę im bajke przeczytać
Za rok,jak schudnę i wbiję się w suknię ślubna,to przerobię sie na Królową Śniegu i dam czaduMoże przeczytam Dziewczynke z zapałkami? Takie przedświąteczne klimaty w przedszkolach z czytaniem bajek są mega fajne
Basilikum 18:57, 21 sty 2016

W calych Niemczech sa duze roznice. U Ewy tez na pewno sie mowi inaczej niz Hochdeutsch. Ja bylam w Düsseldorfie to tam tak miekko mowili i czesto sie dziwilam, ze ja sie inaczej wypowiadac uczylam i nie wiedzialam o co chodzi. Wtedy dopiero zaczynalam moja przygode z niemieckim. Kogos z Berlina bym chyba nie zrozumiala gdyby mowil dialektem.

Znalazlam zdjecia fajne Ja duzo korzystam z teatrzyku na podlodze, szczegolnie przed swietami. Musze troche poszerzyc repertuar.
Bogdzia 20:34, 21 sty 2016

Praca z dziecmi jest wspaniała.
Anda 11:54, 22 sty 2016

W Niemczech duzo roznych dialektow, to prawda. Najczysciej po niemiecku chyba mowia w trojkacie Hanower, Brunschwik i Bremen.
Tu gdzie mieszkam duzo ludzi mowi w Eifler Platt, bo tu blisko jest die Efeil.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Basilikum 12:04, 22 sty 2016

Ewa ja duzej czesci nie znam wogole. O plattdeutsch czytalam ostatnio, ze to nie Dialekt tylko jezyk.

Opowiadaczka bajek z wczoraj

snuj sie snuj niteczko opowiedz nam bajeczke
Anda 12:12, 22 sty 2016

Cytat z Wikipedii:
"Als Niederdeutsch oder Plattdeutsch wird die in Norddeutschland sowie im Osten der Niederlande verbreitete westgermanische Sprache bezeichnet, die eine Vielzahl unterschiedlicher Dialektformen besitzt und sich aus dem Altsächsischen entwickelt hat."

To jezyk zachodnio-germanski.

Cale szczescie mi wystarczy polski i niemiecki
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 12:36, 22 sty 2016

Wij się wij wrzeciono .... Pięknie, choć ja bym pani bajarce inną fryzurę zrobiła w ramach charakteryzacji .
Basilikum 14:56, 22 sty 2016

oj fryzura tez mi jakos nie pasuje ale znam pania od 5 lat i zawsze taka miala