Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

sylwia_slomc... 19:08, 20 mar 2016

Gosia Ty te drzewka chcesz posadzić między bylinami?
Czy jakoś osobno?
margaretka3 19:09, 20 mar 2016

Złotokapy i jarząby? Między bylinami, na ognistej
Edit. Sylwia, wysłałam w czwartek kopertę do Ciebie
sylwia_slomc... 19:49, 20 mar 2016

margaretka3 napisał(a)
Złotokapy i jarząby? Między bylinami, na ognistej
Edit. Sylwia, wysłałam w czwartek kopertę do Ciebie

Ale złotokap poprowadzisz w formie na pniu? Bo one troszkę chyba jak lilaki rosną puszczając od korzenia i uciekając na bok widziałam w ogródku jak zajął z jednej sadzonki 3 metry kwadratowe.starczy Ci miejsca jak wsadzisz trzy, z jarząbem sprawa tego czy się będzie rozsiewać czy nie, będziesz zbierać z pomiędzy bylin koraliki.Nie wiem czy jarząb się tak rozsiewa jak jarzębina, ale jarzębina sieje się bardzo, moje to takie siewki właśnie
A co to za koperta?
A przyszłam z pytaniem co robisz 1 lub 3 maja?Masz plany?
margaretka3 19:58, 20 mar 2016

Złotokapy raczej jako drzewka chcę poprowadzić. Nie wiem, czy się rozsiewają jarząby, sprawdzę
Koperta, nic podejrzanego Z nasionkami tylko
W majowy weekend będę ogarniać dom przed I Komunią średniego Dopiero po 8 maja mogę myśleć o wyjazdach
sylwia_slomc... 20:01, 20 mar 2016

margaretka3 napisał(a)
Złotokapy raczej jako drzewka chcę poprowadzić. Nie wiem, czy się rozsiewają jarząby, sprawdzę
Koperta, nic podejrzanego Z nasionkami tylko
W majowy weekend będę ogarniać dom przed I Komunią średniego Dopiero po 8 maja mogę myśleć o wyjazdach

To się jeszcze po imprezie zgadamy
aga_podlasie 20:20, 20 mar 2016

Gosiu a ten jagodnik i sad to robisz w trawie czy wysypujesz korą? Ja mam drzewka w trawie i koszenie to kluczenie wśród labiryntu. Zastanawiam się co z tym zrobić?
margaretka3 21:34, 20 mar 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

To się jeszcze po imprezie zgadamy

Pewnie
margaretka3 21:38, 20 mar 2016

aga_podlasie napisał(a)
Gosiu a ten jagodnik i sad to robisz w trawie czy wysypujesz korą? Ja mam drzewka w trawie i koszenie to kluczenie wśród labiryntu. Zastanawiam się co z tym zrobić?

Sad i jagodnik jest w miejscu dotychczasowego warzywnika, wiec jest tam ziemia, bez trawy czy kory. Jagodnik będę odchwaszczć i ściółkować trawą lub słomą. Taki plan, zobaczę, co wyjdzie W ubiegłym roku np. między porzeczkami i malinami miałam wysianą facelię, rzodkiewkę, sałaty, bo wszystko było jeszcze małe.
A między drzewami w sadzie chcę zrobić coś a'le łąkę kwietną.
Ale trawa też może być w sadzie, tylko wokół drzew odchwaszczaj tak metr wokół pnia.
sylwia_slomc... 21:46, 20 mar 2016

margaretka3 napisał(a)

Sad i jagodnik jest w miejscu dotychczasowego warzywnika, wiec jest tam ziemia, bez trawy czy kory. Jagodnik będę odchwaszczć i ściółkować trawą lub słomą. Taki plan, zobaczę, co wyjdzie W ubiegłym roku np. między porzeczkami i malinami miałam wysianą facelię, rzodkiewkę, sałaty, bo wszystko było jeszcze małe.
A między drzewami w sadzie chcę zrobić coś a'le łąkę kwietną.
Ale trawa też może być w sadzie, tylko wokół drzew odchwaszczaj tak metr wokół pnia.

Ze ściółkowaniem trawą uważaj u mnie się nornice zlazły pod tą ściółkę i nora na norze byłapowiedziałam nigdy więcej
Czym odchwaszczasz wokół pni drzew???
margaretka3 08:11, 21 mar 2016

Jesienią nasadziłam czosnku w jagodniku Mam nadzieję, że nie będą sie tu tak garnać A i kotka będzie mieć co łowić. Truskawki miałam słomoą wyściółkowane, nie było nornic.
Jeszcze nie muszę odchwaszczać, goła ziemia tam jest.