Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Anda 20:35, 09 paź 2016

violka171 napisał(a)
właśnie ,korzystając z okazji tematu róż,powiedzcie jak to jest bo są różne opinie
jedni mówią by róże sadzić by miejsce szczepienia było nad ziemią a inni że w ziemi
czy to tylko dotyczy róż sadzonych z gołym korzeniem?czy na wiosnę miejsce szczepienia odkrywamy też czy jak?

Wszystkie profesjonalne szkółki które znam, również producenci zalecają sadzenie miejsca szczepienia 5 cm pod ziemią, czyli tak na szerokość dłoni. To dotyczy wszystkich róż. Zimą dodatkowo robi się jeszcze kopczyki, tak na ok. 20cm. Te wiosną rozrzucamy dookoła róży.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Basilikum 20:42, 09 paź 2016

Ewa moja rza posadzona ale kopczyk zrobie w litopadzie jakos? teraz za szybko jeszcze chyba

bylam dzis przy tej ladnej pogodzie na cmentarzu i wybralam ziemie z jednej strony, wylozylam mate i nasypalam kamyczkow. Zsotaly mi jeszcze dwie strony ale tam juz tak latwo nie pojdzie potrzebuje lopate i taczke. Przy okazji wywalania nieotrzebnej ziemi znalazlam ladna turzyce, posadzilam na szybko do doniczki ale chyba w ziemi jej lepiej bedzie?
jutro zrobie fotke, moze rozpoznacie co to za jedna
iwka 20:44, 09 paź 2016

Basilikum napisał(a)

Iwka siedzen mam 3 szt Tak sie patrze na tym zdjeciu, ze moze by im tak noge pomalowac
pewnie że pomaluj, będą jeszcze ładniejsze. Kręcą się?
Basilikum 20:48, 09 paź 2016

a wiesz, ze nie wiem czy sie kreca? stoja tak od kiedy tu jestem pod ta sciana i jakos nie ielismy porzeby sie krecic.
Kiedys robiam cos w ogrodzie i obok zarzymal sie jakis facet i pytal czy chce je sprzeda, bo one niby jakiec markowe sa. Zeby byly marowe to ja nie widze wogole ale dla nas maja bardzo duza wartosc sentymentalna i za zadne pieniadze ich nie sprzedamy
iwka 20:51, 09 paź 2016

ja bym się kręciła, nie umiem usiedzieć w miejscu, nawet teraz nogą macham coś nie tak ze mną

też mi wpadły w oko jak tylko je zobaczyłam, śliczne są
Basilikum 20:54, 09 paź 2016

one tak w sumie stoja, ze sie nie da krecic, jutro sprawdze
violka171 21:08, 09 paź 2016

Anda napisał(a)

Wszystkie profesjonalne szkółki które znam, również producenci zalecają sadzenie miejsca szczepienia 5 cm pod ziemią, czyli tak na szerokość dłoni. To dotyczy wszystkich róż. Zimą dodatkowo robi się jeszcze kopczyki, tak na ok. 20cm. Te wiosną rozrzucamy dookoła róży.

dziekuję Ewa
violka171 21:08, 09 paź 2016

Basilikum napisał(a)
Ewa moja rza posadzona ale kopczyk zrobie w litopadzie jakos? teraz za szybko jeszcze chyba

bylam dzis przy tej ladnej pogodzie na cmentarzu i wybralam ziemie z jednej strony, wylozylam mate i nasypalam kamyczkow. Zsotaly mi jeszcze dwie strony ale tam juz tak latwo nie pojdzie potrzebuje lopate i taczke. Przy okazji wywalania nieotrzebnej ziemi znalazlam ladna turzyce, posadzilam na szybko do doniczki ale chyba w ziemi jej lepiej bedzie?
jutro zrobie fotke, moze rozpoznacie co to za jedna

tak masz rację na kopczyki jeszcze czas
Kindzia 09:27, 10 paź 2016

Nie prawda. Wszystkie róże sadzone z gołym korzeniem kopczykuje się od razu!!!! Wiosną też, na minimum trzy tygodnie. Jesienią aż do wiosny. Miejsce szczepienia powinno być pod ziemią 5 cm, jak pisze Hania. To miejsce, które powinno być szczególnie chronione.
Dobrze przycięłaś róże do przesadzenia, kopczyki usyp i możesz zapomnieć do wiosny. Chyba, że będzie sucho, to podlewaj od czasu do czasu te zakopczykowane. Po południu wstawię zdjęcia moich przesadzanych w sobotę, zobaczysz jak wyglądają teraz.
Basilikum 14:07, 10 paź 2016

Kindziu dziekuje za pomoc
jutro usypie kopczyk, dzis juz nie dam rady, bo wroce z pracy juz w nocy.

Dostalam od mojego nowego pracodawcy, info, ze mnie chca i ciesza sie, ze zasile ich szeregi teraz musze tu wszystko zalatwic, by mnie puscili jak najszybciej.