Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 10:52, 27 mar 2021

Zastanawiam się gdzie posadzić Palibin i Obiele...dziś będę latać z doniczkami...ile minim słońca potrzebują? Bo zastanawiam się czy przy chodniku posadzić a tam latem słońce pewnie gdzieś do godz 13-14 jest...

Zapiszę sobie co mam do zrobienia w ogrodzie...
Wyciąć trawy
Przesadzić Red barona
Przesadzić limelight
Poszerzyć rabatę
Wyciąć byliny
Przyciąć do końca hakuro ( wiem że już późno,ale to kawałek został )
Znaleźć miejsce dla Sundae fraise- i przesadzić
Przesadzić 2 miskanty ( juz można?)
Wybrać żwir z donicy przy tarasie

A z zakupów
3 drzewa kolumnowe na rabatę z hortkami
Pissardi na nową rabatę
Poszukać drzew do posadzenia przy tarasie
Kupić parę cisów na stożki (3-6)
Przekopać nowa rabatę z obornikiem nie korą
Platany na rabatę pod drutami
Brunnera
Poszukać drzewa na rabatę przy podjeździe ( o nieregularnej koronie)

Zapalniwqc nasadzenia na nową rabatę i ułożenie...rozplenice, pissardi,cisy, coś kwitnącego ale nie wiem co....

To tyle co pamiętam...
LIDKA 11:00, 27 mar 2021

sarenka napisał(a)
Zastanawiam się gdzie posadzić Palibin i Obiele...dziś będę latać z doniczkami...ile minim słońca potrzebują? Bo zastanawiam się czy przy chodniku posadzić a tam latem słońce pewnie gdzieś do godz 13-14 jest...

Zapiszę sobie co mam do zrobienia w ogrodzie...
Wyciąć trawy
Przesadzić Red barona
Przesadzić limelight
Poszerzyć rabatę
Wyciąć byliny
Przyciąć do końca hakuro ( wiem że już późno,ale to kawałek został )
Znaleźć miejsce dla Sundae fraise- i przesadzić
Przesadzić 2 miskanty ( juz można?)
Wybrać żwir z donicy przy tarasie

A z zakupów
3 drzewa kolumnowe na rabatę z hortkami
Pissardi na nową rabatę
Poszukać drzew do posadzenia przy tarasie
Kupić parę cisów na stożki (3-6)
Przekopać nowa rabatę z obornikiem nie korą
Platany na rabatę pod drutami
Brunnera
Poszukać drzewa na rabatę przy podjeździe ( o nieregularnej koronie)

Zaplanować nasadzenia na nową rabatę i ułożenie...rozplenice, pissardi,cisy, coś kwitnącego ale nie wiem co....

To tyle co pamiętam...

Megi, hakuro tnij mocno i kiedy chcesz. Nic jej nie będzie a pięknie się zagęści, mam jedna i wiem że lubi cięcie.

Plan roboty i zakupów masz ambitny i platany widzę na liście chciejst.
to fajnie bo ja się w nich zakochałam i wierce mężowi dziurę w brzuchu że 2 to za mało. A platanów na ogrodowisku prawie nie ma.
sarenka 11:30, 27 mar 2021

Dużo tej pracy, ale dałabym radę gdyby nie to,że codzienne bóle głowy mnie eliminują z życia :/ narazie zostaje mi planowanie i mieć nadzieję,że będzie lepiej. .
LIDKA 11:38, 27 mar 2021

sarenka napisał(a)
Dużo tej pracy, ale dałabym radę gdyby nie to,że codzienne bóle głowy mnie eliminują z życia :/ narazie zostaje mi planowanie i mieć nadzieję,że będzie lepiej. .

ojej
Bóle głowy są wykańczające. koniecznie trzeba znaleźć przyczynę i ja wyeliminować.

życzę Ci zdrowia bo jak zdrowie jest to z reszta życia można dać radę.
MiluniaB 11:51, 27 mar 2021

Ból głowy znam doskonale. Niestety podczas przeprowadzki w zeszłym roku bóle migrenowe nie pozwalały mi normalnie funkcjonować - to jest coś strasznego

Lista Twoich zapamiętanych prac ogrodowych spora. Może kogoś do pomocy wciągniesz?
sarenka 12:17, 27 mar 2021

Mam te bóle od 18-19 lat... teraz boli mnie już 18 dni codziennie... neurolog na NFZ kazał obserwować,nic nie przepisał...wątroba pewnie już ledwo zipie...

Hmmm do pomocy?? Chyba szybciej będzie jak sama to zrobię jedynie co to po zakupy żeby jechać to męża potrzebuje. O i które trzeba kupić
LIDKA 12:28, 27 mar 2021

sarenka napisał(a)
Mam te bóle od 18-19 lat... teraz boli mnie już 18 dni codziennie... neurolog na NFZ kazał obserwować,nic nie przepisał...wątroba pewnie już ledwo zipie...

Hmmm do pomocy?? Chyba szybciej będzie jak sama to zrobię jedynie co to po zakupy żeby jechać to męża potrzebuje. O i które trzeba kupić

Mój się wciąga. Najpierw pasjonowała nas budowa teraz ogród. Sam z siebie wczoraj 2 sadzonki hortensji mi kupił.

Co do bólów głowy -tarczyce zbadałaś?
Roocika 12:59, 27 mar 2021

LIDKA napisał(a)

Mój się wciąga. Najpierw pasjonowała nas budowa teraz ogród. Sam z siebie wczoraj 2 sadzonki hortensji mi kupił.

Co do bólów głowy -tarczyce zbadałaś?

Miałam to samo pisać. Sprawdź się w kierunku zapalenia tarczycy-vprzeciwciała TSH, ft3 i ft4.
U mnie migreny były od... jedzenia, nie jem niektórych produktów oraz produktów z glutenem. Nie mam migren odkąd zmieniłam dietę (prawie 7 lat), a miałam większość życia, odkąd pamiętam, nawet jako dziecko.
W ubiegłym roku robiłam prowokację na gluten i już w drugim tygodniu pojawiły się bóle głowy.
Także warto sprawdzić się na nietolerancje i alergie.
Zdrówka Megi
Edit.
A lista prac oj długa
sarenka 14:14, 27 mar 2021

Tarczycę badałam (sama z siebie,lekarz nie zlecił)
Mam postanowienie przyjmować D3 bo na pewno mam niedobór...
Nie zauważyłam żeby jakiekolwiek produkty bóle głowy powodowały...ale za to alkohol już tak...po tym jak ostatnio miałam migrenę po kilku łykach proseco to od 4 miesięcy alko nie tylam w ogóle..

Dziś leki zadziałały więc już w ogródku działam jedna rabatę posprztalam,i jeszcze tam obornik granulowany podsypie
Agatorek 17:59, 27 mar 2021

Długa lista planów i zakupów . Przynajmniej nudy nie będzie .

Współczuję bólów głowy. Miewam takie migrenowe raz na jakiś czas i wtedy tylko ketonal extra na mnie działa. Na szczęście nie zdarzają się jakoś często.