Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

mrokasia 15:22, 18 cze 2020

Megi, podglądam, bo też mam na tapecie rabatę z bzem Black Lace . Ten bez będzie miał ze dwa metry wysokości i szerokości. Czytałam, że będziesz go podkrzesywać, tak żeby miał gołe pnie i wyżej koronę. Ja też tak planuję robić. Trudno to trochę ogarnąć bo te nasze bzy są małe na razie i wokół mnóstwo pustego miejsca .
Miskanty wg mnie powinny być nie mniej niż metr od bzu. Bliżej mogłyby być inne niższe trawy np. rozplenice albo coś co osiągnie wysokość mniej więcej do kolana. Ja na tej rabacie planuję hortensje, rozchodniki, rozplenice. Do tego byliny kwitnące na biało i różowo. Te jeżówki gdzieś przed miskantem powinny fajnie wyglądać.
sarenka 16:03, 18 cze 2020

Kasia, niestety mam bliżej posadzone bo 70 cm od bzu. Jednego spokojnie mogę przesadzić dalej,ale drugiego nie mam gdzie, maks 10 cm a i tak na płot będzie wchodził. Zabrać go stamtąd całkiem?

Pomarańczowa linia to 150 cm
Zielona to 170-180 cm
Niebieska 80-85 cm
mrokasia 16:26, 18 cze 2020

No, ja bym chyba przesadziła te miskanty. Tego sadźca albo wysunęłabym do przodu i posadziła pomiędzy miskantem a forsycją albo przeniosła na drugą stronę.
sarenka 16:34, 18 cze 2020

mrokasia napisał(a)
No, ja bym chyba przesadziła te miskanty. Tego sadźca albo wysunęłabym do przodu i posadziła pomiędzy miskantem a forsycją albo przeniosła na drugą stronę.

W sumie mogę sadźca przesadzić i zamiast niego dać miskanta. Masz rację pomierze żeby tam między tymi roślinami było minimum metr odległości
sarenka 20:00, 18 cze 2020

Ehh chodzę ostatnio i tak patrzę na najnowsza rabatę i zgrzyta mi próbuje narazie się oswoić,ale jednak preferuje nasadzenia w równych odstępach itd. patrzę na te szałwię co kwitną i oczy mnie bolą bo one nie tak rosną ( kolor cudny). Nie wiem jak zarazić temu. Czy to na pewno układ czy to że brak chodnika i chwasty rosną obok na ścieżce. Może jak nowo kupione rośliny podrosną to się jakoś zapelni. Nie wiem. Mogłam chyba jednak pójść za głosem i sadzić bardziej w sposób linijkowy
sarenka 14:49, 19 cze 2020

mrokasia 14:54, 19 cze 2020

sarenka napisał(a)
Ehh chodzę ostatnio i tak patrzę na najnowsza rabatę i zgrzyta mi próbuje narazie się oswoić,ale jednak preferuje nasadzenia w równych odstępach itd. patrzę na te szałwię co kwitną i oczy mnie bolą bo one nie tak rosną ( kolor cudny). Nie wiem jak zarazić temu. Czy to na pewno układ czy to że brak chodnika i chwasty rosną obok na ścieżce. Może jak nowo kupione rośliny podrosną to się jakoś zapelni. Nie wiem. Mogłam chyba jednak pójść za głosem i sadzić bardziej w sposób linijkowy

Megi, to przesadź, co się będziesz męczyć . Wiem co mówię, bo symetria to moje drugie imię . Teraz staram się połączyć symetrię ze swobodą. Na rabacie część roślin sadzę rytmicznie, pod linijkę albo na mijankę a przestrzenie pomiędzy nimi wypełniam już swobodniej.
sarenka 15:16, 19 cze 2020

Kasia,tak myślę, że i bez przesadze trochę bardziej w lewo- będzie miał więcej słońca. Dam tak dwie forsycje,sadziec,dwa miskanty i bez. Tak jak pisałam odległości to będzie 1-1,3 metra.
A coś być mi tam poradziła posadzić na niższe piętro?
Bez będzie na 3 pędy puszczony
sarenka 15:33, 19 cze 2020

CD zdj z wycieczki
Chętnie się dowiem co sfotografowałam rozpoznacie?

sarenka 15:40, 19 cze 2020