Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Sylvana 18:08, 10 sty 2016

margaretka3 napisał(a)

A na wymianie w Kubie Pożądanego Nasionka Na Ogrodowej zamówiłam: malwę kremową, żeniszek, czarnuszkę granatową, ostróżkę wieloletnią, rutewkę orlikolistną, chabry, tytoń czerwony, tulipan botaniczny, złotnicę, kupidynek, agapant, drakiew w różnych kolorach, naparstnicę morelową, kosmos bordowy, goździk brodaty oraz z warzyw:jarmuż czerwony, roszponkę, dynię Turecki turban, dynię Piena Lunga di Napoli, lubczyk.
Bardzo skromnie zamawiałam w tym roku

Odnośnie nasion firmy na P w Krakowie, to opowiem o miłej historii, jaka mnie w tym roku spotkała. Na początku kwietnia, gdy pracowałam o ogródku, pewien pan (nieznajomy mi zupełnie) idący ulicą krzyknął do mnie, czy nie potrzebuję nasion. Odkrzyknęłam (bo do ulicy jakieś 40 metrów), że dziękuję, że już mam bardzo dużo, ale jakby co, to kiedyś bardzo chętnie.
Następnego zobaczyłam pana przez okno, zdążającego w stronę mojego domu. Niósł dużą reklamówkę, zapukał do drzwi...
A gdy otworzyłam, już odchodził od domu... Pod drzwiami pozostawił pełną reklamówkę nasion. Krzyknęłam za nim, ile się należy za nasionka. W odpowiedzi usłyszałam: "Wystarczy całusa". Ale jakoś po niego nie wrócił, poszedł w swoją stronę
Gdy rozłożyłam wszystkie opakowania, okazało się, że było ich 71 Głównie nasiona warzyw i troszkę kwiatów do warzywnika. Część wykorzystałam w tamtym roku, ale mam jeszcze ich sporo. Dlatego w tym roku nie muszę już nic kupować. A nasionka wszystkie były właśnie z firmy P.

Jana, różyczek chcę jeszcze sporo, ale będę je zamawiać dopiero na jesieni.

Ale z Ciebie farciara
Ja nawet lizaka nigdy nie wygrałam, a jak nie miałam raz biletu w autobusie...to pojawił się pierwszy kanar jakiego na tej trasie widziałam, potem już z prawkiem w kieszeni zawracałam na zakazie o 2 w nocy - wszędzie pusto, ani ludzi ani samochodów...tylko jeden radiowóz...
sylwia_slomc... 18:09, 10 sty 2016

Sylvana napisał(a)
Dopatrzyłam się peonii. W zeszłym roku zebrałam nasionka ze swojej, wsadziłam i ....nic. Dlaczego? One są bardzo twarde....trzeba je jakoś rozłupać, namoczyć, czy co? Będę wdzięczna za podpowiedź
Poza tym mam tylko przetacznika białego variegata, rozłazi się na boki, ale to akurat mi pasuje.

Trzeba stratyfikować całą zimę , a wschody mogą być dopiero po roku. Wsiej w ziemie wystaw skrzynkę na zewnątrz i niech stoi tylko w sezonie podlewaj.....wiadomości sprawdzone od Mariusza z Bolestraszyc
Sylvana 18:10, 10 sty 2016

margaretka3 napisał(a)

Peonii jeszcze nie wysiewałam, ale jeśli są twarde, to albo je trzeba namoczyć w letniej wodzie na 24 h (tak robiłam np. z łubinem), albo lekko uszkodzić im łupinkę, ostrożnie, aby nie uszkodzić środka nasionka, tylko zewnętrzną warstwę (tak robiłam z nasionami kanny). Mam sporo nasion, więc będę sprawdzać.

Dzięki będę próbować w tym roku...może się uda
margaretka3 18:11, 10 sty 2016

Juzia napisał(a)

A kiedy to wysiewać?
Bo z nasion to ja noga

Najwcześniej 10 marca, najpóźniej tak do 5 kwietnia. Mikołajka można do czerwca, bo on zakwitnie w drugim roku od wysiania.
margaretka3 18:12, 10 sty 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

No wiem ,ale ten kolor wygląda raczej naturalnie w niebieskie róże i niebieskie margaretki, oraz wrzosy też wierzą . Ale to cudo mnie się podoba i uważam , że jeśli Tobie się nie uda to , chyba nikomu już też nie

Chcesz mnie namówić?
Sylvana 18:12, 10 sty 2016

Trzeba stratyfikować całą zimę , a wschody mogą być dopiero po roku. Wsiej w ziemie wystaw skrzynkę na zewnątrz i niech stoi tylko w sezonie podlewaj.....wiadomości sprawdzone od Mariusza z Bolestraszyc

Pisałyśmy w tym samym czasie...dzięki za instrukcję.
Teraz muszę poczekać na nowe nasionka i będę eksperymentować
margaretka3 18:17, 10 sty 2016

Sylvana napisał(a)

Ale z Ciebie farciara
Ja nawet lizaka nigdy nie wygrałam, a jak nie miałam raz biletu w autobusie...to pojawił się pierwszy kanar jakiego na tej trasie widziałam, potem już z prawkiem w kieszeni zawracałam na zakazie o 2 w nocy - wszędzie pusto, ani ludzi ani samochodów...tylko jeden radiowóz...

Wiesz, wtedy to było jak pocieszenie... Wróciłam tego dnia z pogrzebu koleżanki...

Ale się uśmiałam z Twoich histoii A mnie w tym tygodniu kanar powiedział "Niech pani nie szuka biletu, bo wiem, że to kłopot" Miękną im serca, jak widzą matkę Polkę z trójką dzieci, trzema plecakami i dwoma torebkami i jeszcze z książką w ręku No nijak nie ma przecież jak szukać biletów....
sylwia_slomc... 18:18, 10 sty 2016

margaretka3 napisał(a)

Chcesz mnie namówić?

Cena nasion przystępna przesyłka ciut drogo , ale może coś tam jeszcze wypatrzysz to wyjdzie taniej Wierzę w Ciebie, a w żadnym ogrodzie jeszcze nie widziałam
margaretka3 18:18, 10 sty 2016

Sylwia, dobrze, że piszesz, bo nie szukałam, jak wysiewać Dzięki.
Juzia 18:22, 10 sty 2016

margaretka3 napisał(a)

Najwcześniej 10 marca, najpóźniej tak do 5 kwietnia. Mikołajka można do czerwca, bo on zakwitnie w drugim roku od wysiania.

Ok.