Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 09:12, 21 mar 2016

Reniu, ale ta rabata jest w całości ognista Złotokapy chcę dać po tej stronie rabaty, gdzie zaznaczona szerokość - 4m.
07_Rene 09:15, 21 mar 2016

margaretka3 napisał(a)
Reniu, już wszystko w porządku.

A ile jarząbów? Dwa czy trzy?

Jestem za nieparzysta liczbą, bo ciekawsze zestawienia można zrobić niż z parzystych. Rabata długa, dosyć szeroka powinno się zmieścić.

Edit:
Spojrzałam jeszcze raz na plan.
Jarząby kolumnowe chyba nie przysłonią Ci sąsiada. Może koło domku dla dzieci je wsadź. A złotokapy i lipę jak masz zaznaczone. Tylko czy one Ci sąsiada przysłonią?
popcorn 09:18, 21 mar 2016

nieparzyscie, koniecznie! pozdrawiam
margaretka3 09:27, 21 mar 2016

Reniu, tak całkowicie przysłaniać nie muszą, dom jest w znacznej odległości, jeśli pamiętasz. Bardziej ja sobie chcę trochę go zasłonić, bo wolę patrzeć na listki niż na małej urody budynek Jeden jarząb koło domku, na miejsce złotokapu. Ale potem muszę zrobić odstęp, żeby sobie widoku na Lanckoronę nie zasłonić. Lipa by była w rogu, a złotokapy wzdłuż prawej krawędzi rabaty.
margaretka3 09:28, 21 mar 2016

popcorn napisał(a)
nieparzyscie, koniecznie! pozdrawiam

Dzięki, Karola Tam bardziej, że złotokapów jest trzy, więc i jarząby trzy. To się klaruje
Konieczki 09:35, 21 mar 2016

Ależ się tu dzieje
Przygody z synem nie zazdroszczę, ale super ze jesteście w domu cali. No cóż takie uroki - ja jak odbieram telefon od higienistki też cała drżę - ostatnio w lutym odkleiła się siatkówka na wf - zbyt mocna piłka
Ja dopiero teraz wysieję liatrę od CIebie - wracam późną nocą z roboty, a wsobote odgruzowywanie chaupy.
Jakaś zaraza mi się pojawiła na werbenie
bacowa 09:41, 21 mar 2016

W tym tygodniu tnę perowskią, patyki zadołuje i po Świętach ci wyślę ok ?
AgataP 09:42, 21 mar 2016

margaretka3 napisał(a)
Wklejam plan ognistej. 1 kratka to 1 metr.
Po Waszych sugestiach, że lepiej pogrupować drzewa, zaczęłam się zastanawiać, czy złotokapy nie dać po prawej stronie rabaty, a jarząby po lewej. Nie chcę zasłonić widoku na górki, bo to najładniejszy widok, a tuż obok trzeba zasłonić widok na dom sąsiada. Jeden złotokap słabo zaznaczony, teraz jest obok domku dzieci. Nie są duże, mogę je przesadzić. Żeby rozdzielić jarząby od złotokapów, zastanawiam sie, czy w rogu rabaty nie posadzić lipę drobnolistną Winter Orange, dla której dotąd nie miałam znalezionego miejsca. Co o tym myślicie? I wtedy ile posadzić jarząbów? Jeden mógłby być obok domku dla dzieci, a drugi, ewentualnie trzeci - gdzie? Proszę, doradźcie

Gosiu a masz zdjęcie z dokładnie tym widokiem ze szkicu?
Juzia 09:44, 21 mar 2016

A ja bym dała złotokapy i jarząby na zmienę.... a w rogu ewentualnie lipa.
margaretka3 09:45, 21 mar 2016

Konieczki napisał(a)
Ależ się tu dzieje
Przygody z synem nie zazdroszczę, ale super ze jesteście w domu cali. No cóż takie uroki - ja jak odbieram telefon od higienistki też cała drżę - ostatnio w lutym odkleiła się siatkówka na wf - zbyt mocna piłka
Ja dopiero teraz wysieję liatrę od CIebie - wracam późną nocą z roboty, a wsobote odgruzowywanie chaupy.
Jakaś zaraza mi się pojawiła na werbenie

Już lecę do Ciebie