Odmianowych szałwii jestem niezmiernie ciekawa, co z ich nasionek wyrośnie
Z nasionkami jest tak, że jeśli są dobrze przechowywane i nieprzeterminowane, to powinny skiełkować (jeśli sami coś nie zawalimy przy wysiewie, rzecz jasna, ale to troszkę inny temat).
A skoro przeglądałaś już ofertę firmy P. i tam myślisz zamówić, to powiem, że te nasionka, które dostałam, kiełkowały bez problemu.
Mi np. dość trudno kiełkowały ostróżki, ale w końcu się udało. Za nic nie skiełkowała też pałczatka, nasiona powojnikóów (oprócz tanguckiego) to też trudna sprawa i już się z ich wysiewania wyleczyłam. Na pewno ogólnie bardzo dobrze kiełkują jednoroczne, one zawsze mają w sobie dużą wolę przeżycia, że tak powiem
O Tobie nie zapomniałam
Oj, kupuję i kupuję, i ciągle brakuje Nie ma szans, żeby ziemia u mnie do przyszłego roku została
Jeśli bym jednak taką miała zużyć, to najpierw bym dała do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni. Tak robię też ze świeżo kupioną (nie do wszystkich wysiewów, ale np. do pomidorków) ziemią do wysiewów. Rozprawiam się w ten sposób z potencjalnymi, niepożądanymi mieszkańcami typu larwy ziemiórki.
Powąchaj, jak cudownie pachnie taka nagrzana ziemia
Gosi ...ziemia w piekarniku? ...to już wysoki poziom ogrodniczkowania
czytałam że jarmuż odbija ...ciekawi mnie to ...bo lagi ogołocone zostawiłam w warzywniku ....ale czy przydatność do spożycia będzie wcześniej od nowoposianego?
No wiem, jak to brzmi Ale larwy ziemiórek to wróg numer jeden wysiewów (zaraz potem jest nagdorliwy ogrodnik ha ha) a upieczenie ich to skuteczny sposób
Co do jarmużu...
Nie wszystkie badyli i mi przeżyły, niektóre niestety nie. Dlatego nawet warto zabezpieczyć przez zbytnią wilgocią. Bo jeśli przeżyją, wartość ich i radość jest wielka, gdyż:
już w kwietniu-maju ładnie i długo kwitnie;
kwiaty są jadalne - i są pyszne, najsmaczniejsze są niedorozwinięte, w pąkach!;
młode listki są delikatne i można je na surowo dawać do sałatek - ja tam podjadałam z krzaczka, bo to była pierwsza własna wiosenna zieleninka!;
ma się własne nasiona;
może się sam od razu wysiać
Nie mam zdjęć poglądowych, jak biednie wyglądał jarmuż na wiosnę, ale mam zdjęcia brokuła szparagowego - jego badylek wyglądał równie marnie I też ładnie odbił i wypuścił różyczkę brokułową (brokuł szparagowy daje plon w drugim roku uprawy, wiosną, a konkretnie w maju). Dlatego wiosną czasami nie należy się spieszyć z gruntownym oczyszczaniem rabat i grządek