Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Pszczelarnia 15:21, 30 paź 2015

Iza, widzę już przygotowania do Martinsumzug z latarenkami.
Bardzo ciekawy Twój wątek. Za recepty kuchenne dziękuję i pokaz tłoczenia soku jabłkowego.
Robiłas kiedyś Roestli? Nie wiem jak mam zszatkować kartofle do niego? Jak pokroję nożem, to nie dają takiej chrupiącej skórki. Zetrzeć je na tarce?
Basilikum 17:07, 30 paź 2015

Röstli znam tylko z nazwy, nigdy nie jadlam ani nie robilam. To chyba nie nasze rejony. Spytam meza i poszperam pozniej po necie i gazecie.
martinszug u nas za dwa tygodnie w niedziele. Teraz zaczynaja sie ferie Z dzieciakami juz dawno zrobilam latarenki. W tym roku mamy zaby
Skoro nie moge sie podzielic poradami ogrodniczymi i moj ogrod narazie malo fotogeniczny to chociaz troche przepisow wrzuce i robotek

wlasnie zamiatam liscie przed wejsciem ale zaraz bedzie ciemno.
Pszczelarnia 17:33, 30 paź 2015

.
Anda 17:50, 30 paź 2015

Rösti sie robi na tarce, na tych najgrubszych oczkach. Tak samo jak placki ziemniaczane, tylko wlasnie takie grube wiory trzeba zrobic. Pol kilo kartofli, jedno duze jajo,troche maki, sol i pieprz, i smazymy na duzej ilosci tluszczu. Tutaj nazywaja sie Kartoffelpuffer. Moj M lubi do tego mus jablkowy

U nas Martinszug za dwa tygodnie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Basilikum 17:56, 30 paź 2015

No u nas wlasnie sa Kartoffelpuffer i na drobnej tarce sie robi. No i z musem jablkowym koniecznie. Moj maz dopiero ode mnie sie nauczyl, ze mozna to z czyms innym jesc
Ewo bedziemy razem marcina swietowac Ja bede musiala troszke skrocic wycieczke nad Ammersee. Normalnie program jest do 15 ale na 15:30 musze byc w pracy.
Anda 18:01, 30 paź 2015

Heh, tutaj to co 50 km sa juz regionalne odmiennosci Moj M lubi tylko takie z grubych wiorkow i koniecznie z musem jablkowym. Nowych rzeczy woli nie probowac. Was der Bauer nicht kennt, isst er nicht

Na Marcina juz sie ciesze. Taki fajny klimat jest wtedy. Tylko my zawsze chodzimy w piatek po, a Marcin jest w srode chyba.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Basilikum 18:14, 30 paź 2015

u nas tez co kawalek inna kuchnia moj maz ma takich kilka potraw z dziecinstwa, ktore sa naprawde bardzo regionalne, sasiedzi tego nie znaja Moj na szczescie wszystkiego probuje i sam w kuchni urzeduje. Jest u nas w domu specjalista od mies i ryb i od produkcji kielbas. Najczesciej gotuje w niedziele a ja tylko ziemniaki obieram. On jest tylko takim dokladnym nasladownikiem przepisow, ze mi skora cierpnie jak wyciaga swoja lyzke do wazenia przypraw i odmierza 1,5 grama czegos tam. ja sypie wszystko na oko hihi

Marcin jest w srode. My mamy w przedszkolu mala wewnetrzna uroczystosc bez rodzicow. Dzieci odgrywaja historie marcina i spiewamy piosenki. A w niedziele bedziemy szli z latarniami, spiewali, bedzie kon z Marcinem i poncz i slodkosci i Georgbläser. Fajne to jest.
Jana 18:20, 30 paź 2015

Basilikum napisał(a)
No i polecialam na strych. Na szczescie jeden stal tuz przy wejsciu bo ciemno tam

A wnusia mamy fajnego no i dlatego tam idziemy na ten chrzest. To wlasciwie nie moj wnusio, bo ja nie mam wlasnych dzieci. No ale skoro jestem zona dziadka
jaki fajny
Kasiek 18:34, 30 paź 2015

U mnie jest Rösti i Kartoffelpuffer. Rösti jest specjalnoscia kuchni niemiecko szwajcarskiej a roznica polega ( jak mi to kiedys moj maz Bawarczyk tlumaczyl ) ze Rösti jest jak rdza, koloru miedzi, chrupiaca,koniecznie z wystajacymi waskimi kawalkami ziemniaka ( tarte na grubej tarce)
Kartoffelpuffer jest jak puch, delikatny, lekki, ziemniaki sa tarte na miazge, ciasto jest gladkie.
Rösti u nas je sie z miesem plus np zaziki, raczej na ostro, natomiast Kartoffelpuffel na slodko, z musem jablkowym.
Kondzio 18:36, 30 paź 2015

Basilikum napisał(a)
chyba nie bedzie arazie filmu, bo na lapku go nie widzimy. W aparacie mozna ogladnac a Laptop nie odbiera tego formatu. Cos musi M pokombinowac. ja sie na tym nie znam

A dzis u nas urodzila sie malenka owieczka.
Ale piękne